Articole scrise de Monica Mihai
ANALIZĂ. Alegerile prezidențiale din 2025: un joc de șah „la ghici”, lebăda neagră și înghesuiala de pe culoarul progresist
2025 trebuia să fie anul în care România își stabilea prioritățile politice, de securitate și economice și își trasa strategia într-un context geopolitic extrem de complicat. În schimb, principala miză, cel puțin în primele luni, o reprezintă tot jocul politic.
Alegeri SUA 2024. Pennsylvania, un stat care ar putea decide viitorul președinte al Americii
Atunci când vorbim de alegerile din Statele Unite auzim de multe ori faptul că aproape la fiecare alegeri, doar câteva state din cele 50 plus districtul Columbia, sunt cele care la final decid soarta Americii.
Retras oficial din NATO, Geoană a fost decorat de Stoltenberg și e așteptat să intre în cursa pentru Cotroceni
Mircea Geoană s-a retras, marți, oficial din NATO, după ce timp de cinci ani a fost numărul doi în ierarhia Alianței. A fost decorat de secretarul general Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”.
Topul portofoliilor europene. România ar viza un portofoliu cu o componentă economică
Ursula von der Leyen este în plin proces de a-și face echipa cu care va conduce Uniunea Europeană. Iar portofoliul pe care fiecare țară îl primește contează mult pentru că îi poate asigura prestigiu și vizibilitate la nivelul blocului comunitar.
Comisarii europeni, în linie dreaptă pentru vot. Cine ar putea fi românul care să ocupe un portofoliu în echipa Ursulei von der Leyen
Parlamentul European a fost votat, Ursula von der Leyen a fost reconfirmată pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Însă echipa nu este completă. Cu un calendar precis, comisarii europeni ar trebui să fie votați până în octombrie. Până atunci mai sunt etape de parcurs.
Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru integrare europeană al Republicii Moldova: ”Pentru noi, Uniunea Europeană înseamnă siguranța zilei de mâine”
Republica Moldova face pași rapizi către integrarea în Uniunea Europeană, iar, pentru prima dată în istoria extinderii, experții Comisiei Europene au decis să viziteze o țară candidată pentru a observa direct progresele realizate.
Ce se află în spatele mesajelor de Paște ale politicienilor, în prag de campanie electorală. Specialist: ”Folosesc paginile de social media ca pe niște jurnale”
Mai sunt doar câteva săptămâni până la alegerile locale și europarlamentare. Și tocmai de aceea, politicienii nu-și permit să piardă nicio zi în care să nu încerce să câștige simpatia electoratului. Chiar dacă sunt sărbătorile, candiadații și șefii de partide sunt activi pe rețelele sociale.
EXCLUSIV. Alegeri europarlamentare 2024: Cum stau partidele din România în sondajul european comandat de Euronews
Proiecție Ipsos: Dacă duminică s-ar ține alegeri europarlamentare în România, peste 42% dintre votanți ar alege lista comună PSD-PNL, relevă un macro-studiu realizat la comanda Euronews.
EXCLUSIV. Studiu IPSOS pentru Euronews: Zelenski, preferat de europeni. Românii au o părere mai bună despre Macron, Scholz și Meloni
Europenii îl plac cel mai mult pe Volodmir Zelenski, dintre liderii europeni. Asta reiese din răspunsurile europenilor la macro sondajului IPSOS realizat la comanda Euronews. Oamenii au fost întrebați cum văd mai multe figuri politice marcante ale Europei.
EXCLUSIV. Studiu IPSOS pentru Euronews: Europenii, interes scăzut pentru războiul din Ucraina. Ce cred românii despre extinderea UE
Interesul pentru războiul din Ucraina a scăzut în rândul europenilor, iar ajutorul pe care Uniunea Europeană ar trebui să îl dea nu reprezintă o prioritate pentru oameni. O arată datele macro studiului IPSOS făcut la comanda Euronews.
EXCLUSIV: Tensiuni pe tema Schengen în partidul lui Nehammer, la Congresul PPE. Lider OVP: ”Votez pentru România”
Apar primele controverse la Congresul Popularilor Europeni organizat la București. Membrii partidului cancelarului austriac Karl Nehammer nu ar vrea să semneze programul electoral al familiei PPE prin care se propune integrarea totală a României și Bulgariei în spațiul Schengen
EXCLUSIV. Consilierul lui Zelenski: Rusia poate nu se va opri la Ucraina. Va încerca să invadeze Moldova
Au trecut doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, doi ani în care viața ucrainenilor s-a schimbat radical. Milioane au fugit de război, iar cei care au rămas în țară și-au adaptat viața sirenelor care anunță bombele rusești.
Alegerile globale și conflictele, provocările lui 2024. Analiștii au identificat mai multe riscuri de urmărit în acest an
Super anul electoral 2024, așa cum îl numesc mulți dintre strategii geopolitici, vine cu riscuri și provocări. O posibilă slăbire a democrației, tranziția verde, războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și provocările economice sunt câteva din riscurile identificate de analiști.
Turcia, un an de la cutremurul devastator. În prezent, 430.000 de persoane locuiesc încă în case-container
În câteva zile se împlinește un an de la cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia. Oamenii care locuiesc în regiunile afectate încă se străduiesc să-și refacă viața. Peste 400 de mii dintre ei locuiesc, în continuare, în case-container.
Partidele anti-sistem câștigă teren în România și UE. Partidul AUR a ajuns la 19,5% intenție de vot
Partidele anti-sistem, extremiste, câștigă teren în România și Europa. O arată datele din ultimele sondaje și statistici ale Parlamentului European. Este un fenomen care se conturează înainte de un an electoral important la nivel european.
RAPORT: Spitalele din România nu oferă condiții minime de internare pentru pacienții cu afecțiuni psihice. Lista de nereguli sesizate de Avocatul Poporului
România nu stă bine la implementarea deciziilor CEDO privind pacienții cu afecțiuni psihice și mai ales la internarea lor nevoluntară. Spitalele din țară nu oferă condiții minime de internare pentru această categorie vulnerabilă.
Ce calități trebuie să aibă viitorul președinte. Sociologi: După Iohannis, românii vor ”o mână de fier”
Cum trebuie să fie viitorul președinte al României? Ce calități ar trebui să aibă? După 10 ani în care țara a fost condusă de Iohannis, oamenii vor acum un altfel de șef de stat. Mai implicat, bun lider, care să conducă țara cu mână de fier. Asta spun sociologii.
Cum se poziționează partidele din țară vizavi de marile teme europene. PSD, PNL, AUR și Alianța Dreapta Unită se bat pe 33 de locuri în Parlamentul European
Primul test important pentru partidele autohtone îl reprezintă alegerile Europarlamentare din iunie. Reprezentarea noastră este extrem de importantă la nivel european.