În România anului 2023 nu este nevoie de un cutremur pentru ca peretele unei clădiri, pur și simplu, să se prăbușească. Sunt sute de clădiri în toată țara care prezintă un real pericol.
Multe dintre ele însă nici măcar nu sunt încadrate într-o clasă de risc seismic. Este și cazul internatului din Odorheiu Secuiesc, unde un perete s-a prăbușit peste patru elevi, iar unul a decedat.
În Capitală, 9 unități de învățământ cu risc mare de prăbușire în caz de cutremur
În București, sunt 9 unități de învățământ care funcționează în clădiri vechi, cu risc mare de prăbușire în cazul unui cutremur. Cele mai multe se află în Sectorul 4.
Câteva exemple sunt: Liceul Traian Vuia, Școlile Avram Iancu, nr. 194 și 308, care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, ceea ce înseamnă că ar putea fi grav avariate în cazul unui cutremur mai mare. Trei dintre aceste unități sunt nereabilitate, în timp ce patru sunt în curs de reabilitare.
În Vrancea, Bacău și Galați, cele mai multe școli cu risc seismic I
La nivel național, potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Educației, sunt 52 de unități de învățământ care funcționează în clădiri încadrate în gradul I de risc seismic. Cele mai multe, sunt în județele Iași, Vrancea, Bacău și Galați.
Important este de spus însă că multe dintre clădirile în care sunt școli și grădinițe nu sunt expertizate și, drept urmare, nu au fost incluse în nicio clasă de risc seismic.
De exemplu, în februarie, Nicolae Ciucă spunea că în România sunt 118 școli încadrate în gradul I de risc seismic. În listele Ministerului Educației, numărul acestora este însă semnificativ mai mic.
Nu sunt incluse în liste clădirile în care funcționează internatele
În plus, nu sunt incluse în liste nici clădirile în care funcționează internatele. De exemplu, internatului din Odorheiu Secuiesc, unde un perete s-a prăbușit peste patru elevi, nu a fost încadrat în nicio categorie de risc, a spus ministra Educației, Ligia Deca.
Așadar, cât de sigure sunt o mare parte dintre școlile și grădinițele din țară, nu știu nici măcar autoritățile. La începutul acestui an, Ministerul Educației a cerut relocarea elevilor care învață în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I.
Doar 2000 de clădiri școlare au fost expertizate
În mare parte, lucrurile au rămas însă la nivel de declarații, pentru că cei mai mulți dintre elevi merg în continuare la ore în clădiri care le pot pune viața în pericol.
Din cele peste 31.000 de clădiri școlare din România, doar în jur de 2.000 au fost expertizate, iar dintre acestea o treime figurează cu risc seismic de gradele I și II.