Timișoara este, începând din 17 februarie, Capitală Culturală Europeană în 2023. Numeroase evenimente culturale, expoziții, concerte și proiecții de film vor fi organizate anul acesta în orașul de pe Bega.
Până la un milion de vizitatori sunt așteptați în Timișoara în acest an, potrivit primarului orașului, Dominic Fritz.
Cei care vor să plănuiască un concediu în Timișoara își pot trece pe listă și câteva obiective turistice de neratat în acest oraș.
Care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în Timișoara:
Catedrala Metropolitană din Timișoara
Construită între anii 1930 și 1940, Catedrala Ortodoxă Sfinții Trei Ierarhi din Timișoara, una dintre cele mai de preț clădiri ale orașului este situată Piața Victoriei.
Potrivit crestinortodox.ro, astăzi, catedrala se întinde pe o suprafață de peste 1.500 de metri pătrați. Catedrala are nu mai puțin de unsprezece turle, din care turnul principal are aproape 84 de metri. Construcția are o lungime de 63 de metri și o lățime de 32 de metri. În turnurile catedralei sunt așezate șapte clopote mari, deosebit de puternice.
Catedrala a fost declarată monument de artă pentru arhitectura. Subsolul acesteia adăpostește o colecție de artă religioasă veche din Banat, potrivit mitropolia-banatului.ro.
Opera Națională din Timișoara
Orașul este considerat cel mai puternic centru cultural din vestul României, iar una dintre emblemele culturale este clădirea Operei din Timișoara. Printr-un decret semnat de Regele Mihai, la 30 martie 1946, a fost întemeiată Opera din Timișoara, primul spectacol având loc la 27 aprilie 1947.
De la înființarea Operei din Timișoara și până în prezent s-au montat 16 premiere absolute și 23 de premiere naționale din peste 300 de montări noi de opere, operete, musicaluri, balete și opere și musicaluri pentru copii.
Stagiunea Operei din Timișoara se desfășoară pe o perioadă de 10 luni, timp în care instituția prezintă publicului aproximativ 80-90 de spectacole la sediu cu o frecvență de 8-10 spectacole pe lună.
Sala de spectacole dispune de 686 locuri.
În clădire își desfășoară activitatea patru instituții de cultură: Opera Națională Română din Timișoara, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” .
Sursa: site-ul Operei Naționale din Timișoara, ort.ro
Muzeul Banatului din Timișoara
Muzeul, care are sediul central în Castelul Huniade, a fost înființat în anul 1872, sub numele de "Societatea de Istorie și Arheologie".
Primele obiecte de patrimoniu înregistrate în inventarul său provenea din donaţii, descoperiri arheologice întâmplătoare şi achiziţii. Acestea au fost depozitate iniţial într-o încăpere din Palatul Episcopiei de Cenad.
În prezent, întreaga colecție a muzeului este organizată în Secția de Istorie, Secția de Arheologie, Secția de Științe ale Naturii. Există și Laboratorul Zonal de Restaurare având sectoare specializate în restaurarea şi conservarea metalelor, ceramicii-sticlei-portelanului, cărtii vechi-hârtiei, a picturii, a textilelor, pietrei şi a lemnului-mobilier.
Momentan, din cauza lucrărilor de restaurare a Castelului Huniade, administrația și expozițiile temporare sunt găzduite de Bastionul Maria Theresia (str. Martin Luther nr. 4).
Sursa: muzeulbanatului.ro
Muzeul de Artă din Timișoara
Muzeul a luat naștere odată cu desprinderea secției de Artă a Muzeului Banatului și a devenit o instituție de sine stătătoare la 1 ianuarie 2006.
Găzduiește colecțiile permanente de pictură veche bănățeană, icoane bănățene, artă modernă românească, artă decoratică și operele pictorului Corneliu Baba.
Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminic, fiind închis luni și marți, după următorul program:
- Program de iarnă (01 octombrie – 30 aprilie): 10:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:30)
- Program de vară (01 mai – 30 septembrie): 13:00 – 21:00 (ultima intrare la ora 20:30)
Taxă intrare expoziții permanente și temporare:
- Adulți: 21 lei/bilet/muzeu; 17 lei/bilet/expoziție
- Studenți: 5 lei/bilet/muzeu; 4 lei/bilet/expoziție
Muzeul Satului Bănățean
Muzeul Satului Bănățean este situat pe Aleea Avram Imbroane și, până în anul 2000, a funcţionat ca secţie a Muzeului Banatului, după care a devenit instituţie separată aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.
Printre obiectivele de neratat, atunci când vizitați muzeul, se numără: Gospodăria maghiară de la Babșa (Timiș), Sălașul slovac de la Nădlac, Gospodăria de la Căvăran, Gospodărie de la Jebel (judeţul Timiş), Casa ucrainiană (Repedea, jud. Maramureş), Şcoala din Bârna (jud. Timiş), Biserica din Topla (Jud. Timiş), Gospodăria germană Biled (jud Timiş) sau Primăria din Sărăzani (jud. Timiş).
Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, după următorul orar:
- marți – sâmbătă: 9:00 – 17:00 (casieria se închide la 16:15);
- duminică: 10:00 – 18:00 (casieria se închide la 17:15)
Taxe de vizitare:
- Taxă vzitare adulți – 15 lei/bilet
- Taxă pentru ghid specializat – 40 lei/grup de vizitatori
Sursa: muzeulsatuluibanatean.ro
Parcul Rozelor
Unul din cele mai cunoscute parcuri din Timișoara, Parcul Rozelor a fost înființat în anul 1891, fiind cunoscut anterior drept Parcul trandafirilor, Rosarium, Parcul de Cultură și Odihnă ”Ștefan Plavăț” și Parcul de Cultură.
În perioada interbelică, parcul a devenit cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, având plantate peste 1.400 de soiuri de trandafiri.
În 1934, grădina a primit numele de Parcul Rozelor, femeile bogate din oraş aducând, pe banii lor, cele mai frumoase varietăţi de trandafiri din Europa, America ori Asia. Tot atunci, s-a construit şi un teatru de vară, funcţional până astăzi.
Câţiva ani mai târziu, în 1942, parcul devine Rozariul "Regina Maria". În timpul celul de-Al Doilea Război Mondial, Rozariul a fost distrus, fiind readus la viaţă după 1965, sub numele de Parcul Trandafirilor, scrie Agerpres.
Anual, administrația publică organizează festivaluri sau concerte în aer liber. Unul dintre aceste evenimente este Festivalul Inimilor, organizat în luna iulie. Un spectacol de folclor conceput în anul 1990 și care a luat denumirea în semn de omagiu pentru cei care au murit la Revoluția din 1989, scrie site-ul oficial al festivalului.
Piața Unirii din Timișoara
Amenajată în stil baroc, este cea mai veche piață din Timișoara, care a luat denumirea de Piața Unirii în anul 1919, întrucât acesta a fost locul unde s-au oprit trupele române, când au intrat în oraș.
Piața găzduiește clădiri importante de patrimoniu, precum: Domul Romano-Catolic sau Catedrala Sfantul Gheorghe, Palatul Baroc, Clădirea Băncii de Scont, Palatul Episcopiei ortodoxe, Casa cu Lei, Casa Brück, Monumentul ”Sfânta Treime”, numită și Coloana Ciumei.