Există câteva alimente care au beneficii dovedite atunci când vine vorba de combaterea anxietății și a stresului - unele dintre ele probabil că le aveți deja în bucătărie sau cel puțin le puteți găsi într-un supermarket din apropiere.
Iată câteva dintre superalimentele dovedite pentru combaterea stresului, care ar putea să vă ajute, potrivit Euronews Next.
Kimchi
Mâncarea coreeană de legume fermentate, preparată de obicei din varză, este creditată de mult timp cu proprietăți antistres.
Pline de bacterii bune și bogate în vitamine și minerale, se crede că alimentele fermentate sunt deosebit de benefice datorită impactului pe care îl au asupra microbiomului nostru intestinal.
Sănătatea intestinală devine un subiect din ce în ce mai discutat în domeniul medical, pe măsură ce legăturile dintre intestinul nostru și bunăstarea noastră generală sunt explorate mai în detaliu.
Numită uneori legătura dintre minte și intestin, este vorba despre ideea că termeni precum "stomac întors" și a avea "fluturi" nu sunt o coincidență - atunci când ne simțim stresați sau anxioși, putem avea adesea dureri de stomac sau ne putem pierde pofta de mâncare.
Ouă
Ouăle au o relație de dragoste și ură cunutriționiștii. Într-o zi sunt prea bogate în grăsimi, iar în următoarea sunt pline de vitamine și minerale care pot ajuta la un răspuns sănătos la stres.
Unul dintre actorii cheie prezenți în ouăle întregi este colina. Deși nu este, din punct de vedere tehnic, o vitamină sau un mineral, este un nutrient grupat, în general, cu complexele de vitamine B.
În mod critic, colina reglează funcțiile corporale, inclusiv comunicarea dintre neuroni și sănătatea generală a creierului.
Anghinare
La fel ca și Kimchi, în cazul anghinarelor este vorba despre conținutul ridicat de fibre și prebiotice care vă sprijină sănătatea intestinală.
Prebioticele notabile prezente în aceste plante perene sunt fructooligozaharidele, precum și potasiul și magneziul, cunoscute pentru combaterea oboselii - iar atunci când ne simțim un pic mai energici, de multe ori lucrurile par mai ușor de gestionat.
Stridii
Stridiile, împreună cu alte crustacee precum midiile, au un conținut ridicat de aminoacizi, cum ar fi taurina. Pe lângă faptul că ajută la stimularea sistemului nostru imunitar, taurina joacă un rol vital pentru sistemul nostru nervos și sprijină producția de neurotransmițători - în special dopamina.
Unele studii merg atât de departe încât sugerează că taurina ar putea avea efecte antidepresive.
Unul dintre acestea explică: "S-a constatat că taurina inhibă scăderea consumului de zaharoză și previne deficiența memoriei spațiale și anxietatea [...] sugerând un efect preventiv al taurinei asupra comportamentului de tip depresiv".
Tahini
Tot la capitolul aminoacizi, tahini este o pastă din Orientul Mijlociu obținută din semințe de susan. Micile semințe care se găsesc adesea presărate pe un covrig sau în bucătăria asiatică sunt pline de aminoacidul L-triptofan.
Potrivit unui studiu, care a analizat efectele unei diete bogate în triptofan asupra adulților tineri, aminoacidul "este un precursor al sintezei serotoninei".
Ceea ce înseamnă, în esență, că triptofanul sprijină în mod majoritar producția de serotonină, care modulează comportamente critice precum starea noastră de spirit și complexul de recompensă.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt o sursă de carbohidrați bogată în nutrienți, care pot ajuta la menținerea la distanță a nivelului de cortizol.
Cortizolul este hormonul nostru de stres și poate crește brusc atunci când ne simțim sub presiune.
Cartofii dulci sunt, de asemenea, încărcați cu vitamina C și potasiu, care pot ajuta, de asemenea, la reglarea răspunsului nostru la stres.
Afine
Nu ar fi o listă de sănătate fără o apariție a fructelor de pădure preferate de toată lumea la micul dejun.
Afinele se laudă cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la anti-îmbătrânire la combaterea cancerului. De asemenea, sunt renumite pentru beneficiile lor antiinflamatorii, datorită numărului mare de antioxidanți flavonoizi.
În 2017, un studiu a analizat în mod special relația dintre alimentele bogate în flavonoide și riscul de a dezvolta depresie. Concluzia a fost că părea să existe o legătură între consumul de antioxidanți și îmbunătățirea stării de spirit.