Părinții nemulțumiți de rezultatele de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București sunt pregătiți să sesizeze DNA și DIICOT. Conducerea facultății a recunoscut luni că sute dintre notele la admitere nu erau corecte în urma unei erori informatice. O zi mai târziu, greșeala a fost remediată, iar listele, reafișate. Regulamentul intern al facultății nu permite însă contestarea rezultatelor, ceea ce duce la creșterea tensiunilor.
Pentru două zile, Matei a crezut că a intrat pe locul 15 la Facultatea de Arhitectură de la Universitatea ”Ion Mincu” din București. Apoi, a aflat că listele erau greșite. După ce facultatea a remediat eroarea și a publicat noile rezultatele, tânărul a aflat că, de fapt, este respins.
Matei Ene, candidat: ”Am fost respins al 10-lea sub linie. De la 8.31, am ajuns la media 6.90. Am reușit să-mi văd și planșa și să mi-o și pozez. M-am bucurat și eu două zile la o petrecere. Și da, au fost două zile bune. Într-adevăr, nu este corect nici pentru cei care au fost respinși în prima corectură și apoi admiși, dar na, de vină sunt cei din comisie.”
Părinții și elevii au protestat în fața facultății
Luni, după afișarea rezultatelor inițiale, părinții și copiii care au observat neconcordanțe au protestat în fața facultății.
Marinela-Angelica Iordache, părinte candidat: ”Am depus o contestație, am urmat procedura firească la îndemnul profesorului îndrumător de pregătire. Ulterior, am stat luni, până seara, până aproape la19:00, după multe discuții. Am fost în jur de vreo 30 de părinți, plus copii, unii dintre ei olimpici, care pur și simplu nu se regăseau în notele respective.”
Drept urmare, marți, facultatea a admis că a existat o eroare de procedură. Fiecare candidat a primit un cod unic. Apoi codurile au fost trecute într-o listă, alături de nota candidatului. Însă, unul dintre coduri a fost introdus de două ori, așa că toate notele de sub el au fost decalate.
Emil Ungureanu, părinte: ”Acuma că eroarea a ținut de digitalizare, că nu mai suntem în stare să scriem niște hârtii la mână, că mi-ar fi fost mult mai simplu atunci să contabilizăm niște date și să fim ok. Plus modul ăsta inoperant să fie un număr ca în lagăre să nu știi dacă ai reușit, n-ai reușit…”
În acest context, candidaților le-a fost permis să-și revadă planșele pentru a se asigura că nota e corectă, deși regulamentul intern al facultății, care este în vigoare de trei decenii, nu permite contestarea rezultatelor. Însă, solicitările pentru recorectarea lucrărilor au fost refuzate, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor. Părinții unor candidați respinși sunt hotărâți să sesizeze Ministerul Educației, Poliția, Direcția Națională Anticorupție, dar și DIICOT.
Tiberiu Almaghe, părinte: ”Noi, pe această cale, și îmi doresc să se audă, facem în continuare apel la instituțiile abilitate să se autosesizeze. Aici vorbim de un caz care trenează de 33 de ani, în care ei în 33 de ani au avut contestații care, conform declarației rectorului, niciodată nu au fost soluționate, pentru că ei nu răspund la contestații.”
În ciuda neînțelegerilor, candidații admiși conform listelor revizuite și-au depus deja dosarele.