Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interzicerea telefoanelor mobile în școli. În ce țări europene este aplicată măsura și unde naște controverse discuția

Interzicerea telefoanelor mobile în școli este un subiect care naște dezbateri aprinse când vine vorba de implementarea măsurii, în timp ce alte țări din Europa au introdus deja această interdicție.

Ungaria: Director demis pentru că nu a implementat interdicția

În Budapesta, capitala Ungariei, mii de persoane au protestat după ce directorul unei școli a fost demis pentru că a refuzat să pună în aplicare o interdicție privind smartphone-urile.

Președintele sindicatului profesorilor a criticat decretul ca fiind depășit, în timp ce o elevă din Ungaria a declarat pentru Euronews că telefoanele mobile ar trebui să fie reglementate, dar nu ar trebui să fie luate de la elevi în totalitate.

„Anterior, de exemplu, la începutul lecției, profesorul ne cerea să ne punem telefoanele pe masă, fie pe colțul mesei noastre, fie pe masa profesorului, și am făcut-o, iar lecția a funcționat perfect. Deci cred că aceasta ar fi fost o soluție mult mai bună la problemă”, a spus ea.

Protestatarii au insistat că directorul a fost concediat din motive politice și nu profesionale, deoarece legislația în cauză nici măcar nu intrase în vigoare la momentul concedierii sale, iar legea permite excepții.

În ce țări din Europa sunt interzise telefoanele mobile în școli

România

În România, potrivit Statutului Elevului, este interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, cu excepția utilizării acestora în scod educativ și numai cu acordul profesorului.

Elevii care nu respectă măsura vor avea telefoanele confiscate și le vor primi înapoi la finalul orelor de curs.

Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească.

Țările de Jos

În Țările de Jos, elevii din învățământul primar nu mai au voie să aducă telefoane în clasă începând din această săptămână. Interdicția fusese deja promulgată în clasele de liceu olandeze în ianuarie.

Cu toate acestea, școlile sunt libere să decidă cum să pună în aplicare interdicția privind telefoanele. În cazul în care un telefon mobil este considerat necesar pentru conținutul lecției, de exemplu, într-o lecție despre alfabetizarea mediatică, școala poate face o excepție.

Excepții se vor putea face și pentru elevii care depind de el din motive medicale sau din cauza unui handicap.

Danemarca

În Danemarca, prim-ministrul Mette Frederiksen pledează pentru limitarea utilizării smartphone-urilor în școli.

Mai multe școli din țara scandinavă sunt în favoarea interzicerii telefoanelor în timpul lecțiilor. Acestea speră că acest lucru va îmbunătăți sănătatea mintală și relațiile dintre elevi. La liceul Esbjerg, elevii sunt obligați să își pună telefoanele într-un „seif pentru telefoane”.

Cu toate acestea, nu toți elevii sunt convinși că strategia va avea un impact pozitiv.

„Nu știu dacă va fi mai liniște în timpul orelor, pentru că oamenii își pot folosi în continuare calculatoarele. Te poți conecta la Snapchat de pe computer și poți discuta cu oamenii de acolo”, a declarat un elev.

Franța

În Franța, 200 de școli gimnaziale vor experimenta interzicerea smartphone-urilor, cerând elevilor să le depoziteze în dulapuri.

Elevii vor putea să își folosească telefoanele în pauze.

Grecia

În Grecia, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat interzicerea telefoanelor în școli, iar elevii vor fi obligați să își țină telefoanele în ghiozdan în timpul orelor de curs.

Premierul grec a declarat că telefoanele au un impact negativ asupra procesului de învățare și pot duce la distragerea atenției.

El a spus că sloganul din acest an este „Telefoanele mobile în ghiozdanul școlii”, iar acest lucru nu poate „decât să afecteze pozitiv procesul de învățare”.

Belgia

În Belgia, aproximativ 373 de școli din Valonia francofonă și din capitala Bruxelles au luat măsuri drastice cu privire la telefoanele mobile.

Elevii sunt avertizați că, dacă le sunt confiscate echipamentele, părinții vor trebui să vină să le ridice.

Un elev s-a arătat în favoarea acestei decizii și a declarat: „ești acolo să înveți, nu să te uiți la telefon. Cred că este o idee bună să interzicem telefoanele mobile”.

Italia

În Italia, ministrul Educației, Giuseppe Valditara, a anunțat luna trecută interzicerea telefoanelor mobile în toate sălile de clasă. Smartphone-urile vor fi interzise în școlile primare și secundare din țara mediteraneană.

Croația

Interdicție privind utilizarea telefoanelor mobile în școli este aplicată și în tot mai multe școli din Croația. În Split, Zagreb, Osijek și Rijeka, unitățile de învățământ au interzis utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs și în pauzele dintre ore.

Elevilor li se permite să aibă telefonul asupra lor, dar utilizarea acestuia este interzisă.

Cei care suferă de diabet și care au nevoie de telefonul mobil pentru a-și măsura nivelul de zahăr din sânge sunt exceptați de la această interdicție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE