Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul va plăti despăgubiri victimelor violenței domestice și traficului de persoane. Cum a fost simplificată legislația

Veste bună pentru mii de victime ale violențelor domestice și ale traficului de persoane: statul le va plăti compensații financiare fără să conteze dacă agresorii au bunuri înregistrate pe numele lor – așa cum cerea până acum legea. Camera Deputaților a votat o modificare legislativă care simplifică procedurile prin care victimele pot intra în posesia banilor. România continuă să fie în topul țărilor care exportă victime ce ajung să fie exploatate în țările europene.

O lege din 2004 dă dreptul victimelor să primească compensații financiare pentru despăgubirile materiale suferite, doar că o analiză a statului arată că într-o perioadă de șapte ani au fost plătiți doar 4.000 de lei, în condițiile în care au fost înregistrate oficial cel puțin 3.500 de victime ale traficului de persoane.

Conform legii, până acum, pentru a intra în posesia banilor, victimele trebuie să dovedească paguba și în plus tot victimele trebuie să demonstreze că traficanții nu au niciun bun înregistrat pe numele lor pentru ca statul să le plătească ajutorul financiar. De acum inainte, victima nu va mai trebui să demonstreze că agresorul este insolvabil.

Statul le va plăti compensații financiare fără să conteze dacă autorul are bunuri pe numele lui. Comisiile care acordă compensații sunt formate din judecători specializați în drept penal. Și membrii de familie ai victimelor au acces la compensație și asistență (de exemplu, în cazul unei crime). Un exemplu grăitor este cazul Caracal unde părinții Alexandrei și bunicii bunicii Luiza nu au putut beneficia de compensație din cauza legislației deficitare.

În plus, este eliminat termenul de 60 de zile în care victimele trebuia să formuleze plângere penală pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege.

Camera Deputaților, for decizional, a aprobat marți două legi cu rol foarte important pentru combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor infracțiunilor, elaborate și trecute prin circuitul legislativ de către Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru combaterea traficului de persoane, alături de Fundația International Justice Mission (IJM) și Asociația ANAIS.

Statul român va acorda un sprijin real, concret, victimelor traficului de persoane şi ale altor infracţiuni grave precum omorul, vătămarea corporală, rele tratamente aplicate minorului, violenţa în familie, lipsirea de libertate în mod nelegal, viol, agresiune sexuală asupra unui adult sau a unui minor, ori tortură sau pornografia infantilă.

Camera Deputaților a votat și un alt proiect de lege prin care sunt înăsprite pedepsele pentru persoanele găsite vinovate de trafic de persoane. Prin Proiectul de Lege PLX450/2024, forma agravată a proxenetismului este transformată în trafic de persoane. Asta înseamnă că oricine determină o persoană majoră să practice prostituția prin constrângere, precum și oricine determină o persoană minoră, prin orice mijloc, va fi judecat pentru trafic de persoane. Astfel, se va realiza combaterea unitară a criminalității organizate de către DIICOT - ca unitate de parchet specializată în lupta contra criminalității organizate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE