Mircea Geoană s-a retras, marți, oficial din NATO, după ce timp de cinci ani a fost numărul doi în ierarhia Alianței. A fost decorat de secretarul general Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”. Retragerea vine în contextul în care Geoană este așteptat să intre în competiția electorală pentru Palatul Cotroceni, iar profilul internațional îl avantajează în cursa prezidențială, spun mai mulți analiști.
Geoană, retras oficial din NATO, a fost decorat de Jens Stoltenberg
După cinci ani de activitate ca secretar general adjunct în Alianța Nord Atlantică, Mircea Geoană a fost decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”.
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Dragă Mircea, am onoarea să te decorez cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”. Este cea mai înaltă onoare în Alianță care se acordă doar celor care și-au depășit atribuțiile și au făcut mai mult pentru Alianță.
Mircea Geoană: Dedic acești cinci ani la NATO și această distincție care mă onorează tinerelor și tinerilor din România și sper ca exemplul meu să fie o inspirație pentru voi. Vă mulțumesc foarte mult, îți mulțumesc, dragă Jens, mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru mine.
„(...) Fie ca exemplul meu să vă facă încrezători în forțele voastre, ambițioși și lipsiți de complexe de orice fel”, a scris Geoană, pe Facebook.
Dacă la Bruxelles și-a încheiat socotelile, în țară, Mircea Geoană este așteptat să-și anunțe candidatura pentru prezidențială. Fără un partid în spate, el are, totuși, un alt avantaj.
Ștefan Popescu, analist de politică externă: Experiența în Afacerile Externe reprezintă un atu pentru orice candidat, deși trebuie spus că capacitatea României de a mai acționa asupra sistemului internațional ține seama de cei doi parametri: prezența în UE și prezența în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Din acest punct de vedere, oricine va veni președinte se va raporta la acești doi piloni.
Mircea Geoană ar fi printre ultimii intrați în competiția electorală. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi deja au vorbit public despre faptul că își doresc să conducă țara. Totuși potrivit calendarului, propunerile de candidaţi pentru Palatul Cotroceni se depun până cel mai târziu pe 5 octombrie 2024.