Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea antidrog, contestată de specialiști. Șoferii care iau pastile cu substanțe psihoactive vor avea nevoie de rețetă

Legea antidrog, adoptată la începutul săptămânii de Senat, nu va rezolva problema șoferilor care urcă la volan sub influența substanțelor interzise, cred unii dintre medicii legiști. Practic, dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților, orice șofer care are în sânge droguri, până și cantități infime, care se pot găsi în unele medicamente, ar putea ajunge la închisoare. Asta în condițiile în care proiectul elimină necesitatea unei expertizei. Drept urmare, șoferii vor putea lua aceste medicamente, printre care se numără și anumite pastile pentru răceală, doar cu prescripție de la medicul de familie.

Proiectul de lege votat în Senat, cu modificările aduse în comisiile de specialitate, reprezintă un regres față de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, crede medicul legist Gabriel Gorun.

Gabriel Gorun, medic primar legist: „Eu, pentru a demonstra că șoferul și-a administrat conform prescripției medicamentul respectiv, am nevoie de o evaluare complexă a acestuia, o analiză toxicologică excaustivă, cantitativă pe toate substanțele prezente și apoi evaluare expertală. Ori toate acestea sunt amputate.”

Cătălina Hopârteanu, reprezentant DECLIC: „Pe de altă parte, această rețetă, pe care au adus-o în ultimul moment în discuție și au și adoptat articolul din codul penal cu implicarea rețetei, ne ridică multe semne de întrebare.

Ne întrebăm dacă o persoană care reușește să-și procure droguri nu va reuși să-și procure și o rețetă, dacă nu cumva va apărea așa o rețetă în cazurile unor persoane cu diverse relații, dacă nu se va crea un sistem de corupție în inclusiv în rândul Poliției sau al medicilor care emit rețete.

Cred că Vlad Pascu avea rețetă pentru tramadolul pe care l-au găsit în sângele lui medicii. Prin urmare, ce să înțelegem că dacă avea rețeta la el ar fi scăpat de acuzații?”

O altă problemă pe care au sesizat-o specialiștii este că anumite substanțe nu pot fi despistate cu ajutorul testelor rapide din trafic.

Cătălina Hopârteanu, reprezentant DECLIC: „Riscul pe care îl vedem noi, unul major, este că etnobotanicele nu ies la testele Poliției.”

Proiectul de lege a fost inițiat la scurt timp după decizie Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la începutul acestui an, care menționează că pentru ca o persoană să fie condamnată pentru conducerea unui vehicul sub influența drogurilor trebuie „să se constate că substanța respectivă a afectat capacitatea șoferului de a conduce” și „să fie constatată prezența în probele biologice a substanței psihoactive”.

Dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților, s-ar putea alege cu dosare penale toți cei care au substanțe interzise în sânge, indiferent sursa sau cantitatea acestora, cu excepția cazurilor în care există rețetă pentru anumite medicamente ce conțin anumite substanțe psihoactive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE