Era puțin după ora locală 19.00, la 13 martie 2013, când Jorge Mario Bergoglio s-a uitat de la balconul său din Piața Sfântul Petru și a spus în italiană: „Frați și surori, bună seara". Acesta a fost începutul călătoriei Papei Francisc. Un pontificat marcat de momente memorabile, călătorii de referință și fraze care aveau să rescrie istoria.
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani. Iată zece dintre cele mai importante evenimente ale pontificatului:
Singur în Piața Sfântul Petru
La 27 martie 2020, Papa Francisc a prezidat un moment de rugăciune pe parvisul Bazilicii Sfântul Petru. În fața sa, se afla o piață neobișnuit de goală. Cu două săptămâni înainte, Organizația Mondială a Sănătății declarase o pandemie și întreaga Italie a intrat în izolare.
Papa Francisc s-a rugat. „Doamne, binecuvântează lumea, dă sănătate trupurilor și mângâiere inimilor", a spus el înainte de adorația Sfântului Sacrament și de binecuvântarea Urbi et Orbi.
Papa migranților: „Ne cerem iertare pentru indiferența noastră”
„Am simțit că trebuie să vin aici să mă rog". Cu aceste cuvinte, Papa Francisc și-a început omilia pe stadionul din Lampedusa, la 8 iulie 2013, pentru prima sa călătorie pastorală în afara Romei.
Încă de atunci, mesajul pontifului era clar: „Globalizarea indiferenței ne-a răpit capacitatea de a plânge. Ne cerem iertare pentru indiferența noastră". Și cu siguranță nu indiferența l-a determinat să ia cu el, în zborul de întoarcere din insula grecească Lesbos, doisprezece refugiați, care au fost găzduiți la Roma de asociația laică catolică Sant'Egidio, în 2016.
Vaticanul a continuat să găzduiască mai multe familii de migranți.
Papa și drepturile femeilor
„O lume mai bună, mai dreaptă, mai incluzivă și pe deplin sustenabilă nu poate fi urmărită fără contribuția femeilor", a scris Suveranul Pontif în prefața cărții „Mai multă conducere feminină pentru o lume mai bună".
Potrivit unui sondaj realizat de Vatican News, în 2023, la 10 ani de când Papa Francisc devenit capul Bisericii Catolice, 1.165 de femei lucrau la Vatican, acesta fiind cel mai mare număr de angajate care a lucrat vreodată la Sfântul Scaun.
La începutul pontificatului lui Francisc, erau 846. La Dicasterul pentru Serviciul pentru Dezvoltarea Umană Integrală, o secretară a fost numită pentru prima dată în 2021, cea mai înaltă poziție deținută vreodată de o femeie la Sfântul Scaun.
Rugăciune la Zidul Plângerii
La 26 mai 2014, la puțin peste un an de la alegerea sa, Papa Francisc a vizitat Ierusalimul. „Să nu lăsăm pe nimeni să instrumentalizeze numele lui Dumnezeu pentru violență, ci să lucrăm împreună pentru dreptate și pace", a spus el în Orașul Sfânt.
El s-a întâlnit mai întâi cu Marele Muftiu Muhammad Ahmad Hussein pe Esplanada Moscheilor, un loc sacru pentru islam, apoi i-a îmbrățișat pe imamul argentinian Aboud și pe rabinul Skorka din Buenos Aires la Zidul Plângerii, unde s-a oprit pentru un moment de rugăciune.
În cele din urmă, a mers la Muntele Herzl, pentru a vizita mormântul care conține rămășițele fondatorului Mișcării Sioniste și memorialul Holocaustului de la Yad Vashem.
Călătoria în Congo și Sudanul de Sud
În cadrul celei de-a 40-a călătorii apostolice, Papa Francisc a călătorit între 31 ianuarie și 5 februarie 2023 în Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud.
La Juba, Francisc a invitat populația să "depășească acele antipatii și aversiuni care, în timp, au devenit cronice și riscă să ridice triburile și grupurile etnice unele împotriva altora".
Întâlnindu-se cu autoritățile, el a cerut: "Gata cu vărsarea de sânge, gata cu conflictele, gata cu violențele și cu acuzațiile reciproce asupra celor care le comit, gata cu lăsarea poporului însetat de pace".
Anterior, la Kinshasa, el declarase: „Jos mâinile de pe Africa! Nu o mai sufocați: nu este o mină care să fie exploatată sau un pământ care să fie jefuit".
Pelerinajul penitențial în Canada
În mai 2021, rămășițele a 215 copii sunt găsite într-o groapă comună pe terenul unei foste școli rezidențiale indiene din Columbia Britanică.
În scurt timp, apare un scandal legat de școli fondate de guvernul canadian în secolul al XIX-lea și administrate de Biserica Catolică.
În temeiul Legii indienilor din 1876 și al Sistemului de școli rezidențiale indiene (IRSS), instituțiile i-au îndepărtat pe copiii indigeni din comunitățile lor, în încercarea de a înlocui limbile, cultura și identitatea indigene cu valorile euro-canadiene.
În iulie 2022, Bergoglio i-a vizitat pe copiii indigeni și le-a cerut iertare: „Sunt profund întristat, mă simt indignat și rușinat. Cer iertare pentru modul în care, din păcate, mulți creștini au susținut mentalitatea colonizatoare a puterilor care au asuprit popoarele indigene".
Spălarea picioarelor
A fost la 28 martie 2013, la două săptămâni după alegerea sa, când Bergoglio a ales închisoarea pentru minori din Casal del Marmo, Roma, pentru maundy sau spălarea picioarelor.
Cincizeci de tineri deținuți, printre care și fete, participă la acest ritual, lăsându-l pe Papă să le spele picioarele, să le usuce și să le sărute.
Ulterior, el a repetat acțiunea în alte închisori, centre pentru persoane cu dizabilități și centre pentru migranți. Potrivit Sanctității Sale, a fost întotdeauna un act de iubire, pentru a repeta ceea ce Isus a făcut cu discipolii săi în Evanghelie.
Despre homosexualitate: „Cine sunt eu să judec?"
Într-un zbor de întoarcere din Brazilia, în iulie 2013, Papa Francisc a vorbit despre homosexualitate: „Problema este lobby-ul de orice tendință: lobby-ul politic, lobby-ul masonic și, de asemenea, lobby-ul homosexual. Toate lobby-urile nu sunt bune. Întrucât dacă cineva este homosexual și îl caută pe Domnul, cine sunt eu să-l judec? Acești oameni nu ar trebui să fie discriminați sau marginalizați".
Zece ani mai târziu, într-un interviu acordat Associated Press, el a cristalizat legile statelor care incriminează homosexualitatea, numindu-le nedrepte.
El i-a îndemnat pe episcopii catolici să primească persoanele LGBTQ în Biserică. "Homosexualitatea nu este o crimă", a spus el.
Sinodul pentru regiunea panamasonică
La 6 octombrie 2019 s-a deschis la Roma Sinodul pentru regiunea amazoniană, un proiect eclesial, civil și ecologic de anvergură, care și-a propus să treacă granițele și să redefinească liniile pastorale, adaptându-le pentru epoca modernă.
Principalul obiectiv, după spusele suveranului pontif, a fost acela de a „găsi noi modalități de evanghelizare a comunităților rurale, în special a grupurilor indigene, care sunt adesea uitate și fără perspectiva unui viitor senin, inclusiv din cauza crizei pădurii amazoniene, un plămân de importanță fundamentală pentru planeta noastră".
Nuntă surprinzătoare în avion
În ianuarie 2018, în timpul unui zbor între orașele chiliene Santiago și Iquique, Francisc a căsătorit în mod surprinzător un cuplu aflat la bord. Doi stewarzi de la Latam Airlines au organizat o ceremonie civilă, dar au fost nevoiți să își anuleze nunta religioasă deoarece biserica pe care o aleseseră se prăbușise în urma cutremurului din 2010. Bergoglio a decis să îi căsătorească el însuși pe cei doi.
În timp ce Sanctitatea Sa este lăudat pe scară largă pentru opiniile sale progresiste, pontificatul său este, de asemenea, pătat de mai multe scandaluri, cum ar fi procesul de corupție al cardinalului căzut în dizgrație. Angelo Becciu. sau dezvăluirile mai recente privind abuzurile sexuale din cadrul Bisericii Catolice Portugheze.
Sursa: euronews.com