Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe cine va propune România comisar european? Scenariul optimist: România va obține doua funcții de prim rang

Cu doar câteva săptămâni înainte ca procesul de selecție al comisarilor europeni să se încheie, la nivel public nu este clar încă pe cine trimite România ca propunere. Știm la nivel declarativ că vrem un portofliu economic, asta spune premierul, însă nu știm pe cine va nominaliza Marcel Ciolacu pentru a ocupa funcția. Avem mai multe scenarii, iar cel optimist presupune că România va obține doua funcții de prim rang, cu președinte Iohannis Înalt reprezentant pentru Ucraina.

Funcția de Înalt Reprezentant pentru Ucraina ar putea fi înființată pentru acest mandat. Potrivit surselor Euronews, președintele Iohannis ar viza scaunul de Înalt Reprezentant, care se negociază separat de portofoliile de comisar.

Iordan Bărbulescu, profesor SNSPA: ”Are profil pentru o funcție la nivelul UE, prin prisma faptului că a fost șef de stat 10 ani, știe și a participat și a luat parte la toate deciziile mari care s-au luat în UE, iar în ultimii doi ani la toate deciziile mari care s-au luat în legătură cu Ucraina. Și apoi poziția țării noastre, o poziție care favorizează.”

Surse Euronews: Victor Negrescu va fi nominalizat de premierul Ciolacu

În ceea ce privește comisariatele, România își dorește un portofoliu care să aibă o componentă economică. Și aici ar fi mai multe posibilități: piața internă, portofoliul Economic, cel pentru Extindere sau Digital. Portofoliul pentru Extindere ar aduce câteva avantaje României, spune analistul Ștefan Popescu.

Ștefan Popescu, analist de politică externă: ”Este un portofoliu care ne-ar permite să cultivăm foarte bine relațiile României cu vecinătatea sa apropiată să fie și vecinăgtatea apropiată UE, respectiv Blacanii de Vest, Moldova și Ucraina. Acest lucru ar consolida profilul regional al României.”

Potrivit surselor Euronews, persoana pe care premierul o va nominaliza săptămâna viitoare este Victor Negrescu. Europarlamentarul de 38 de ani a reprezentat România în calitate de europarlamentar în perioada 2014 – 2017, și 2020 – prezent. Victor Negrescu a fost votat recent vicepreședinte al Parlamentului European și a fost numit negociator șef al Parlamentului în ceea ce privește bugetul pentru 2025.

Iordan Bărbulescu, profesor SNSPA: ”Are exepriență la nivelul UE, ca europarlamentar, a treia oară când e acuma, a făcut un mandat întreg și aproape un mandat înainte, .a fost vicepreședinte al Comisiei de Educație acum vice președinte al Parlamentului în ansamblul său, Victor aproape că poate să facă aproape orice post din cele vehiculate pentru România, are o pregătire extraordinară.”

Săptămâna viitoare premierul Marcel Ciolacu va pleca la Bruxelles, iar pe 22 august ar trebui să aibă loc discuția cu Ursula von der Leyen, au declarat surse pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE