Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce Rusia nu atacă nuclear, deși ucrainenii au pătruns în Kursk. Un fost ministru vorbește despre slăbiciuni uriașe: "Tăcerea mieilor din BRICS"

De o săptămână, ucrainenii atacă teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk și continuă să avanseze, să captureze localități și să ia foarte mulți prizonieri. Cu toate că datele exacte sunt relative și variază extrem de mult de la sursă la sursă, Institutul pentru Studiul Războiului a confirmat această incursiune militară, iar ulterior, a recunoscut-o și guvernatorul rus din Kursk, dar și Vladimir Putin.

În acest context, rămâne fără răspuns o întrebare care a dat fiori reci tuturor țărilor occidentale: de ce Rusia nu folosește armele nucreare?

Doctrina de apărare a Rusiei spune clar că există posibilitatea utilizării acestor arme dacă teritoriul rus este încălcat. Iar ucrainenii au făcut-o deja de o săptămână și armata rusă nu reușește să rezolve problema în regiune.

Occidentul a ajutat Ucraina cu țârâita. Au dat și ei ca la săraci, să nu moară de foame.

-Anatol Șalaru

De ce Rusia nu folosește armele nucleare, deși ucrainenii au pătruns în Kursk

În ultimele zile, au existat mai mulți specialiști care au spus că rușii fac deja manevre în ceea ce privește submarinele nucleare. Numai că aceste manevre par doar de fațadă, după spusele fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, un bun cunoscător al situației.

În direct la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care contează, el a explicat că Rusia a primit o lovitură extrem de puternică prin această incursiune militară a ucrainenilor în Kursk și că armata rusă are capacitatățile mult diminuate pentru o eventuală escaladare a conflictului.

Toată această operație a Ucrainei a fost ținută secret extrem de bine, iar acesta este și motivul pentru care rușii au fost luați prin surprindere.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: "Nimeni din Ucraina nu vorbește astăzi. Nu spune nimeni nimic chiar și celui mai bun prieten. Nu vorbesc despre scopurile acestei acțiuni a Armatei, nu vorbesc despre planurile lor. Nu au dreptul să comenteze situația. Probabil că Ucraina nu vrea ca Rusia să afle planurile Armatei ucrainene în regiunea Kursk.

Urmărim și noi canalele de Telegram ale diferitor analiști politici, inclusiv ale celor din Rusia, care relatează informații contradictorii, mai ales cei din Rusia. Unii sunt disperați, iar alții afirmă în fiecare zi că toată armata ucraineană din regiunea Kursk a fost nimicită și restul au fost luați prizonieri. Rusia ascunde informația, nu vrea ca cetățenii să afle despre dezastrul care se întâmplă azi în regiunea Kursk. Chiar toți analiștii politici, din câți am văzut, au opinii diferite. Unii presupun că Ucraina vrea să cucerească centrala atomo-electrică Kursk, iar alții presupun că Ucraina vrea să schimbe teritorii.

Mie mi se pare că sunt un pic departe de adevăr aceste idei, deoarece, ca să ocupi centrala atomică de la Kursk, care se află la mai mult de 60 km de frontieră, este nevoie de foarte mulți militari, de o desfășurare de forțe incredibilă în regiune. Este un lucru pe care Ucraina nu și-l poate permite astăzi.

Dacă ați văzut, în primele zile, chiar și acum, Ucraina a avansat cu 15 km, poate cu 20 în unele locuri și s-a oprit. Pentru că 15-20 de km este raza de acțiune a artileriei ucrainene și raza de acțiune a dronelor FPV. Deci pentru a înainta mai mult, este nevoie să-ți consolidezi flancurile, este nevoie să-ți consolidezi spatele, să aduci din Ucraina artileria necesară, muniția necesară, tehnica militară necesară, să pregătești tranșeele, să pregătești apărarea. Nu este atât de simplu.

Unii se așteptau ca, în aceste șase zile, să ocupe Kursk, dar nu este așa. Cel puțin pe zece km în flancul stâng și zece km în flancul drept, trebuie să te consolidezi și asta se face fas cu pas, ceea ce face astăzi Ucraina.

Unii observatori sunt îngrijorați cronic față de o anumită escaladare a Rusiei. Rusia nu mai are capacitatea să mai escaladeze, fiindcă, dacă ar fi avut această capacitate militară, Kievul era ocupat în trei zile, după cum spuneau ei de la început. Astăzi, Rusia nu mai are trupe de elită. Majoritatea militarilor bine pregătiți au murit deja în acest război, sute de mii au murit.

Și ați văzut că cei din regiunea Kursk sunt tineri proaspăt înrolați în armată, militari în termen care s-au predat pe capete. Astăzi am văzut fantastica cifră de peste 2.000 de prizonieri luați în 7 zile în regiunea Kursk. Și nu numai militari în termen, ci și ceceni și alții. Putin nu mai poate escalada mai mult. Putin poate amenința, poate încerca să-și atragă niște prieteni, să mai aducă armament, să mai bombardeze orașele ucrainene, pentru a amenința lumea, pentru a intimida, pentru a-i descuraja, dar Putin, astăzi, nu poate să mai escaladeze.

Unii sunt plătiți de ruși ca să facă panică în rândurile europenilor, fiindcă europenii, occidentalii, datorită amenințărilor celor zeci de ani de război nuclear din partea Rusiei, sunt îngrijorați de un eventual atac nuclear al Rusiei. Dar vedeți că Putin, până acum, a spus că dacă este amenințată integritatea noastră teritorială, imediat vom folosi arma atomică. Și astăzi vedem că Putin este pierdut.

Ați văzut pozele celor de la ședința lui Putin? Parcă erau toți la înmormântare. V-ați uitat la fețele lor? Sunt speriați, îngrijorați, fiindcă ei au pățit-o anul trecut, când Prigojin a pornit spre Moscova și nu a ieșit un cetățean rus să-l apere pe Putin, nu a ieșit nimeni să-l condamne pe Prigojin."

  • "Rusia nu mai are capacitatea să escaladeze. Astăzi, Rusia nu mai are trupe de elită."
  • "S-au predat pe capete. Astăzi am văzut fantastica cifră de peste 2.000 de prizonieri luați în 7 zile."
  • "Vedeți că Putin, până acum, a spus că dacă este amenințată integritatea noastră teritorială, imediat vom folosi arma atomică. Și astăzi vedem că Putin este pierdut."

De ce au făcut ucrainenii incursiunea militară în Kursk

Având în vedere secretizarea tuturor informațiilor, oricât de mărunte ar fi ele, este greu de ghicit care este scopul acestei incursiuni militare. Anatol Șalaru a dezvăluit detalii-cheie din cele întâmplate în zona Kursk.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: "Ucraina nu a numit-o în niciun fel, iar Rusia a numit-o acțiune teroristă. Dar este un răspuns la agresiunea rusă. Iar Ucraina are voie să lupte cu toate metodele din dotare, respectând legile războiului, neatacând civili și neatacând obiective civile.

Îmi vine greu să estimez cum se numește aceasta, ori incursiune, ori ripostă la agresiune, ori o încercare a Ucrainei de a construi un nou Taiwan, care să dea exemplu pentru toți rușii că se poate trăi mai bine și fără dictatură. Sunt foarte multe aspecte aici asupra cărora noi ne gândim. Dacă Ucraina a decis ca populația Rusiei să simtă și ea ororile războiului, nimeni nu o poate condamna.

Dacă Ucraina a decis să aibă un teritoriu pentru schimb, este o idee bună, dar irealizabilă, pentru că Putin nu va schimba regiunile ocupate azi în Ucraina cu regiunea Kursk, din două motive: acele regiuni deja au fost incluse în teritoriul Rusiei și au fost făcute modificări în constituție și pe Putin nu-l interesează soarta celor din Kursk absolut deloc.

Ați văzut, au zis că benevol să se evacueze, le-au dat câte 100 de euro și cu asta s-a terminat. Iar Ucraina a prins Rusia pe picior greșit. Dacă ați văzut, a fost numită o persoană civilă responsabil de această acțiune antiteroristă din regiunea Kursk și din încă două regiuni vecine. Rusia nu este pregătită, nu are armata pregătită în regiunea Kursk. Un general militar a fost trecut în subordinea FSB-ului, pentru a-și coordona împreună forțele, dar Putin nu are un plan cu ce să facă astăzi în regiunea Kursk."

Ucraina a prins Rusia pe picior greșit. Rusia nu e pregătită, Putin nu are un plan.

-Anatol Șalaru

Heorhii Tykhyi, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe: "Ucraina nu este interesată să ocupe teritoriul regiunii Kursk, dar vrem să protejăm viețile oamenilor noștri. Vă voi reaminti pur și simplu că peste 2.000 de lovituri au fost mai ales din regiunea Kursk numai de la începutul acestei veri și acestea sunt doar lovituri care vizează districtele din regiunea Sumî din Ucraina. Vorbim despre rachete antiaeriene, lovituri de artilerie, mortiere, drone, 255 de bombe cu glisare, mai mult de 100 de rachete.

Din păcate, Ucraina nu are posibilitatea de a efectua lovituri cu rază lungă cu armele pe care le avem, pentru a ne apăra de teroare. Încă nu sunt astfel de decizii. Prin urmare, forțele de apărare trebuie să elibereze acele zone de frontieră de contingentele rusești care efectuează lovituri împotriva Ucrainei."

Ce înseamnă tăcerea mieilor din BRICS

În aceste condiții, revine în actualitate ceea ce se specula în primul an de război. O spune din nou Anatol Șalaru, care susține că Ucraina are nevoie de permisiunea Occidentului pentru a câștiga războiul.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: "Astăzi, noi asistăm la un război informațional formidabil, câștigat de Ucraina. Dacă vă amintiți, la începutul războiului, Occidentul nu a dat ajutor militar Ucrainei, în afară de câteva mii de căști, veste antiglonț, motivând că, în două-trei săptămâni, oricum vor pierde războiul. După aceea, Ucraina s-a impus și a demonstrat că poate lupta, iar Occidentul a zis: ok, hai să-i ajutăm, dar cu țârâita. Au dat și ei ca la săraci, să nu moară de foame.

Ucraina are nevoie de două lucruri de la Occident: de ajutor militar și financiar și are nevoie de permisiunea de a câștiga acest război, fiindcă Occidentul nu a dat voie Ucrainei să câștige acest război. Astăzi, e tăcerea mieilor din jurul BRICS, tăcerea aliaților Rusiei, Coreea de Nord, China, Iran. Nu a scos nimeni niciun cuvânt, fiindcă pentru ei a fost o mare surpriză că Rusia nu se poate apăra, iar Ucraina are capacitatea de a ocupa teritorii rusești și de a lupta împotriva Rusiei la ea acasă.

De aceea, ați văzut cei doi senatori americani la Kiev, care au spus: bravo, bateți-i! Au zis că trebuie să le dăm tot ajutorul, să le dăm permisiunea să lovească orice obiectiv de pe teritoriul Rusiei pe care cred ei că este necesar să-l lovească. Deci situația în Occident s-a schimbat. Astăzi, tehnica militară germană luptă în Rusia după o pauză de vreo 80 și ceva de ani. Astăzi, Occidentul vorbește despre faptul că trebuie să ajute Ucraina, fiindcă Putin nu a mai folosit retorica nucleară.

Nu, nu cred că ucrainenii se vor duce spre Moscova. În primul rând, ucrainenii nu sunt un popor cotropitor. În al doilea rând, nu cred că Ucraina are capacitate militară suficientă să ocupe Moscova sau să înceapă un război pe teritoriul rus, mai departe de Kursk, Belgorod, regiunile care sunt vecine cu Ucraina. În al doilea rând, Occidentul nu va permite acest lucru, fiindcă, cu părere de rău, până astăzi, în Occident încă nu s-a decis care va fi soarta Rusiei: va rămâne așa, cu Putin, dar învinsă în acest război, sau Rusia se va destrăma în mai multe țări și va deveni stat democrat".

Kievul controlează aproximativ 1.000 km pătrați din Kursk, după o săptămână de la începutul operației. La Kremlin, Vladimir Putin a convocat într-o ședință șefi din Armată, precum și pe guvernatorii regiunilor de la graniță. Cea mai complicată situație este în Kursk, unde 120.000 de oameni au fost evacuați.

Comandantul Armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a menționat că militarii săi au preluat inițiativa pe font. Avansul trupelor ucrainene a fost confirmat și de guvernatorul regiunii Kursk. El spune că soldații Kievului controlează 28 de localități.

Alexei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk: "Nu există o linie a frontului, iar pentru noi, asta e o problemă. Nu înțeleg unde se află unitățile de luptă (n.r: ale ucrainenilor)."

Într-un filmuleț publicat de linia fierbinte a direcției de informații a ministerului Apărării din Ucraina, pot fi văzuți soldați din Cecenia, o republică cu populație majoritar musulmană. Ei ar urma să fie folosiți de Kiev pentru schimburi de prizonieri. Teritoriile ocupate în ultima săptămână de ucraineni ar putea fi un avantaj pentru Kiev, în eventualitatea unor negocieri cu Rusia, spun unii analiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE