Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început înscrierile pentru noul an universitar. Cum își aleg elevii viitoarea facultate

Pentru elevii care au încheiat sesiunea de Bacalaureat, urmează etapa de înscriere la facultate. Cei care își doresc să devină studenți la Politehnica pot depune actele și fără diplomă de BAC sau adeverința de absolvent. Elevii pot alege din cele 21 de facultăți. Iar al doilea centru universitar din țară, la Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai pune la dispoziție 28.000 de locuri pentru viitorii studenți.   

Alesia și Raluca au venit din Giurgiu la Politehnica să depună dosarele de înscriere la facultate. Din toamnă vor începe o nouă etapă a vieții lor. Se mută în București și își încep studenția la facultatea de Automatică și Calculatoare. Ambele visează la o carieră în IT. 

”Mi se pare că ai destule posibilități la finalul studiilor și probabil multe locuri de munca… sper.  Am fost destul de multe persoane pe un loc și da în ultimul timp chiar am tras destul de tare”, au precizat acestea.  

Reporter: Ce note ai luat la BAC? 

Andrei Paul Lazăr, viitor student: Am luat 10 pe linie. Am ales CTI de la Automatică, adică Calculatoare și Tehnologia Informației. 

Reporter: De ce? 

Andrei Paul Lazăr, viitor student: La asta eram bun la mate și la info și cred că era cam cea mai buna variantă. 

Mihnea Moisescu, decan Facultatea Automatică și Calculatoare din Politehnica București: ”Contează și nota de la BAC în proporție de 20%. Acum estimăm undeva la 2-3 pe loc pe facultate și la fel o căutare de undeva la 10-15 pe loc la cel mai căutat program de studii al nostru adică pe calculatoare.”

Universitatea Babeș-Bolyai oferă proaspeților absolvenți 28.000 de locuri

La Cluj, al doilea cel mai mare centru universitar din Țară, Universitatea Babeș-Bolyai oferă proaspeților absolvenți 28.000 de locuri, împărțite în 257 de specializări. În plus, în acest an există o diversitate mai mare de domenii. Au fost introduse noi specializări. 

Daniel David, rector UBB Cluj-Napoca: ”În acest an UBB are câteva programe noi. Un program de inginerie a informației, în sensul că noi am încercat să adăugăm o componentă de inginerie, tehnologie în zona de informatică.  Un program de sănătate publică în limba română, iar l-am masterat. Sunt foarte multe programe noi. Fără studii superioare, nu mai înțelegi lumea în care trăiești. “

Universitatea Tehnică din Cluj pune la dispoziție peste 5.000 de locuri, iar UMF Cluj are 1.155 de locuri pentru cei interesați de medicină.  Doar 23% din tinerii români au studii superioare, comparativ cu media europeană de 43%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE