Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendii de vegetație și sate fară apă. Fântânile și puțurile nu mai au apă, iar incendiile de vegetație se înmulțesc

Numărul localităților în care consumul de apă este restricționat crește de la o zi la alta. Tot mai multe sate și orașe de pe Valea Dunării sunt afectate de secetă, iar în unele zone au secat chiar și cișmelele publice.

Autoritățile din zonă spun că apa este tot mai puțină și pentru irigații. De altfel, câmpurile sunt foarte uscate, iar incendiile de vegetație pot izbucni în orice clipă.

Oamenii primesc apa cu rația

În orașul Dăbuleni din județul Dolj, oamenii primesc apă potabilă în intervalele 6 dimineața și 12, apoi de la ora 18 la 24.

Din cauza secetei, foarte multe cișmele din Dăbuleni au secat, iar cele care încă mai au apă au în acest moment senzori de mișcare montați pentru a conserva resursa de apă potabilă. Astfel că apa de izvor pornește în momentul în care omul se apropie de sursă.

Canalele de irigații au din ce în ce mai puțină apă, spun reprezentanții administrației locale din comuna Călărași, o altă localitate de pe Valea Dunării, afectată de secetă.

”Nivelul Dunării a scăzut și există pericolul de a nu mai putea pompa această apă necesară agriculturii. Încă se face agricultură la Călărași. Avem de două-trei ori pe săptămână astfel de incendii de vegetație, cum este și acesta”, a declarat Florin Ene, viceprimar Călărași Dolj.

Lipsa apei este vizibilă și pe câmpuri. Vegetația este uscată și autoritățile se luptă des cu incendiile.

Lipsa apei se resimte în toată țara. Potrivit datelor de la Apele Române, sunt 311 localități din țară în care apa este furnizată cu restricții.

Specialiștii estimează că, până la sfârșitul acestei luni, coeficientul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare va scădea cu cel puțin 3%.

Lacurile de acumulare au un rol important în alimentarea cu apă atât a populației cât și a fabricilor și uzinelor, precum și în producția de energie electrică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE