Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisarii europeni, în linie dreaptă pentru vot. Cine ar putea fi românul care să ocupe un portofoliu în echipa Ursulei von der Leyen

Parlamentul European a fost votat, Ursula von der Leyen a fost reconfirmată pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Însă echipa nu este completă. Cu un calendar precis, comisarii europeni ar trebui să fie votați până în octombrie. Până atunci mai sunt etape de parcurs.

Calendarul pentru numirea comisarilor europeni

Calendarul pentru a fi completă echipa Ursulei von der Leyen este clar conturat. În momentul de față, statele pot să trimită propuneri către Comisia Europeană, adică nominalizările pentru funcția de comisar european, până pe 30 august.

Ce este extrem de important, Ursula von der Leyen a cerut două propuneri din partea fiecărui stat din UE: o femeie și un bărbat, pentru diferite portofolii, iar aceștia vor avea ulterior o discuție one-on-one cu șefa Comisiei Europene. Interviurile ar trebui să înceapă în data de 15 august și abia ulterior Ursula von der Leyen își va da seama cine pentru ce portofoliu s-ar potrivi.

Marcel Ciolacu a precizat că România nu va propune o femeie pentru funcția de comisar european, ci un bărbat, iar din declarațiile acestuia am viza un portofoliu din zona economică, la fel ca Franța și Italia. Sunt mai multe state care au trimis deja propuneri, însă țara noastră nu se află printre ele. Totuși, sunt vehiculate câteva nume pentru această funcție.

Pe cine ar putea propune România pentru funcția de comisar european

  • Klaus Iohannis, unul dintre numele vehiculate, însă surse Euronews România susțin că este puțin probabil ca premierul Ciolacu să înainteze această propunere.
  • Mihai Tudose, care vine din PSD și care face parte din familia politică europeană a socialiștilor democrați (S&D), ar reprezenta un atu în echipa Ursulei von der Leyen pentru că ar echilibra viitoare voturi în Comisie.
  • Siegfried Mureșan - o altă variantă de propunere. El face parte din PNL și din familia politică europeană a popularilor europeni (PPE), la fel ca Ursula von der Leyen.
  • Și o altă propunere, cu semnul întrebării - Victor Negrescu, votat și vicepreședinte al Parlamentului European.

Cine selectează membrii Comisiei Europene

Comisia Europeană este formată din 27 de comisari - câte unul din fiecare țară a UE.

Pentru posturile de comisar, președintele ales și țările UE întocmesc o listă de candidați. Parlamentul verifică adecvarea candidaților pentru postul respectiv în cadrul unor audieri speciale, apoi are loc votul final pentru aprobarea sau respingerea Comisiei ca întreg. Membrii PE votează orice schimbare din cadrul Comisiei și au puterea de a o dizolva, potrivit europarl.europa.eu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE