TVR organizează, marți, 29 aprilie, dezbaterea candidaților la alegerile prezidențiale 2025. La dezbaterea electorală „Un Președinte pentru România” au fost invitați să participe toți candidații la prezidențiale. Euronews România va transmite în direct confruntarea candidaților, cu acordul Televiziunii Române.
Jurnalistul Claudiu Popa va adresa întrebări candidaților din partea Euronews România. La final, jurnalista Paula Rusu și invitații săi vor analiza prestația candidaților într-o ediție specială, în studioul Euronews România.
Când și unde va avea loc dezbaterea prezidențială de la TVR
Dezbaterea electorală organziată de TVR va fi organizată în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, va începe la ora 19:30 și va dura trei ore.
„Într-un moment crucial pentru viitorul țării, candidații la Președinție se vor întâlni față în față marți, 29 aprilie, într-o dezbatere organizată de Televiziunea Română în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. Locația dezbaterii adaugă o dimensiune simbolică evenimentului”, potrivit unui comunicat transmis de Televiziunea Română.
Cine participă la dezbaterea prezidențială din 29 aprilie 2025
Televiziunea publică menționează că a invitat toți candidații la alegerile prezidențile 2025 să participe la confruntarea directă pentru Palatul Cotroceni, „locul de muncă al viitorului președinte”.
La alegerile prezidențiale 2025 au fost validați 11 candidați (ordinea de mai jos este cea în care vor fi candidații pe buletinele de vot din 4 mai 2025).
- George Simion (AUR)
- Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- Elena Lasconi (USR)
- Cristian Terheș (PNCR)
- Lavinia Șandru (PUSL)
- Victor Ponta (independent)
- Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- John-Ion Banu (independent)
- Daniel Funeriu (independent)
- Nicușor Dan (independent)
Cum se va desfășura dezbaterea prezidențială
Dezbaterea prezidențială va fi coodonată de jurnaliștii Ramona Avramescu și Marian Voicu.
Temele de discuție vor fi, printre aletele:
- prioritățile mandatului și relația cu clasa politică;
- soluții concrete pentru recâștigarea încrederii în instituțiile statului;
- rolul președintelui ca mediator într-o societate polarizată;
- politica externă și parteneriatele strategice în noul context internațional;
- strategia de securitate națională;
- alte subiecte de interes major pentru români.
În cadrul dezbaterii va exista și o secțiunea numită „Situația de criză” în care în care candidații vor trebui să-și prezinte viziunea și deciziile pe care le-ar lua în situații extreme ce pot apărea în mandatul prezidențial.
Jurnaliștii prezenți la dezbatere vor putea adresa întrebări candidaților.
De asemenea, candidații vor avea ocazia să se confrunte și direct, într-o rundă specială.
Ultimele zile de campanie electorală
Au mai rămas numai câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. Românii sunt chemați la urne duminică, 4 mai 2025, pentru a vota în cadrul scrutinului pentru alegerea președintelui României.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 se încheie sâmbătă dimineața, la ora 7:00.
După această oră, va urma o „zi a tăcerii” în care este interzisă orice fel de propagandă electorală, adică:
- afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru președintele României;
- difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidențiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
- sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală, iar transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.