Este secetă extremă în Olt. Fermierii sapă cu excavatorul în pământ și scot bolovani în care găsesc rădăcinile uscate ale plantelor cultivate și nici pic de apă.
Ei spun că la cum arată solul, nici nu pot face pregătirile pentru culturile de toamnă. Mai mult decât atât, au pagube financiare foarte mari din cauza culturilor calamitate și cer ministrului Agriculturii sprijin financiar mai mare, chiar și sub formă de împrumut pentru a continua activitatea agricolă.
România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă.
Ministerul Agriculturii promite acestora un ajutor de 200 de euro pe hectar, în luna octombrie.
Bolovani cu aspect stâncos, așa arată terenurile agricole din Olt.Fermierii mari le excavează pentru a atrage atentia ca sunt într-o situație disperată .Culturile actuale sunt uscate și nu e apă în sol pentru a pregăti culturile de toamnă.
Solul nu absoarbe îngrășămintele din cauza secetei
”Nu se poate pregăti, pentru că, uitați-vă, bolovanii! Pământul se rupe, nu se taie decât dacă bagi plugul să faci lucrarea de arat. Nu se taie brazda, ies bolovani din ăștia. Bine, când se poate ara, că se rup plugurile.
Adâncimea la care ar trebui să lucrăm solul în toamna asta ar fi undeva aici, să spunem. Se observă clar că dacă plugul sau alt utilaj care lucrează solul intră aici, ceea ce va scoate la suprafață vor fi bolovanii ăștia. Bolovanii ăștia rup utilajul, consum foarte mare de motorină, plus că lucrarea nu se va putea realiza ”, spune Mihai Nicola, fermier.
Solul a fost atât de uscat că nu a absorbit nici măcar îngrășămintele. Totodată, se văd rădăcinile foarte uscate ale plantelor cultivate în primăvară. Este un an atipic, spun agricultorii.
Afirmațiile fermierilor sunt susținute și de constatările făcute de inginerii de la Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Olt, care spun că nu au găsit apă în sol nici la adâncimi de un metru, iar pe terenurile agricole aceasta ar trebui să fie la doar câțiva centimetrii adâncime.
Fără bani și cu mii de hectare de pe care nu au ce recolta, fermierii din Olt speră la un ajutor de la ministrul Agriculturii, pe care îl așteaptă în județ, luni la ora 11.
Din datele de la Direcția Agricolă Olt, de la o zi la alta crește suprafața de culturi calamitate declarate de fermieri. Dacă în urmă cu o săptămână erau 143.000 de hectare declarate calamitate acum sunt 160.000 de hectare în stafel de situație din totalul de 200.000 de hectare cultivate.
Termenul pentru înștiințarea autorităților pentru calamități a fost prelungit până pe 19 august.