Articole scrise de Tatiana Lipchin
Studiu: Românii preferă să se uite la filme decât să meargă la teatru. Interesul a crescut inclusiv pentru filmele românești
Românii preferă mai degrabă să se uite la filme și să citească cărți, în special în format digital, decât să meargă la teatru, arată datele Barometrului de Consum Cultural pe 2023.
Admitere Liceu 2024. Topul liceelor din București și din țară, după ultima medie de admitere
Ministerul Educației a publicat Broșura de admitere la liceu pentru anul școlar 2024-2025. Documentul conține informații despre numărul de locuri disponbile, specializări și mediile ultimilor admiși în anul anterior.
Cancerul de piele provoacă un deces la patru minute. Care sunt sfaturile specialiștilor
Expunerea la soare este benefică pentru sănătatea noastră. Expunerea moderată, mai exact, pentru că dacă exagerăm, beneficiile se transformă în riscuri. Cancerul de piele este printre cele mai des întâlnite forme de cancer din lume.
Concediul medical, noi modificări. Două drumuri la medic, în loc de unul, pentru un concediu medical de 7 zile. Ce excepții există
Pentru un concediu medical de o săptămână, cei mai mulți dintre români vor fi nevoiți să facă două drumuri la medic. Dacă până acum medicul de familie putea elibera din start un certificat medical pentru șapte zile, acum asta se va întâmpla în două etape.
România are printre cei mai mulți fumători minori din UE. Unii dintre ei au încercat prima țigară la opt ani
Deși în România minorii nu au voie să cumpere țigări, de niciun fel, numărul celor care fumează este îngrijorător de mare. Și mai grav este faptul că vârsta la care unii dintre ei au încercat prima țigară este de doar opt ani.
Date Eurostat: România are cei mai puțini absolvenți de facultate din UE. Numai 17,4% dintre români au studii superioare
România are cei mai puțini absolvenți de studii superioare din Uniunea Europeană. În timp ce în Irlanda și Luxemburg aproape jumătate din populație are o facultate terminată, în țara noastră este vorba doar despre 17% din populație.
România are al doilea cel mai mic salariu pe oră din UE. Țara în care poți câștiga cel mai mult în 60 de minute
Românii primesc al doilea cel mai mic salariu mediu pe oră din Uniunea Europeană - 10,4 euro, potrivit datelor Eurostat. Suntem departe de media europeană, care este de 24 de euro pe oră.
Prima fermă de lalele olandeze din România, în Dâmbovița
Prima fermă de lalele olandeze din România a fost deschisă pentru public în satul Pătroaia-Deal din județul Dâmbovița, la nici o sută de kilometri de Capitală. Plantația se întinde pe un teren de 30 de mii de metri pătrați și atrage zilnic mii de vizitatori.
Românii sunt de acord ca țara să se implice într-un conflict Rusia-NATO, dar puțini s-ar înrola în armată, arată un sondaj IRES
Costul vieții, sărăcia din România, dar și riscul ca țara noastră să fie implicată într-un conflict militar în următorii ani sunt subiectele care îi îngrijorează cel mai mult pe români.
Ziua Conștientizării Autismului. România nu are o strategie de recuperare și integrare a persoanelor cu autism și nici nu cunoaște numărul lor
Un copil din 100 este diagnosticat cu autism la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Statul român nu doar că nu are o strategie națională de recuperare și integrare a persoanelor cu un astfel de diagnostic, dar nici măcar nu cunoaște numărul lor.
România a aruncat peste o treime dintre vaccinurile anti-Covid. Topul țărilor UE care au făcut risipă
Țările Uniunii Europene au aruncat vaccinuri anti-Covid în valoare de 4 miliarde de euro. În medie, 0,7 vaccinuri pe cap de locuitor, arată o analiză realizată de Politico. Care sunt țările care au aruncat cele mai multe fiole la gunoi.
La coada de la ghișeu, în era digitalizării. Dezvoltarea competențelor digitale nu este o prioritate pentru bugetari
În Era digitalizării, de multe ori stăm încă la cozile de la ghișee, pentru ne rezolva problemele în legătură cu instituțiile statului. Și nu e de mirare, în condițiile în care dezvoltarea competențelor digitale nu este o prioritate pentru bugetari.
Destinații perfecte pentru o vacanță în 2024. Top 3 orașe de vizitat anul acesta
Fie că planificați o vacanță pe un alt continent sau una la doar câteva ore de zbor de România, un top al celor mai bune orașe de vizitat în acest an ar putea să vă fie de un real ajutor. Berlin, Roma și Madrid sunt doar câteva dintre opțiunile care merită luate în calcul.
Topul celor mai sigure țări europene, din punct de vedere cibernetic. Ce loc ocupă România
Breșa de securitate de la Camera Deputaților ridică mari semne de întrebare în legătură cu siguranța cibernetică a țării noastre. Și nu e de mirare, în condițiile în care România este în top 5 cele mai vulnerabile țări, din acest punct de vedere.
11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. N-au timp sau nu sunt interesați, pur și simplu, de lectură
Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte. Ultimele date ale INS arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Printre motivele principale se numără faptul că nu au timp sau, pur și simplu, nu sunt interesați de lectură.
Cancerul, a doua cauză de deces din România. Țara noastră investește cei mai puțini bani în sănătate
Unul din șase decese din România este cauzat de cancer, potrivit unui raport al Uniunii Europene. Deși incidența cazurilor este mai mică în țara noastră față de media europeană, avem o rată de mortalitate mai mare.
Produse noi incluse în calculul inflației. Avocado și somonul se regăsesc tot mai des în coșul de cumpărături al românilor
În pofida scumpirilor din ultima perioadă, coșul de cumpărături al românilor conține tot mai frecvent avocado și somon. Sunt doar două dintre alimentele noi care vor fi incluse din acest an în calculul inflației, potrivit Institutului Național de Statistică.
România, un nou record negativ la natalitate. În primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii
România are tot mai puțini copii. În primul trimestru din 2023, s-au născut puțin peste 73 de mii de copii. Cel mai mic număr din ultimii 145 de ani și, de fapt, un nou record negativ stabilit de țara noastră aflată într-un declin demografic accentuat.
Previziunile UE pentru piața muncii din România, până în 2035. Numărul angajaților de peste 65 de ani se va tripla
Piața muncii din România va trece printr-o transformare importantă, în următorii zece ani. Din cauza fenomenului de îmbătrânire a populației și a exodului tinerilor în alte țări, numărul persoanelor de peste 65 de ani active profesional va crește și se va tripla, până în 2035.
Românii consumă, în medie, 11 litri de alcool pe an. Ce se întâmplă în organism dacă nu mai bei alcool o lună
După excesele din perioada sărbătorilor, mulți europeni, printre care și români, încearcă să nu consume alcool timp de o lună. „Încearcă”, pentru că, e clar, nu toți reușesc, luând în calcul statisticile, care ne pun țara în fruntea celor mai mari consumatori de băuturi alcoolice.
STUDIU. Motivația românilor de a face sport durează patru luni. Doar 14% dintre români se duc la sală, pe tot parcursul anului
Începutul de an e momentul în care toată lumea își propune să realizeze lucruri mărețe. Așa că e luna în care sălile de fitness au cel mai mare flux de clienți. Dar e și luna în care renunță cei mai mulți, potrivit unui studiu al unei companii care oferă servicii medicale.
Raport al Comisiei Europene: România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în Sănătate
Deși multe spitale se confruntă cu un deficit mare de asistenți medicali, doar jumătate dintre posturi au fost deblocate pentru această categorie. Momentan, nu există bani pentru restul, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ce îi motivează pe oameni să doneze sânge? Banii și zilele libere, mai puțin empatia
Deși donarea de sânge vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, de cele mai multe ori nu acesta e motivul principal care îi determină pe oameni să meargă la centrele de transfuzie. De obicei, banii, voucherele și zilele libere sunt mult mai convingătoare.