Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi modificat din 2025. Ce noi reguli vrea ministrul Mediului

Ministrul Mediului a anunțat că vrea să renunțe la principiul „primul venit - primul servit” în cazul programului Casa Verde. În schimb, de la anul vor fi introduse alte criterii de departajare. Dialogul legat de noile măsuri vine după ce bugetul pentru București și Ilfov s-a epuizat în 65 de secunde, iar astăzi, cel pentru culte, în sub un minut.

Un nou principal criteriu de departajare ar putea fi implementat începând de anul viitor în programul „Casa Verde”. Celor care-și depun dosarul, spune ministrul Mediului, le-ar putea fi acordat un punctaj în funcție de densitatea prosumatorilor din zona în care locuiesc.

Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai mulți prosumatori într-o anumită zonă și cu cât aceștia încarcă mai mult punctele de transformare din zona respectivă, cu atât punctajul ar fi mai scăzut și mai degrabă fondurile ar putea fi redirecționate către alți doritori care locuiesc în zone cu mai puțini prosumatori și astfel punctele de transformare din localitățile lor au libertatea de a prelua acest surplus de energie generat.

Ministrul Mediului a prezentat-o una dintre posibilele măsuri, un posibil criteriu de departajare. Vom vedea, înainte de toate, o consultare publică pe această temă până în momentul în care ministrul Mediului să și emită un ordin în acest sens.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Eu cred că principiul acesta - primul venit, primul servit - și-a atins limitele. Nu putem să transformăm programul «Casa Verde - panouri fotovoltaice» într-o olimpiadă națională de competențe digitale. Cine e mai iute de mână să fie și cel care ia banii. Începând de la anul, înscrierea în acest program să nu mai fie epuizată în minute sau în secunde, cine știe ce se mai întâmplă până la anul, ci să fie în baza unor criterii, unor punctaje, unor factori de departajare și de evaluarea foarte transparenți și cunoscuți de toată lumea”.

Această discuție vine inclusiv legată de posibilitatea creșterii bugetului alocat pentru acest program, în contextul în care anul acesta am văzut timpi record în ceea ce privește epuizarea bugetului disponibil pentru București și Ilfov. Cel mai mic timp în ceea ce-i privește pe prosumatorii casnici - doar 65 de secunde a durat înscrierea. De atât timp a fost nevoie pentru ca cele 3.800 de dosare să fie urcate în platformă și ca fondurile să fie epuizate.

Am văzut și exemplul de astăzi. În cazul programului pentru culte, fondurile au fost epuizate în doar 56 de secunde.

Șeful AFM a declarat pentru Euronews România că este necesară sporirea acestui buget, însă tot el spunea că nu știe încă de unde va lua banii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE