Deși donarea de sânge vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, de cele mai multe ori nu acesta e motivul principal care îi determină pe oameni să meargă la centrele de transfuzie. De obicei, banii, voucherele și zilele libere sunt mult mai convingătoare și, drept urmare, sunt oferite cetățenilor din mai multe țări.
O comparație: donarea de sânge, în România și alte țări
Ce beneficii ale donării de sânge există în lume: zile libere, tichete valorice, carduri cadou sau scuturi de taxe
Trebuie spus din start, România se numără printre țările cu cel mai generos pachet de beneficii oferit donatorilor de sânge.
Stocurile de sânge sunt aproape mereu insuficiente în multe țări, iar autoritățile încearcă prin diferite beneficii materiale să-i motiveze pe oameni să meargă să doneze sânge și, de fapt, prin acest gest simplu să salveze vieți. Nu sunt multe țări europene care oferă vouchere, așa cum o face România. Se mai întâmplă, printre altele, și în Germania, unde cetățenii primesc vouchere în valoare de 25 de euro. Prin comparație, la noi valoarea voucherelor depășește 50 de euro de la începutul acestui an, valoarea tichetelor ajungând de la 67 la 280 de lei. Germanii mai primesc și două-trei ore libere de la muncă, cât durează practic să mergi la centrul de transfuzie și să donezi sânge. Românii beneficiază, însă, de o întreagă zi liberă.
De cele mai multe zile libere beneficiază, însă, donatorii din Grecia și Rusia. În Rusia, cetățenii mai primesc și bani, vouchere sau un card cadou, pe lângă asta. Sunt și țări în care autoritățile le oferă donatorilor și anumite scutiri de taxe. Vorbim, printre altele, despre: Polonia și Portugalia.
Spectaculoasă este, totuși, valoarea voucherelor pe care le primesc americanii - până în o sută de dolari pentru o singură donare, iar valoarea crește pentru cei care donează regulat și poate ajunge chiar și la 10 mii de dolari.
Sunt și țări în care donatorii sunt chiar plătiți cu bani cash. Cele mai multe sunt în Asia, dar și Africa. Este vorba, printre altele, despre: Indonezia, Tadjikistan, Camerun și Nigeria.
Dincolo de aspectele materiale, important este de știut că donarea de sânge are multe beneficii pentru sănătate, printre care: reducerea riscului de infarct, menținerea unui nivel optim de fier în organism, dar și reducerea presiunii arteriale.
Nu toți, însă, pot să doneze sânge. Sunt câteva criterii de respectat, printre care: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate mai mare de 50 de kg, dar și lipsa problemelor de sănătate.