Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amin Zahra, medic ATI, avertisment despre lipsurile din sistemul medical: ”Nu ai șanse dacă nu ai pile. Nu poți să practici”

Dacă devii medic specialist într-o ramură chirurgicală și nu ai părinți medici sau părinții tăi nu dețin o clinică, șansele să devii șomer sunt de 90%. Asta spune Amin Zahra, medic specialist ATI la Spitalul Judeţean din Braşov. În pofida responsabilităților pe care le are un medic, veniturile acestuia sunt mai mici decât ale unor angajați din domeniul beauty - de exemplu, care profesează după un curs de doar două luni, mai spune medicul Amin Zahra.

În direct la Euronews România, medicul Amin Zahra a vorbit despre lipsurile sistemului de sănătate din România.

”Dacă ne uităm la examenul de Rezidențiat, ne uităm că posturile de ramură chirurgsistemuluiicală nu mai sunt ocupate. Aici vorbim despre chirurgie generală, neurochirurgie, ortopedie, chirurgie vasculară, cardiacă. În general, orice ramură chirurgicală.

De ce nu sunt ocupate? Pentru că șansele să găsești un post după ce devii medic specialist sunt minime, din lipsă de spitale noi, din lipsă de posturi.

Nu ai șanse dacă nu ai pile, dacă nu cunoști, dacă nu ai un istoric medical cu părinți, cu bunici, dacă nu ai legături, nu poți să practici”, a declarat Amin Zahra, la Euronews România.

Dr. Amin Zahra: Conducerea spitalelor nu are nicio pregătire medicală

Dr. Zahra a mărturisit că nu știa aceste lucruri în momentul în care s-a înscris la Medicină. ”În momentul acela în care m-am înscris, nu cred că aveam de gând să rămân în România”, a spus el.

”Te lovești de greutăți când deja începi să muncești. Aici stă altfel situația când vorbim de medici anestezie și terapie intensivă sau medici de urgență. Sunt destule posturi, pentru că aceste domenii au un deficit destul de mare, cam peste tot în țară.

În schimb, te lovești când începi să muncești. Din lipsă de materiale, infrastructură, ești presat mereu că dacă ai cu ce să lucrezi sau nu ai...

Din păcate, sistemul, conducerea spitalelor de care ne lovim pentru că de multe ori conducerea spitalelor nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în spital, nu are nicio pregătire medicală

Din punctul meu de vedere, un manager ar trebui să știe ce are nevoie un medic, ce are nevoie un pacient și să ajungă la niște rezultate care să-i satisfacă și pe medic și pe pacient.”, a mai precizat medicul ATI.

”Sunt mulți care renunță, mulți care încep al doilea rezidențiat pentru că, din păcate, nu își găsesc un loc de muncă”

Amin Zahra susține că, în opinia sa, ar trebui scoase la concurs posturi în domeniile în care există nevoie.

”Soluția e să scoți un număr de posturi sau de locuri exact unde ai nevoie. Degeaba scoți 100 de locuri de chirurgie generală și dintre care doar 10 se angajează și 90 merg și doar consultă la privat, neprofesând absolut nimic.

Chiar sunt mulți care renunță, mulți care încep al doilea rezidențiat pentru că, din păcate, nu își găsesc un loc de muncă.

Colegii au început să se îndrepte către ramuri de endocrinologie, chirurgie plastică, dermatologie, unde nu trebuie să faci nici gărzi. Poți să lucrezi în privat, poți să ai cabinetul tău și atunci probabil o să avem peste 10 ani un deficit pe partea asta chirurgicală.

De exemplu, pe chirurgie generală au venit doar un rezident sau doi într-un an întreg, a mai precizat el.

Domeniile din sănătate cu deficit mare de specialiști

”Deficitul cel mai mare este pe partea de urgență, de medici ATI sau pe partea de asistenți. De asemenea, personalul auxiliar - brancardieri, infirrmieri.

