Campania electorală s-a transformat într-o campanie a atacurilor pe ultima sută de metri. Cei înscriși în cursa pentru președinție mai au la dispoziție o săptănână să atragă votanți prin diferite mijloace. Cel mai des, însă, asistăm la acuzații și replici dure pe care candidații la prezidențiale și le împart.
În ultima săptămână, câteva atacuri au captat atenția publică. Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu, că în 1999, când era ministru al Tineretului și Sportului, a semnat acte prin care terenuri din Parcul Herăstrău și Ștrandul Tineretului au ajuns la dezvoltatori imobiliari. Antonescu a răspuns acuzațiilor.
„Ştiu că există demnitari, de exemplu primarul general al Capitalei care refuză să semneze atunci când ar fi obligat să o facă. Am semnat pentru că trebuia să semnez, aşa era legal, nişte titluri de proprietate. Ştiu că există demnitari, de exemplu primarul general al Capitalei care refuză să semneze atunci când ar fi obligat să o facă”, a spus candidatul Alianței „România Înainte” într-o conferință de presă.
Elena Lasconi l-a acuzat pe Nicușor Dan că este rusofil, pe fondul legăturilor sale recunoscute cu afaceristul Matei Păun, suspectat de simpatii pro-ruse.
„Matei Păun a fost șeful campaniei mele electorale în 2016, suntem amici, ne mai întâlnim mai vorbim și în această campanie electorală mă ajută cu sfaturi, vorbim așa cum sunt alții 10 oameni în această campanie, și nu mi-a dat niciun ban”, a declarat candidatul independent Nicușor Dan.
Social-democrații au lansat atacuri la adresa lui Victor Ponta.
„Nu te poți da mare suveranist după ce ai făcut grămezi de bani ca și «consilier» pentru conducerile altor țări!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook. Și Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, s-a alăturat acestei „anti-campanii” în social media.
„Realitatea e una simplă: un vot pentru Ponta îl duce pe Nicușor în turul doi”, a spus Grindeanu.
Victor Ponta răspunde atacurilor și acuză Guvernul Ciolacu de incompetență și corupție.
„Suntem într-o criză mult mai mare decât cea din 2009”, susține Ponta.
Probleme au apărut și în ceea ce privește banii de campanie. În centrul atenției AEP au intrat mai mulți dintre actorii politici implicați în campania pentru prezidențiale. AUR este în centrul unei controverse vizând un contract de 1,5 milioane de dolari cu o firmă de lobby din SUA, înregistrat la Departamentul de Justiție american. Partidul susține că documentul este un draft și a sesizat DIICOT privind acuzațiile apărute în presă.
Autoritatea Electorală Permanentă a cercetat și cheltuielile POT, care îl susține pe George Simion. Instituția a reclamat partidul la Parchetul General pentru că a cheltuit aproximativ 28.000 de lei din subvenția de la stat pe mese de protocol cu alcool și bacșișuri pentru chelneri sau pentru plata taxelor de parcare
„Mai nou, AEP aplică amenzi prin intermediul presei”, a replicat președinta POT, Anamaria Gavrilă.
AEP a sesizat Parchetul General și în cazul campaniei lui Nicușor Dan, acuzat că nu a declarat peste 3 milioane de lei strânși prin platforma Stripe.
„Eu nu pot să răspund unor acuzații care nu sunt asumate oficial”, spune Nicușor Dan.
Când a fost întrebat de ce nu a cerut precizări de la AEP, el a răspuns:
„Pentru că avem altă treabă în această campanie decât să corespondăm cu Autoritatea Electorală Permanentă.”
Și tot în această săptămână, mai mulți cetățeni, printre care pensionari și preoți, au anunțat că au primit, în plină campanie electorală, scrisori de la partidul AUR, semnate de George Simion sau de alți lideri ai partidului.
Într-un comunicat de presă, cei de la AUR precizează că au colaborat în mod legal și transparent cu Poșta Română, printr-o firmă specializată pentru distribuirea acestor materiale, respectând în totalitate legislația în vigoare. Poșta Română a precizat însă că nu a încheiat contract cu AUR sau George Simion și că partidul nu a beneficiat de baza de date a instituției.