Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul statului sub formă de taxe și impozite. Drept urmare, încasăm cei mai puțini bani comparativ cu angajații din alte 15 țări europene incluse într-un studiu realizat de Romanian Business Leaders.
Dacă vorbim de un angajat din România care are un salariu brut de 5.000 de lei, adică aproximativ 1.000 de euro, acesta rămâne după impozitare cu doar 2.860 de lei net. Asta pentru că aproape 43% sau 2.140 de lei din veniturile lui brute ajung la stat, sub formă de taxe obligatorii: impozit pe venit, dar și contribuții pentru sănătate și pensie. Avem, așadar, printre cele mai mari poveri fiscale pe muncă, dacă este să ne raportăm la alte 15 țări europene analizate.
Haideți să vedem cu câți bani rămân mai exact angajații din mai multe țări, după ce li se rețin contribuțiile obligatorii.
În acest clasament conduc angajații din Olanda, Italia și Germania
Salariul net în aceste țări reprezintă peste 70% din salariul brut. La polul opus, sunt țări precum Ungaria, Slovacia și România, unde salariul net reprezintă doar 57% din venitul brut.
Care este explicația?
România este printre puținele țări care nu au contribuțiile sociale plafonate. În aceeași situație mai sunt Portugalia și Ungaria. Practic, din acest motiv, salariul net al angajaților din România este mai mic față de alte țări.
Dacă vorbim de un salariu mai mare, de 15 mii de lei sau 3.000 de euro, situația se schimbă. Angajații de la noi din țară rămân cu aproape aceiași bani, calculați ca procent din venitul brut, comparativ cu cei din Olanda, Germania și Polonia. În schimb, suntem depășiți de Bulgaria, Serbia, Ungaria și Cehia.
Realizatorii studiului vin și cu soluții pentru creșterea salariilor: plafonarea contribuțiilor sociale, dar și deduceri mai mari pentru salariile mici.