Din păcate, nu se fac angajări. Nu sunt destule posturi. Personal ar fi, ai avea pe cine să angajezi, dar din păcate posturile nu se scot exact cât trebuie”, a mai menționat dr. Amin Zahra.

”Dacă chem un instalator, un electrician la o intervenție noaptea, exact tariful lui e cât e plătit un medic specialist”

În opinia sa, plata gărzilor în cazul medicilor rezidenți reprezintă cea mai mare problemă deoarece ”majoritatea fac gărzi neplătite”.

”Cred că cea mai mare problemă în momentul de față când vorbim despre medicii rezidenți, dar și medicii specialiști și primari, este plata gărzilor. Vorbim despre un rezident care prestează undeva la 200-300 de gărzi în timpul rezidențiatului gratis.

Majoritatea fac gărzi neplătite. Cred că în 2024 ar trebui reglementată această problemă. Nu e normal să muncești, să vii de acasă, să îți cumperi mâncare tot din banii tăi, să vii cu transportul și să faci o gardă de 24 de ore neplătită.

Dacă vorbim despre medici primari și specialiști, în continuare să ai plata gărzilor la salariul din 2016 sau 2017. Vorbim despre câteva sute de lei pentru o gardă în timpul săptămânii sau de 1.000 de lei pentru o gardă de 24 de ore, cred că aici ar trebui să fie o corectitudine, să începem să apreciem omul în funcție de performanță, de anii de studii, de pregătirea lui.

Nu e normal să vezi în alte domenii. Dacă chem un instalator, un electrician la o intervenție noaptea, exact tariful lui e cât e plătit un medic specialist sau primar.

Haideți să facem diferența între profesii și în funcție de responsabilități și cât de riscantă e, pentru că asta contează cel mai mult. Până la urmă e viața unui pacient la mijloc”, a mai menționat dr. Amin Zahra.

Cu toate acestea, medicul ATI îi sfătuiește pe viitorii studenți la Medicină ”să nu renunțe și să spere că o să fie o schimbare într-o zi în acest sistem și să facă exact ceea ce le place, să nu se gândească doar la partea financiară”.

Dr. Amin Zahra: ”Un casier la supermarket câștigă mai mult decât un medic rezident”

În contextul admiterii la Facultatea de Medicină, dr. Amin Zahra a atras atenția că o persoană ”cu un curs de două luni în domeniu beauty câștigă mai mult decât un medic primar”.

”Astăzi a fost admiterea la Facultatea de medicină.Aș fi vrut să fiu în fața lor să le vorbesc despre sistemului medical din România și să le spun realitatea, să le spun ce îi așteaptă.

Realitatea este că un casier la supermarket câștigă mai mult decât un medic rezident, iar o doamnă cu un curs de două luni în domeniu beauty câștigă mai mult decât un medic primar, responsabilitățile acesteia fiind 0.Este un sistem în care nu ești protejat din punct de vedere juridic, fără protocoale clare, iar legea malpraxis lasă de dorit.Dacă devii medic specialist într-o ramură chirurgicală și nu ai părinți medici sau părinții tăi nu dețin o clinică șansele să devii șomer sunt de 90%.

Ca rezident, vei face sute de gărzi gratis și cel mai important este că trebuie să fii un bun executant fără să comentezi, altfel vei fi oaia neagră.

Lista este lungă, dacă nu contează partea financiară trebuie să fii pregătit pentru: program de lucru intens și prelungit știi când ajungi, dar de cele mai multe ori nu știi când pleci, stresul și responsabilitatea ridicată, riscuri pentru sănătate, suntem expuși la diverse boli și infecții mai ales în timpul epidemiilor, confruntarea cu decese și suferință, conflicte cu pacienții și aparținătorii, presiunea administrativă și birocratică.Toate acestea din păcate pot avea un impact asupra vieții personale.Singurul lucru care te-ar putea face să continui acest drum este să-ți placă ceea ce faci, să-ți amintești motivul pentru care ai ales această profesie și să ai satisfacția personală că ai făcut o diferență reală în viața pacienților tăi”, a scris dr. Amin Zahra, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE