Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Ursula von der Leyen a fost realeasă șefă a Comisiei Europene. Mandatul este de cinci ani

UPDATE: Ursula von der Leyen a fost realeasă în funcția de președinte al Comisiei Europene, în urma votului de joi al Parlamentului European. A primit 401 de voturi pentru.

Ursula von der Leyen avea nevoie de o majoritate de minim 360 de voturi pentru a fi reconfirmată în funcție.

Votul a avut loc prin vot secret (pe hârtie). 401 de eurodeputați au votat pentru, 284 împotrivă și 15 s-au abținut (7 voturi au fost declarate nule).

Realegerea în funcția de președinte al Comisiei Europene vine la o zi după ce Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri COVID-19. Decizia Curții de Justiție a UE poate fi atacată.

Ce urmează după alegerea președintelui Comisiei Europene

După vot, președintele ales al Comisiei trimite scrisori oficiale șefilor de stat sau de guvern ai statelor membre, invitându-i să își prezinte candidații pentru posturile de comisar european.

Parlamentul va organiza apoi audieri ale candidaților în comisiile competente după vacanța de vară. Întregul colegiu al comisarilor trebuie apoi să fie aprobat de Parlament.

18/07/2024 , 15:18

Ursula von der Leyen, discurs în Parlamentul European

Ursula von der Leyen și-a început discursul felicitând-o pe Roberta Metsola pentru realegerea sa în funcția de președinte al Parlamentului European.

„Dați-mi voie să vă felicit în primul rând pentru această nominalizare și pentru munca extraordinară din această casă a democrației (Parlamentul European).

Onorați membri, se împlinesc 5 ani de când am venit în fața dumneavoastră și v-am cerut votul de încredere. 5 ani unici în istoria Uniunii. Nu voi uita niciodată apariția președintelui Zelenski la începutul războiului din Ucraina, când nici măcar traducătorii nu își puteau ține lacrimile în frâu. Nu voi uita momentul de liniște în memoria celor care și-au pierdut viața în timpul pandemiei de COVID-19. Și nu voi uita ultimele cuvinte ale lui David Sassoli, pledând pentru o nouă Europă unită.

Într-o lume dificilă, destinul Europei va fi determinat de ceea ce vom face în continuare. În ciuda realizărilor noastre, Europa se confruntă acum cu o alegere clară. O alegere care ne va determina munca pentru următorii 5 ani și, de asemenea, ne va determina locul pe care îl vom ocupa în lume în următorii 50 de ani.

Europa nu poate controla dictatori şi demagogi în toată lumea, dar poate alege să îşi protejeze democraţia. Europa nu poate să oprească schimbările, dar poate alege să îmbrăţişeze schimbarea şi să investească în măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor europeni”, a spus Ursula von der Leyen.

În intervenţia sa, ea a promis să lanseze proiecte în domeniul apărării ale Uniunii Europene, inclusiv un scut aerian european. ''Vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european şi cu apărarea cibernetică'', a spus Ursula von der Leyen.

''Rusia este în ofensivă în estul Ucraineni şi doreşte ca iarna viitoare să fie şi mai aspră. Ea mizează că Occidentul şi UE vor slăbi. Acum ceva timp, un premier din UE s-a dus la Moscova într-o aşa-numită misiune de pace, dar aceasta a fost de fapt doar o misiune de a face plăcere Rusiei. După doar două zile, avioanele militare ale lui Putin au ţintit o maternitate şi un spital de copii din Kiev. Aceasta nu a fost o greşeală, ci un mesaj clar. Răspunsul nostru trebuie să fie la fel de clar: UE va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Ucraina trebuie să primească tot ce are nevoie pentru a învinge, ceea ce înseamnă că trebuie să facem acum alegeri importante şi trebuie să facem tot ce se poate pentru a-i apăra pe cetăţenii europeni. A venit momentul să construim o adevărată Uniune Europene a apărării'', a insistat preşedinta CE.

Un alt angajament al Ursulei von der Leyen se referă la politicile în domeniul climatic. Ea a promis că noua Comisie nu va renunţa la politicile verzi, astfel încât preţul energiei să scadă, iar UE să nu mai fie vulnerabilă prin dependenţa de importurile de combustibili fosili.

De asemenea, şefa executivului UE a anunţat o revizuire a gestionării frontierelor şi o consolidare a puterilor agenţiilor Frontex şi Europol şi a afirmat că va fi adoptată o nouă abordare privind returnarea migranţilor. Astfel, Ursula von der Leyen a anunţat că va propune triplarea numărului poliţiştilor de frontieră europeni, până la 30.000.

''Nu vom manifesta nicio toleranţă faţă de cei care ameninţă, cu atacuri hibride, securitatea frontierelor noastre şi a cetăţenilor noştri'', a accentuat Ursula von der Leyen.

Ea a spus că în noua Comisie Europeană va fi creat un post de comisar european pentru Mediterana.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen anunţat crearea unui fond european pentru competitivitate, care va contribui la stimularea competitivităţii şi a inovării, la dezvoltarea producţiei şi la crearea de noi tehnologii în Europa.

Realizările Ursulei la șefia Comisiei Europene

Ursula von der Leyen știe cum se conduce Comisia Europeană și ce ar mai fi de făcut, mai ales că au mai rămas programe și obiective de îndeplinit. Unul dintre acestea, care a adus schimbări semnificative în viața europenilor, este Green Deal, Pactul Verde. 

Acum cinci ani, Ursula von der Leyen anunța intenția de reducere cu cel puțin 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră în comparație cu 1990, și asta până la sfârșitul acestui deceniu. Iar Uniunea a mers pe acest drum, deturnată însă pe alocuri de motive externe, cum ar fi războiul din Ucraina și criza energetică produsă. Iar asta a obligat Comisia, deci și pe șefa acesteia, să accepte unele compromisuri, de exemplu în agricultură. Este adevărat însă că a fost nevoie de proteste, uneori violente, ale celor care trăiesc din aceste activități, nemulțumiți de unele obligații care ar fi trebuit să îi facă mai ecologiști, dar cu mari cheltuieli. 

La fel de problematică s-a dovedit uneori și intenția de a schimba structura sectorului auto european, cu orientare spre mașinile electrice. Costuri mari, o industrie care pe alocuri s-a opus, dar și concurența acerbă pe care o face în domeniu China, ceea ce a dus aproape la un nou război comercial. Și nu a fost singura problemă pe care a fost nevoită să o gestioneze Ursula von der Leyen.  

Gestionarea pandemiei de Covid-19

Pandemia de Covid 19 a dus la nevoia urgentă de vaccinuri împotriva noului virus, achiziția făcându-se la comun în blocul comunitar. Numai că au apărut acuzații de lipsă de transparență și chiar o anchetă a justiției europene, iar decizia, anunțată chiar înainte de votul în Parlamentul European, nu este motiv de bucurie pentru șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen speră însă ca toate acestea să conteze mai puțin decât realizările în momentul votului, mai ales că este învățată cu luptele politice. 

Înainte de a fi prima femeie care conduce Comisia Europeană, Ursula von der Leyen a fost, în Germania, pe rând, ministru al familiei și al apărării. Este adevărat că și în Germania a fost un mic scandal, ea fiind acuzată că nu a cheltuit judicios bugetul Ministerului Apărării. Dincolo de cariera politică, Ursula von der Leyen este învățată cu greutățile. Și asta pentru că este mediv de profesie și are șapte copii

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE