Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Telefoanele mobile, interzise în școlile din România. De când se aplică măsura prevăzută în noua lege a Educației

Telefoanele mobile vor fi interzise în toate școlile din România, atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze. Măsura este prevăzută de noua lege a Educației și de Statutul Elevului și se va aplica începând de luni, 23 septembrie.

Elevii vor fi nevoiți să-și lase telefoanele mobile într-un spațiu special amenajat pentru acest lucru, la începutul programului școlar și le vor putea lua înapoi în momentul în care pleacă acasă.

Pentru acest lucru, conducerile unităților de învățământ trebuie să asigure acel spațiu în care elevii își pot depozita dispozitivele electronice. Măsura exista și până acum în regulamentele școlare, însă nu se aplica unitar. Elevii își puteau ține telefoanele asupra lor și le puteau folosi în timpul pauzelor dintre ore.

Folosirea telefoanelor mobile în școli, interzisă. Care sunt excepțiile și ce sancțiuni riscă elevii prinși cu dispozitive asupra lor

Începând din 23 septembrie, această măsură se va aplica așa cum prevăd noua lege a Educației și Statutul elevului, recent adoptate.

Potrivit normelor, elevii nu au voie să folosească telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs sau în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ. Pot face acest lucru doar în scop educativ, doar dacă dascălii sunt de acord cu folosirea telefoanelor, ori în pauze, în spații autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Dacă se întâmplă ca elevii să fie prinși cu telefoanele asupra lor, cadrele didactice pot reține dispozitivele și elevii le pot recupera la finalul programului școlar.

Țările europene în care telefoanele mobile sunt interzise în școli

Interzicerea telefoanelor mobile în școli este un subiect care naște dezbateri aprinse când vine vorba de implementarea măsurii, în timp ce alte țări din Europa au introdus deja această interdicție.

Măsura a fost adoptată în ultimii ani în mai multe state europene, precum Franța sau Grecia. Vorbim despre state care au militat ca această măsură să fie aplicată deoarece elevii distrași în timpul orelor de curs de telefoanele mobile.

Medicii sunt îngrijorați în ceea ce privește nivelul de atenție al elevilor și modul în care se dezvoltă mintea lor în perioada aceasta. Foarte mulți elevi au probleme de atenție pentru că sunt tot timpul distrași de telefoanele mobile.

Probabil că va trebui să se ajungă, la un moment dat, la un echilibru între a interzice telefonul mobil în școală, să-l folosească pentru a conversa sau pur și simplu ca să nu fie atenți la oră, ca element de distragere a atenție și, evident, folosirea tehnologiei în scopuri educative, astfel că acești copii, în momentul în care termină școala, să poată intra în câmpul muncii și să aibă acele cunoștințe digitale de care au nevoie.

Ce spun experții în educație despre interzicerea folosirii telefoanelor mobile în școli

Marian Staș, expert în educație: "E vorba de un contract de integritate, liber consimțit și o soluție poate fi următoarea: așa cum învățăm să nu ieșim la toaletă din 5 în 5 minute pe timpul celor 45-50 de minute de oră de clasă, nu moare lumea dacă ne punem telefoanele undeva deoparte și le folosim în pauză.

Adică e un exercițiu cât se poate de elegant, de onest. În 50 de minute, nu se surpă pământul, nici cu mami, nici cu tati. Și am posibilitatea, în felul acesta, să gestionez, elegant și eficient, glancingul de care vorbeați.

Slavă Domnului, pot să am la îndemână tehnologie informatică, adică pot să am un laborator de informatică, pot să am acces la un smart lab, etc, dacă chiar moare lumea și nu pot să fac ora decât cu o sursă externă de informație de pe youtube sau mai știu eu de unde.

Dar dincolo de aspectul acesta, mă refer la ceea ce înseamnă exercițiul de disciplină liber consimțit, exercițiu liber consimțit de profesor și copii, astfel încât telefoanele să stea în repaos pe timpul orelor și să poată fi folosite de către copii în pauze."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE