Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul României la Vatican, despre moartea Papei Francisc: „Lumea a pierdut astăzi un lider mondial, vocea celor fără de voce”

Lumea a pierdut astăzi un lider mondial, vocea celor fără de voce. Aceasta a fost afirmația ambasadorului României la Vatican, George Bologan, la Euronews România.

George Bologan a reacționat după ce Vaticanul a anunțat că Papa Francisc a murit, la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paște.

George Bologan, ambasadorul României la Vatican: „Hristos a înviat! Este salutul speranței. Este salutul cu care ne-a întâmpinat deseori și Papa Francisc, un papă care a fost foarte atent și care a ținut foarte mult la relațiile cu bisericile Răsăritului, cu Biserica Ortodoxă, în mod special. A fost un exemplu de unitate.

Ceea ce lumea pierde astăzi este un lider mondial care a fost vocea celor fără de voce. A avut în atenție mereu grija pentru cei marginalizați, grija pentru cei suferinzi și a avut o sensibilitate față de creație, de tot ceea ține de ecologie.

E adevărat că putem vorbi în cazul învățăturii sale și de o ecologie umană pentru că, așa cum putem vedea, există o poluare în lume a ideilor, a comportamentelor”.

Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun: „Omenirea a pierdut un lider spiritual de excepție.

George Bologan, ambasadorul României la Vatican: „Papa ne propunea ceva mai mult, să ne raportăm la ceva mai sublim dacă dorim să ne îmbunătățim condiția. Din acest punct de vedere, omenirea a pierdut un lider spiritual de excepție.

Ieri am fost alături de cei 50.000 de credincioși în Piața San Pietro. Am participat la binecuvântarea urbi et orbi și am urmărit salutul pe care Papa l-a făcut din papamobil credincioșilor care au rămas în piață și după terminarea slujbei.

Ce se va întâmpla - interese, lupte de putere - cred că de data aceasta ar trebui să punem mai mult accent pe latura spirituală și să înțelegem inclusiv o parte din simbolistica acestor momente.”

Ambasadorul George Bologan, despre Papa Francisc: „A pus întotdeauna pe primul loc omul”

George Bologan, ambasadorul României la Vatican: „Asumarea numelui de Francisc pentru prima dată a fost programul său pastoral și chiar politic. Apoi, modul în care întotdeauna s-a raportat la oameni, la liderii mondiali, a pus întotdeauna pe primul loc omul.

Fără să se formalizeze, a încercat să propună lumii un model al trăirii Evangheliei în simplitate, dar ne-a dovedit și de această dată această putere spirituală pe care a avut-o.”

Papa Francisc a propus o dată comună a Paștelui. „A fost foarte doritor de această unitate”

George Bologan, ambasadorul României la Vatican: „Ne-a surprins din nou cu ceea ce s-a petrecut tocmai în ziua de Paște. Este simbolic, pentru că a fost foarte doritor de această unitate.

Dacă vă aduceți aminte, propunea o dată comună a celebrării Paștelui pentru Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică. Iată că se mută la ceruri tocmai în anul când toți, catolici, ortodocși, protestanți, neoprotestanți, am sărbătorit Învierea Domnului.

Ar trebuie să ne oprim din anumite speculații și să dăm mai mult spațiu acestor valori simbolice și să ne reculegem puțin și să reflectăm asupra mesajelor pe care Papa Francisc le-a transmis deseori și asupra apelurilor pe care le-a făcut liderilor mondiali pentru ca să se pună în slujba oamenilor și să oprească conflictele care distrug omul care este imaginea lui Dumnezeu.”

Momentul care l-a impresionat pe Papa Francisc în vizita din România: Acea imagine i-a rămas întipărită în memorie

George Bologan, ambasadorul României la Vatican: „A fost pentru prima dată, într-o vizită extinsă în 2019, acoperind toată România, toate regiunile istorice ale țării noastre. În întâlnirea pe care am avut-o cu Sfântul părinte în momentul prezentării scrisorilor de acreditare, am vorbit despre acest moment și vă redau, probabil, în premieră, un moment pe care mi l-a menționat când a fost la Iași și a văzut o bunică cu un copilaș în brațe. Acea imagine i-a rămas întipărită în memorie. De ce?

Pentru că, spunea Sfântul părinte, dacă în Estul Europei și în lume mai există credință și mai sunt credincioși, se datorează bunicilor. Avem această imagine și noi în Ambasadă care te copleșește, arată bucuria, profunzimea sufletului românesc și în același timp mesajul de speranță: un copil care este prezentat unui om care a fost în slujba păcii.

Speranța înseamnă viață, înseamnă pace, iar Sfântul părinte ne-a părăsit într-un an special, în anul în care se celebrează jubileul speranței. Iată un alt element care poate fi luat în considerare în analizele spirituale teologice care pot fi făcute pe marginea acestui subiect.

Vreau să menționez că tot cu ocazia vizitei în România a ridicat la cinstea altarelor episcopii martiri greco-catolici, prin slujba de la Blaj care a impresionat prin numărul de participanți și prin recunoașterea valorilor coerenței, a curajului, a eroismului acestor episcopi care nu au cedat compromisului și au făcut cinste numelui de român.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE