Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se află în spatele mesajelor de Paște ale politicienilor, în prag de campanie electorală. Specialist: ”Folosesc paginile de social media ca pe niște jurnale”

Mai sunt doar câteva săptămâni până la alegerile locale și europarlamentare. Și tocmai de aceea, politicienii nu-și permit să piardă nicio zi în care să nu încerce să câștige simpatia electoratului. Chiar dacă sunt sărbătorile, candiadații și șefii de partide sunt activi pe rețelele sociale.

Dacă pentru cei mai mulți dintre români, sărbătorile sunt un prilej bun pentru a petrece timp în familie și a face un pas în spate de la muncă, pentru politicieni este încă o oportunitate de a mai câștiga electorat, pentru că se apropie alegerile. Așa se face că încă dinainte de sărbătoarea Paștelui, candidații la alegerile locale sau șefi de partide au fost activi pe social media. Mesajele transmise de ei binențeles diferă de la partid la partid și de la candidat la candidat.

Încă de la prima oră a zilei de sâmbătă, Sâmbăta Mare, candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook un text religios, cu referire la sărbătorile pascale. ”Să vă bucurați în tihnă, alături de cei dragi, dar mereu cu sufletul deschis către Dumnezeu”, este textul care a însoțit clipul.

Specialist: ”Folosesc paginile de social media ca pe niște jurnale”

Cristian Andrei, specialist în comunicare politică: ”Fiecare actor politic încearcă să folosească spațiul acesta ca pe un fel de jurnal. E mai degrabă ca un maraton în care încearcă să bifeze toate bornele posibile.”

Mesaje religioase au transmis și alți candidați. Edilul de la sectorul 5 și contracandidatul Gabrielei Firea la Capitală a scris pe Facebook despre patimile lui Iisus.

Liderul AUR George Simion, doar a menționat Vinerea Mare în postarea în care vorbea despre lupta electorală.

Premierul a făcut în Vinerea Mare o vizită la Episcopia Ortodoxă din Tulcea despre care a și scris pe Facebook.

Pe pagina oficială a liderului PNL Nicolae Ciucă ultima postare face referire la un eveniment al partidului, de Ziua Națională a Tineretului.

Ceva mai activ în ceea ce privește posările este însă candidatul liberal la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja. În ultimele ore pe pagina lui oficială apar mai multe clipuri electorale.

Cristian Andrei, specialist în comunicare politică: ”Domnul Burduja este într-o campanie de recuperare încearcă să câștige timpul pierdut pentru că a intrat foarte târziu în cursă și tratează chiar și zielele libere ca zile de campanie. Liderii PSD, pentru că știu că de regulă ei ca partid sunt mai apropiați de zona tradițională, zona rurală, încearcă să dea measaje în zona aceea.”

Și toți politicienii speră ca mesajele lor să ajung la electorat, având în vedere că pe 9 iunie vor fi alegerile locale și europarlamentare. Actual primar al Capitalei Nicușor Dan a avut o postare utilitară, în care menționa cum vor circula tramvaiele și autobuzele în noaptea de Înviere.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE