Peste 32 de mii de copii din țara noastră nu au fost vaccinați în 2022 împotriva rujeolei și rubeolei. Medicii cred că neîncrederea în vaccinul anti-Covid a avut un impact negativ și asupra celorlalte vaccinuri.
Schema obligatorie de vaccinare nu are sancțiuni pentru părinți, așa că decizia finală este doar a lor. Nici până în ziua de astăzi, țările lumii nu au reușit să ajungă la rata de vaccinare de dinaintea carantinei, care a pus pe pauză imunizarea.
După pandemie, încrederea românilor în vaccinurile pentru copii a scăzut cu 10%
România se numără printre țările care nu au reușit să revină la rata de vaccinare a copiilor de dinainte de pandemie. De exemplu, în cazul vaccinului împotriva difteriei și a tusei convulsive, care este folosit la nivel global ca un indicator al acoperirii vaccinale, rata a ajuns la 89%, cu 7% mai puțin decât înainte de pandemie.
Specialiștii cred că de vină ar fi informațiile negative care au fost vehiculate despre vaccinul anti-Covid. După pandemie, încrederea românilor în vaccinurile pentru copii a scăzut cu 10%, potrivit UNICEF.
Pentru a elimina riscul apariției unei epidemii, rata de vaccinare ar trebui să fie de cel puțin 95%, spun medicii. Problema este că nici înainte de pandemie, România nu atingea acest prag în cazul imunizării împotriva rujeolei și rubeolei, când rata era de 90%. Anul trecut, a scăzut și mai mult, ajungând la doar 83%, ceea ce înseamnă 32.000 de copii nevaccinați.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: „Fără o lege a vaccinării care să stabilească obligativitatea vaccinării copiilor nu vom putea atinge în viitorul apropiat la 95%. Pentru că există un procent important, 10% dintre părinți, care nu vor să-și vaccineze copiii”.
„Părerea mea este că trebuie mult mai bine testate și apoi puse în practică pe copii”.
Reporter: Dvs. aveți un copil. Ce vârstă are?
„5 ani și 8 luni”.
Reporter: I-ați făcut toate vaccinurile din schema obligatorie?
„Nu, din păcate, nu toate. Nu sunt atât de sigure”, a declarat o mămică.
„Schema obligatorie este OK, eu am vaccinat copilașii. Mă gândesc cu HPV, văd că tot mai mulți părinți au decis să-și vaccineze copiii în ultima vreme”, a spus o alta.
Un alt părinte: „Probabil, nu degeaba s-au străduit oamenii de știință să descopere aceste vaccinuri, ca să mai eradicăm din boli”.
Sunt și părinți care vor să-și vaccineze copiii, dar nu o pot face pentru că unele doze sunt livrate cu întârziere în cabinetele medicilor de familie.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: „Totuși, există anumite vaccinuri care întârzie, în cabinetul meu, de exemplu, am avut două luni care nu am primit vaccinul hexavalent, cel care trebuie administrat copilului la vârsta de două luni, patru luni, respectiv 11 luni. Sperăm să primim luna aceasta, ca să chemăm copiii pentru a recupera”.
Cele mai mici rate de vaccinare sunt în țările sărace sau în curs de dezvoltare. Dintre cele 73 de țări care au înregistrat scăderi semnificative ale ratei de vaccinare din cauza pandemiei, aproape jumătate au păstrat un trend descendent.