În fiecare an, în data de 18 octombrie, este marcată Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane. Scopul principal al acestei zile este de a sensibiliza opinia publică cu privire la traficul de persoane și de a spori schimbul de informații.
Traficul de persoane nu înseamnă doar trecerea ilegală a unei persoane peste o graniță. Este vorba despre cumpărarea și vânzarea unor personae și exploatarea acestora. Iar unul dintre cele mai grave aspecte este următorul: traficul de personae este o infracțiune foarte profitabilă. Dacă faci trafic de droguri sau de arme, vinzi o singură dată, dar dacă faci trafic de persoane, acestea sunt vândute din nou și din nou.
Una din patru victime în UE este un copil
Traficul de persoane îi pune în pericol pe cei mai vulnerabili, iar copiii se numără printre aceștia. Aproape una din patru victime în UE este un copil. Iar marea majoritate a copiilor victime sunt fete (78%).
Majoritatea copiilor sunt vânduți în scopul exploatării sexuale (64%). Copiii sunt, de asemenea, victime ale exploatării prin muncă. Infractorii îi forțează pe copii să cerșească sau să comită diferite infracțiuni.
În 2021, autoritățile au identificat 488 de victime (378 ale traficului de persoane în scop de exploatare sexuală, 42 ale traficului de persoane în scop de exploatare prin muncă forțată și 68 de victime ale unor infracțiuni legate de trafic de persoane neîncadrate într-o anumită categorie), în scădere față de 596, în 2020. Dintre cele 488 de victime, 171 au fost copii (comparativ cu 255 în 2020), potrivit unui raport privind traficul de persoane (2022) al Ambasadei SUA în România.
Guvernul a făcut reforme și a instituit norme, astfel încât reprezentanții oficiali au observat o asistență consolidată, mai ales pentru victimele minore ale traficului de persoane. Cu toate acestea, reprezentanții oficiali au recunoscut și provocările încă existente, cum ar fi accesul la asistență și protecția copilului în centrele de plasament. Oferirea asistenței a fost condiționată de statutul persoanei ca victimă a traficului de persoane identificată. Două treimi dintre victimele identificate au primit asistență.
Măsuri împotriva traficului de personae, la graniță
Conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, aproximativ jumătate de milion de refugiați au intrat în România de la începutul invaziei continuate a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Ca reacție la fluxul de refugiați ucraineni, autoritățile au adoptat mai multe măsuri pentru a lupta împotriva traficului de persoane, printre care îmbunătățirea securității la graniță, organizarea de cursuri destinate grănicerilor, pentru depistarea indiciilor de trafic de persoane, acreditarea personalului ONG-urilor care asistă refugiații la trecerea frontierei și asigurarea transportului de la graniță la adăposturi.
România, țară sursă pentru traficarea victimelor
România rămâne, în principal, o țară sursă pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale și a exploatării prin muncă forțată în Europa. Majoritatea covârșitoare a victimelor identificate în 2021 (77%) sunt victime ale traficului de persoane în scopul exploatării sexuale. De obicei, traficanții sunt cetățeni români care fac parte dintr-un grup infracțional organizat, bazat pe legături etnice sau de familie, care exploatează românce și copii români în România și în alte țări din Europa, printre care Cehia, Finlanda, Franța, Spania și Marea Britanie. Experții continuă să semnaleze creșterea numărului de femei din România recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după încheierea acestor căsătorii, traficanții le forțează pe femei să practice sexul comercial sau să muncească. Minorii constituie mai mult de o treime din numărul total de victime ale traficului de persoane identificate în România
Ciucă: Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă față de care Guvernul are toleranță zero
Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă faţă de care Guvernul României are toleranţă zero, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, potrivit Agerpres.
"Astăzi, 18 octombrie 2022, marcăm Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, alături de toţi partenerii noştri europeni şi regionali. Este un moment important la nivel european, dar şi naţional, de asumare şi conştientizare a importanţei luptei împotriva acestui fenomen de criminalitate globală, care afectează vieţile celor mai vulnerabili dintre noi. Mesajul meu este unul clar: traficul de persoane este o formă de sclavie modernă faţă de care Guvernul României are toleranţă zero. Acesta este motivul pentru care problematica traficului de persoane a devenit în ultimii doi ani o prioritate la cel mai înalt nivel al executivului român", a mai afirmat Nicolae Ciucă.