Fermierii din Oltenia au început să recolteze floarea-soarelui cu trei săptămâni mai devreme comparativ cu anii trecuți.
Plantele nu mai pot fi lăsate pe câmp pentru că se usucă din cauza secetei. De altfel, unii agricultori au culturile compromise integral.
Dumitru Biță este fermier în comuna Castranova și a început deja recoltarea din cauza secetei. În mod normal, combinele lui ar fi trebuit scoase la lucru după 15 august.
Anul acesta, fermierul se așteaptă, însă, să obțină doar o treime din producția de floarea-soarelui la care ajunge în trecut.
”Dacă într-un an bun, să zicem, făceam undeva la 2500-3000 de kilograme la hectar anul ăsta, sperăm să ajungem la 1000 de kilograme desi din ce se vede aici cu siguranta nu vom ajunge.”, a declarat Dumitru.
În comuna Leu, tot din județul Dolj, unii fermieri deja nu mai au ce să culeagă. Au rămas chiar și fără porumb.
Pe câmpuri, se văd plantele arse de razele puternice ale soarelui. Îngrijorați, oamenii s-au adunat la primărie ca să anunțe prăpădul lăsat de secetă.
”Am calamitate, sunt foarte foarte supărat. La floare soarelui care e situația. E dezastru. N-a plouat, a plouat acum pe sfârșit. Slabe șanse să recoltez ceva. Nici nu știu dacă scot cheltuiala”, spune Iulian Groza, fermier din Leu.
65 la sută din culturile de floarea soarelui la nivelul județului Dolg au fost afectate de secetă, potrivit Direcției Agricole.
Iar Administrația Națională de Meteorologie anunță că seceta puternică și extremă va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, dar și în sudul Transilvaniei..