Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul portofoliilor europene. România ar viza un portofoliu cu o componentă economică

Ursula von der Leyen este în plin proces de a-și face echipa cu care va conduce Uniunea Europeană. Iar portofoliul pe care fiecare țară îl primește contează mult pentru că îi poate asigura prestigiu și vizibilitate la nivelul blocului comunitar. Totul se negociază, iar la finalul procesului șefa Comisiei Europene merge cu echipa în fața Parlamentului. Euronews.com a făcut un top, pornind de la cele mai râvnite portofolii, la cele cu vizibilitate mai redusă. Unde se încadrează România?

Premierul spune că România vrea un comisariat cu o componentă economică.

Monica Mihai, jurnalistă Euronews: ”Este foarte important portofoliul pe care fiecare țară îl va primi pentru că asta îi dă ocazia să influențeze deciziile luate, să câștige prestigiu și influență în blocul comunitar. De aceea negocierile pentru obținerea unui portofoliu cât mai bun sunt extrem de dure. Ursula von der Leyen, în calitatea de președinte al Comisiei Europene, este cea care alocă fiecare portofoliu unei anume țări, după anumite citerii, printre care familia politică, aptitudinile candidaților și echilibrul de gen”

Dacian Cioloș, despre posibilul comisar al României: ”Să aibă o minimă influență europeană deja”

Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură: ”Dacă nu trimiți pe cineva acolo care să aibă dea o minimă anvergură europeană, adică să fie cunoscut, dar nu așa că l-ai trimis pe acolo cu nu știu ce funcție, dar n-a vorbit cu nimeni, nu a colaborat cu nimeni, adică să aibă o minimă influență europeană deja”.

Monica Mihai, jurnalistă Euronews: ”Euronews.com a analizat aceste portofolii în funcție de importanță și de influență. Cele mai importante și cele mai râvnite sunt: Concurența, cel Economic și cel care ține de probleme financiare.

Sunt șanse mici ca România să primească vreunul dintre aceste portofolii, deși la nivel declarativ, țara noastră și-a exprimat dorința de a fi luată în calcul pentru cel economic.

Urmează acele portofolii care capătă din ce în ce mai multă importanță și care indică direcția și prioritățile Uniunii Europene în actualul mandat. Aici avem Extinderea, Apărarea, Industria și comisariatul Digital.

România ar putea viza portofoliul pentru Extindere, pe care însă și Viktor Orban îl vrea pentru Ungaria”

Profesor: Ar fi important pentru România să se facă un portofoliu pentru Extindere

Iordan Bărbulescu, profesor SNSPA: ”Mergând acum pe portofolii cred că ar fi foarte important, mai ales pentru noi, pentru România, și interesant să se facă un portofoliu pentru Extindere, extinderea asta spre Balcanii de vest spre estul Europei. Vă dați seama mai toate au și o componentă economică”.

Ce portofolii a mai deținut România în Comisia Europeană

Monica Mihai, jurnalistă Euronews: Alte cinci portofolii rămân importante, la fel cum au fost și în ultimele mandate: Energie, Comerț, Climă, Migrație și Justiție.

Nu au existat declarații oficiale care să arate că România ar putea fi interesată de vreunul dintre aceste portofolii. Agricultura, un portofoliu pe care l-a deținut și România în intervalul 2009-2014, prin Dacian Cioloș, alături de Coeziune, Buget și Vecinătate sunt și acestea portofolii cu oarecare influență și vizibilitate.

Dintre aceste portofolii, Bugetul ar putea fi unul de interes pentru România.

Portofolii mai puțin vizibile prin politicile implementate, dar care vizează arii de interes pentru Uniunea Europeană sunt: Afaceri Interne, Mediu, Sănătate, Transport, un portofliu deținut de Adina Vălean, în mandatul anterior, sau Multiligvismul, pe care România l-a avut pentru o perioadă de doi ani, imediat după aderare din 2007 până în 2009 prin Leonard Orban”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE