În ciuda progreselor din ultimii ani, România rămâne în topul Uniunii Europene când vine vorba de cazurile de violență domestică, iar anul acesta s-a înregistrat o creștere a numărului de raportări de abuz. Peste 200 de protestatari au pornit în marș de la Teatrul Național din București către Piața Victoriei.
Andrei este un tânăr de 20 de ani. Și el a fost victima violențelor verbale și fizice, chiar din partea omului care ar fi trebuit să îi ghideze pașii în viață, profesorul lui.
Andrei Stoian, victimă: Ne abuza, adică cel puțin pe mine mă vedea că sunt o persoană mai feminină, mai nu știu, mai delicată și, de exemplu, știu că într-o zi chiar mi-a dat un bici, avea un bici de lemn și mi-a dat peste mână că vai cum îmi permit eu să fiu așa?
Alături i-a fost mătușa sa, și ea victimă a abuzurilor partenerului de viață.
Andrei Stoian, victimă: A luptat foarte mult, adică a trebuit să meargă prin tribunale, prin săli de judecată, pe la poliție, dar într-un final a învins și asta e cel mai bine.
Jurnalist: A fost crezută?
Andrei Stoian, victimă: Sincer să vă spun, nu. Prima dată nu a fost crezută, deoarece cu toții știm că ăsta este și mesajul pe care l-am avut la acest protest, că trebuie să ne facem auziți.
Când vine vorba de violența domestică, doar în primele opt luni ale acestui an a fost raportată o creștere a cazurilor cu aproape 4% față de anul trecut, numărul abuzurilor depășind 38.000, în 2023. Județul Vaslui are cele mai multe înregistrări. Dacă în România există peste 303 cazuri de violență domestică la 100 de mii de locuitori, în Vaslui sunt aproape 592 de victime.
Nicoleta, membră Comunitatea Anais: Avem nevoie de viteză de reacție din partea statului și de servicii sociale și pentru victimă, și pentru agresor. Am depus o plângere penală însoțită de un certificat INML și de către probe consistente și s-a început urmărirea penală. Singura persoană care a fost audiată până acum sunt eu, nici martorul, nici agresorul. Și atunci poliția mi-a spus că există dosare care încă din 2018 rămân acolo. Gândiți-vă că între paginile acelor dosare sunt vieți ale oamenilor și în tot acest timp eu a trebuit să apelez la suportul mediului ONG, acolo unde am găsit sprijin adecvat.
În 2022, cifrele poliției arată că au fost peste 90.000 de intervenții în cazuri de violență domestică
De asemenea, s-au emis aproape 13.000 de ordine de protecție provizorii. Asta nu garantează însă siguranța victimelor.
Andreea Rusu, director executiv Centrul FILIA: Noi ne întâlnim în fiecare an proactiv și am obținut foarte multe lucruri împreună. Am obținut ordin de protecție provizoriu, am obținut brățări electronice. Însă sunt multe alte lucruri de care avem nevoie, iar astăzi am ieșit în stradă ca să strigăm pentru bugete, bugete de la nivel local, pentru supraviețuitoare violenței domestice și violenței sexuale, precum și pentru agresori.
Protestatarii atrag atenția că numărul real al cazurilor de violență domestică sau de gen este mult mai mare. Multe dintre victime se feresc să reclame la poliție abuzurile, din cauza stigmatului social și pentru că statul nu le oferă ulterior sprijin. Astfel de marșuri nu au loc doar în București. Sute de oameni au protestat și în Brașov, Timișoara, Baia-Mare, Cluj, Giurgiu, Mizil și Valea-Seacă. În Capitală s-au strâns peste 200 de oameni.