Prețurile locuințelor noi în București sunt în creștere în zonele unde se construiesc stații de metrou, arată datele prezentate la cel mai mare târg de imobiliare din Capitală. Pentru un apartament nou de două-trei camere într-o astfel de zonă, cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar peste 100.000 de euro, iar în nord suma poate fi dublă.
Cu cât o locuință este mai apropiată de o gură de metrou, cu atât prețui îi crește, arată datele de pe piață.
Prețurile apartamentelor au început deja să crească în nordul Capitalei, în zona unde se construiește în momentul de față metroul care va lega Bucureștiul de Aeroportul Otopeni. Această creștere este de aproximativ 16%.
Daniel Crainic, director marketing la o platformă de imobiliare: „Tot mai mulți bucureșteni sunt foarte preocupați de accesul la metrou și tindă să bată chiar și prețurile în criteriile de achiziție 25:00 MUSCĂ 23:26 Vedem că dacă luăm o rază de 500 de metri și delimităm accesul la metrou, vedem că locuințele aflate în acea rază, în aceiași zonă sunt cu 10-30% mai scumpe decât celelalte locuințe din cartier.”
Unde au crescut cel mai mult prețurile pentru apartamente în București
Zona cu cea mai mare creștere a prețurilor în funcție de metrou este Ozana – Theodor Pallady. E vorba de o diferență de 30% în comparație cu o proprietate similară, dar aflată la peste 500 de metri de stație. În cazul cartierului Militari, diferența este de 18%, iar cea mai scăzută este în zona Râul Doamnei - Eroilor, de 5%.
În general, pe lângă transportul în comun, cumpărătorii caută locuințe în proximitatea parcurilor și a serviciilor de care au nevoie cum ar fi școlile.
„Ar fi important să fie o zonă liniștită, să aibă un loc de parcare 01:11 MUSCĂ 00:59 Undeva unde să fie aproape de metrou.”
„Vrem să fie cât mai central. Zona este principalul criteriu. Parcuri, zone verzi, zone de recreere.”
„Să fie în principiu finalizată și conectată la transportul în comun: metrou, autobuz.”
Ana-Maria Munteanu, reprezentant dezvoltator: „Să fie în proximitatea metroului sau a altor mijloace de transport în comun, centre comerciale, mall-uri, aproape de locul de muncă, dar și de școli, parcuri, facultăți și alte cele. Să nu fie necesar să se plimbe prea mult prin oraș pentru că știm cu toții cât de aglomerat a devenit Bucureștiul.”
Adrian Rus, director de vânzări și marketing: „Oamenii caută apartamente în primul rând lângă o stație de metrou. Există această diferențiere de preț, poate fi între 5%-10% din valoarea unui apartament. Prețurile la noi la 3 camere încep la 160.000 de euro și ajung la 200.000 de euro.”
Acestea nu sunt, însă, prețuri accesibile pentru majoritatea oamenilor și mai bine de jumătate din piață se bazează pe credite ipotecare. În blocurile mai vechi, apartamentele sunt mai ieftine.
Dan Niculae, managing director finance în imobiliare: „Piața de creditare a crescut cu 38% față de anul trecut. Cât împrumută oamenii, valoarea este undeva la 77.000 de euro în București, la care se adaugă avansul plătit de cumpărător care e undeva la între 18-20% în medie. Rata medie ar fi undeva în jur de 2.150 de lei. Prețul locuinței corespunzător acestui nivel de credit e undeva la 95.000 de euro.”