Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce ar fi putut cauza pana de curent din Spania și Portugalia. Scenariile luate în calcul de experți

O pană masivă de curent a afectat luni Spania și Portugalia, lăsând milioane de oameni fără electricitate, internet și servicii esențiale, scrie Euronews.com.

Alimentarea cu energie electrică a început să fie restabilită treptat în unele regiuni din Peninsula Iberică, însă întreruperea a provocat haos: trenurile de metrou și căile ferate au fost blocate, semafoarele și bancomatele au încetat să funcționeze, iar conexiunile de telefonie și internet au fost întrerupte în multe zone din Spania, Portugalia și chiar părți din Franța.

Regiunea Iberică are o populație de aproximativ 60 de milioane de oameni, dar autoritățile nu au confirmat încă numărul exact al celor afectați. Red Electrica, operatorul rețelei naționale din Spania, a transmis că alimentarea cu energie a fost reluată parțial în regiuni precum Catalonia, Andaluzia, Țara Bascilor și Castilia și Leon.

Eduardo Prieto, responsabilul operațional al Red Electrica, a declarat pentru Associated Press că situația este „fără precedent”, numind-o „excepțională și extraordinară”. La rândul ei, Teresa Ribera, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru energie curată, a descris incidentul ca fiind „unul dintre cele mai grave episoade înregistrate în Europa în ultimii ani”.

Deși autoritățile nu au stabilit încă o cauză clară, au fost vehiculate mai multe ipoteze.

Fenomen atmosferic rar?

Luni au circulat informații potrivit cărora pana ar fi putut fi cauzată de un fenomen rar numit „vibrație atmosferică indusă”, care ar fi generat „oscilații anormale” în liniile de înaltă tensiune ale rețelei electrice spaniole. Aceste oscilații ar fi dus la defecțiuni de sincronizare între sistemele electrice interconectate din Europa, potrivit companiei energetice portugheze REN, citată de BBC.

Ulterior însă, REN a dezmințit această ipoteză în presa portugheză.

Solomon Brown, profesor la Universitatea din Sheffield, a explicat că astfel de vibrații ar putea produce „o mică modificare a câmpului electromagnetic local”.

Probleme în rețea?

Onyema Nduka, lector la Universitatea din Londra, a explicat că rețelele de electricitate sunt interconectate deoarece centralele electrice sunt situate departe de marile orașe. Din această cauză, o întrerupere într-o zonă poate duce la un „efect de cascadă” în altele.

El a precizat că soluția ideală este existența unor măsuri de redundanță (puncte multiple de alimentare, generatoare de rezervă, cabluri alternative etc.), dar procedura exactă de reluare a alimentării cu energie nu a fost încă detaliată.

Oficialii portughezi au atribuit pana unor probleme tehnice provenite din afara țării, dar investigația este încă în desfășurare.

Atac cibernetic? Ipoteza respinsă oficial

Juanma Moreno, președintele regiunii Andaluzia, a spus că nu se exclude varianta unui atac cibernetic, îndemnând populația la vigilență. Însă, această ipoteză a fost respinsă de mai mulți oficiali, inclusiv de premierul spaniol Pedro Sanchez, premierul portughez Luis Montenegro și președintele Consiliului European, Antonio Costa.

Spania are mecanisme pentru a gestiona astfel de situații”, a transmis Sanchez pe rețeaua X (fostul Twitter), solicitând cetățenilor să colaboreze cu autoritățile.

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Portugalia a confirmat la rândul său că nu există dovezi care să indice un atac cibernetic.

Potrivit lui Taco Engelaar, director general al companiei Neara, specializată în infrastructură energetică, interconectarea rețelelor naționale înseamnă că orice defecțiune – fie ea tehnică sau un atac – poate avea același efect la scară largă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE