LEGUME
Compostul, aurul grădinarului. 10 stații de compostare comunitară s-au deschis în mai multe zone din București
Compostarea este una dintre metodele eficiente în lupta cu emisiile de carbon care provin de la gropile de gunoi. În București s-a deschis a 10-a stație de compostare în comunități.
Operațiunea „murătura și zacusca”. Românii cumpără din piețe saci întregi de castraveți, gogonele, ardei kapia sau gogoșari
Se apropie sezonul rece, iar perioada aceasta e numai bună pentru pus provizii. Se vând de la câteva kilograme până la saci întregi de castraveți, gogonele, ardei kapia sau gogoșari.
Experții spun de ce roșiile nu mai au același gust și de ce sunt periculoase: ”În cazul metalelor grele sau a pesticidelor, pot produce boli”
Roșiile cu gustul copilăriei, misiune aproape imposibilă. Producătorii de tomate, dar și specialiștii în domeniul agricol spun că gustul a dispărut și din cauza faptului că se folosesc tot felul de substanțe care grăbesc coacerea.
Producătorii de roșii, obligați să se digitalizeze: Fermierii trebuie să se înscrie într-un program informatic dacă mai vor subvenția
Din acest an, producătorii de roșii care beneficiază de subvenția de cel puțin 3 mii de euro prin Programul Tomata trebuie să se digitalizeze ca să mai primească banii. Odată cu depunerea cererii pentru subvenția pe anul acesta, fermierii trebuie să se înscrie într-un sistem informatic.
Un lot de porumb românesc care trebuia să ajungă în Olanda a fost contaminat cu o substanță periculoasă
Un lot de porumb trimis de România Olandei a fost descoprit contaminat cu o substanță periculoasă. Țările de Jos au semnalat problema cu privire la acest lot prin sistemul european de alerte, potrivit Aradon.
Legumele din piețe, testate pentru a verifica nivelul de nitrați. Comerciant: ”Nu știm câte pesticide au, cât e gradul de ridicat”
Este perioada în care legumele și fructele sunt cele mai căutate. În piețe au apărut produse locale, însă, în continuare sunt și din import. Pentru a avea o imagine reală asupra produselor din piețele din Iași, administratorul verifică nivelul nitraților a mărfii de pe tarabe.
Prețul patriotismului economic. Fermierii cer subvenții mai mari, centre de colectare și strategii naționale
Să producem și să consumăm produse alimentare din România în loc să cumpărăm masiv din alte țări. Conceptul de patriotism economic promovat în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu are însă un preț, spun fermierii.
Șapte dintre cele mai bune alimente pentru reducerea stresului
Există câteva alimente care au beneficii dovedite atunci când vine vorba de combaterea anxietății și a stresului - unele dintre ele probabil că le aveți deja în bucătărie sau cel puțin le puteți găsi într-un supermarket din apropiere.
Castraveți stropiți cu substanțe toxice: legumele nu sunt bune pentru consum, arată probele prelevate în Glodeanu Sărat
În urma anchetei privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea coacerii legumelor s-a stabilit că, în cazul roșiilor, concentrația folosită nu punea în pericol sănătatea consumatorilor. În schimb, probele prelevate de la castraveți arată că legumele nu sunt bune pentru consum.
Experiment Euronews. Ce nivel de pesticide conțin roșiile din piețele din România
Euronews și-a propus să facă prin sondaj propriile teste, în laboratoare autorizate. Am dus la analiză roșii din trei puncte ale țării, iar rezultatele arată că unele roșii conțin fungicide, chiar la limita superioară permisă de legislația în vigoare.
Scandalul legumelor stropite cu soluții toxice: când și cum ne poate fi pusă sănătatea în pericol
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, amenință cu tăierea subvențiilor fermierii care stropesc legumele cu substanțe toxice în concentrație prea mare, după ce doi legumicultori din Buzău ar fi pus în vânzare legume stropite cu produse chimice.
Noi ajutoare de la stat, de până la 3.000 de euro pe hectar, pentru fermierii care cultivă usturoi și cartofi
Începutul verii le aduce fermierilor noi ajutoare de la stat: 3.000 de euro pe hectar, pentru culturile de usturoi și 200 de euro pe hectar, pentru cele de cartofi. Guvernul vrea, astfel, să crească oferta de legume autohtone pe o piață dominată de importuri.
Ceapa, un aliment prețios. Cât costă un kilogram de ceapă în piețele din București și Iași
Kilogramul de ceapă a ajuns să coste 8 lei, în București, și 9 lei, în Iași, de cel puțin două ori mai mult decât luna trecută. Situația de la noi din țară nu este singulară. Ceapa s-a scumpit în toată Europa, din cauza secetei care a dus la o producție mai scăzută.
Criză de legume în Marea Britanie. În unele supermarketuri, oamenii pot cumpăra doar trei castraveți și trei roșii
E criză de legume în Marea Britanie. Mai multe lanțuri de magazine au introdus restricții. De exemplu, în unele supermarketuri, oamenii pot cumpăra doar câte trei roșii, trei castraveți sau trei ardei.
Salata și pătrunjelul cresc în seră verticală. Plantele se pot cultiva pe tot parcursul anului
Prima seră de agricultură verticală din România, care poate livra cantități foarte mari de produse către magazine a fost inaugurată la Ploiești. Salate, pătrunjel, leuștean – toate cultivate pe etaje, în hale imense. Pe același teren, practic, se obțin mai multe recolte, la fiecare etaj.
Falși producători de legume românești, în piețe. Unii comercianți cu "certificate de producători" vând legume din en-gros
Falșii producători de legume românești au revenit în piețe! Un control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în Piața Obor a relevat că unii dintre cei care vând acolo roșii, castraveți sau fructe sunt agricultori doar în acte.
Rusia interzice importurile de fructe și legume din Republica Moldova
Federația Rusă interzice, începând din 15 august, importul de fructe și legume, dar și alte produse vegetale din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către Serviciul rusesc pentru Supraveghere Veterinară și Fitosanitară.
Salata de roșii cu brânză și pâinea înmuiată în sos, plăcerea culinară vinovată a românilor. Ce ne sfătuiec nutriționiștii
Există câteva arome culinare care ne stârnesc emoții puternice și ne întorc în anii copilăriei: mirosul de pâine prăjită pe plită, vinetele puse la copt sau mirosul unei roșii din grădina bunicii. Nu este de mirare atunci de ce ne place atât de mult, vara, salata de roșii.