Guvernul a discutat despre rezervele de gaze în contextul în care, de astăzi, Rusia a redus și mai mult livrările prin conducta Nord Stream 1. Jurnalistul Euronews, Cristi Citre, a discutat cu specialiștii despre necesarul de gaze din România.
„România se află în parametrii în ceea ce privește stocurile de gaze. Sunt, în acest moment, în depozite peste 1,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale, respectiv peste 55% din capacitate. Avem o capacitate totală în România de peste 3,1 miliarde metri cubi de gaze. Sunt 6 depozite în care sunt stocate gazele naturale.
Specialiștii spun că vom fi la peste 80% până la 1 noiembrie, așa cum sunt normele europene, iar estimările lor sunt că vom depăși acest prag, ajungând spre 90%. De ce sunt importante aceste cifre? Pentru că e foarte important și cum vor pleca aceste gaze din depozite în timpul perioadei de iarnă, atunci când consumu crește foarte mult. Noi de exemplu ne aflăm la Bilciuresti, acolo unde este cel mai mare depozit de stocare a gazelor din România, cu o capacitate de peste 1,3 miliarde metri cubi. Din aceste depozite iarna sunt pompate aproximativ 30 de milioane metri cubi de gaz pe zi, asta în condițiile în care consumul este de aproximativ 60 de milioane metri cubi de gaz pe zi în zilele mai reci. O altă cantitate pentru consum, aproximativ 25 de milioane metri cubi vine din producție. Această producție nu se oprește nici pe timpul iernii. Ar mai rămâne un deficit, aproximativ 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi care în acest moment vine din importuri, mai exact din Rusia, asta până când România va reuși să își diversifice sursele de gaz.
Foarte important, mai spun specialiștii DEPOGAZ, intenția este ca în următorii doi ani să crească această capacitate de depozitare la peste 4 miliarde de metri cubi și de asemenea, capacitatea de pompare, de la 30, la peste 40 de milioane metri cubi pe zi”, a conchis Cristi Citre.