Partidele anti-sistem, extremiste, câștigă teren în România și Europa. O arată datele din ultimele sondaje și statistici ale Parlamentului European. Este un fenomen care se conturează înainte de un an electoral important la nivel european. În România, AUR se bate aproape umăr la umăr în intenția de vot cu PNL, pentru locul doi, iar în țări din vestul și nordul Europei există un val ridicat de simpatie pentru partidele cu mesaje naționaliste. Se întâmplă în Germania sau în Franța, unde partidul lui Marine Le Pen se situează la 28%, peste partidul lui Emmanuel Macron.
Pe pagina oficială, AUR spune despre sine că este un partid patriotic, de esență conservatoare, orientat spre viitor. AUR sprijină Biserica, iar la originea familiei se află Dumnezeu care a creat femeia și bărbatul prin a căror uniune se perpetuează viața. Când vine vorba de politică externă, AUR susține că modul în care Uniunea Europeană funcționează trebuie reformat. Sunt doar câteva din ideile expuse în Programul partidului.
Răzvan Pantelimon, analist politic: ”Putem include AUR în zona aceasta a unui ușor extremism, Cred că da, putem vorbi de AUR că se înscrie în această linie a partidelor europene suveraniste, naționaliste și eurosceptice.”
La finalul anului 2023, potrivit unui sondaj INSCOP, AUR se situa la 19,5% intenție de vot, la doar 0.5% distanță de PNL care era la 20.1%.
Remus Ștefureac, analist politic: ”Criza economică, criza socială, care sigur de fiecare dată este terenul propice pentru creșterea mesajelor populiste. Dificultățile partidelor de guvernare de a gestiona aceste crize successive, pandemia, starea economică, sanitară, criza de securitate, într-un asemenea context, inabilitatea guvernelor de a gestiona astfel de crize, a alimentat bazinul despre care vorbim.”
Extremismul devine un fenomen în Europa
Analiștii spun că putem vorbi despre un fenomen, având în vedere că același curent de extremă dreaptă câștigă teren în mai multe țări europene. Partidul Lege și Justiție din Polonia are 35% din locurile din Parlament, în Olanda, Partidul Libertății (PVV) a ieșit pe primul loc la alegerile parlamentare din noiembrie 2023. În Germania AFD sau Alternativa pentru Germania a câștigat teren în două landuri mari, Bavaria și Hesse.
În Franța partidul lui Marine Le Pen, Rassemblement Național, de extremă dreapta, cu discurs anti-sistem, a ajuns la 28% în sondaje din octombrie 2023, comandate de publicația Le Figaro. Partidul Renaissance a lui Macron se situează la doar 20%.
Răzvan Pantelimon, analist politic: ”Nemulțumirile față de această îndepărtare a autorităților europene față de cetățeni, practic o înstrăinare, între ceea ce este văzută ca funcționărimea sau nomenclatura bruxelleză și cetățeanul simplu, toate aceste corroborate duc la creșterea acestui tip de discurs.”
Această intenție de vot se va reflecta și în componența Parlamentului European. Datele arată că Grupul Politic, Identitate și Democrație din legislativul european, condus în prezent de partidul Lega al lui Matteo Salvini, ar putea crește ca număr de la 64 de locuri în prezent la 87 după alegerile din iunie.