Zeci de medici s-au adunat, vineri, în fața Guvernului. Ei au cerut, printre altele, mai mult respect din partea oficialilor și înțelegere din partea pacienților, în contextul în care ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon a afectat încrederea oamenilor în sistemul medical. Între timp, un document obținut pe surse de jurnaliștii Euronews România arată cum s-ar fi desfășurat, prin ochii martorilor, momentul în care cele două doctorițe ar fi scăzut doza de noradrenalină unui pacient. Declarațiile nu au fost considerate ca fiind probe solide de către judecătorii de la Curtea de Apel.
Relatări ale martorilor în cazul Sf. Pantelimon
În motivarea integrală a judecătorilor de la Curtea de Apel, obținută de jurnaliștii Euronews, martorii descriu ce s-ar fi întâmplat cu puțin timp înainte de moartea pacientului de 56 de ani, internat în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon. Din declarațiile strânse de procurori, o infirmieră ar fi fost cea care le-ar fi văzut pe cele două doctorițe în momentul în care au intrat în rezerva în care se afla pacientul, înainte ca acesta să își piardă viața. Din declarații reiese că acestea ar fi petrecut aproximativ un minut în salonul respectiv. După ce doctorițele au plecat, martorii spun că au observat că rata administrării noradrenalinei fusese modificată: de la 20 de mililitri pe oră, la un singur mililitru.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: Deși procurorii cred că acesta este momentul care a determinat, 58 de minute mai târziu, moartea pacientului, judecătorii de la Curtea de Apel București nu le-au dat dreptate. Pe de o parte, magistrații atrag atenția asupra faptului că declarațiile martorilor din dosar s-au schimbat pe măsură ce aceștia au fost audiați și reaudiați. Pe de altă parte, chiar judecătorii notează că simpla prezență a unor medici într-un salon nu reprezintă o probă care să susțină acuzațiile de omor calificat.
Pe întreg parcursul motivării judecătorilor de la Curtea de Apel București, redactată la trei săptămâni după decizie, magistrații au atacat aproape integral probele depuse la dosar de procurori. Printre acestea se numără și cele ridicate din memoria injectomatului: aparatul ar fi fost pus într-o cutie pe care scria „defect” atunci când procurorii l-au ridicat. În plus, ar fi fost scos din priză de mai multe ori, ceea ce ar fi putut însemna că dispozitivul ar fi fost mutat de la un pacient la altul. Mai ales că, notează apărarea celor două doctorițe, numărul injectomatelor nu era suficient pentru toți pacienții: secția era dotată cu doar 13 astfel de aparate, pentru un număr de 25 de paturi.
Miting al medicilor, în Piața Victoriei
La mai bine de o lună de când cele două doctorițe au fost reținute în dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon, zeci de medici s-au strâns în fața Guvernului pentru a trage, spun ei, un semnal de alarmă.
Cosmin Alexandrescu, președintele APMA: Acest miting a fost organizat pentru a repoziționa medicul în societate. Nu știm întotdeauna să comunicăm cum trebuie, poate că uneori nu arătăm suficientă empatie pentru pacienții noștri. Trebuie să ne asumăm aceste lucruri. Trebuie să recunoaștem că modalitatea în care s-au desfășurat evenimentele în luna iulie a fost pentru noi un semnal major de alarmă. Prezumția de nevinovăție, care este înscrisă în Constituție, în cazul de la Pantelimon nu a funcționat.
Președinta Colegiului Medicilor București a transmis un mesaj pentru doctorițele implicate în dosarul de la Pantelimon.
Reporter: Vă întrebam, de la un medic la altul, ce le-ați transmite?
Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București: De la un medic la altul, (mesajul n.r.) este acela că profesia medicală trebuie respectată și că orice om are dreptul la prezumția de nevinovăție. Dar, repet, este un proces în curs de derulare pentru care trebuie să avem răbdare și, așa cum am spus în repetate rânduri, eu am încredere în justiție.
Mesajul vine la câteva ore după cel transmis de ministrul Alexandru Rafila, într-un interviu exclusiv pentru Euronews.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Vă dați seama că nu am cum să am un dialog în momentul de față, cu toate că poate că așa emoțional, afectiv, mi-aș dori, pentru că orice fel de interferență a mea, nu ca medic, ci ca ministru al Sănătății, poate fi interpretată ca fiind o încercare a influențării acestui proces de natură penală care se desfășoară în momentul de față... Oricum, singurul lucru care este important și sunt convins că ele apreciază lucrul ăsta, este să fie încrezătoare că sistemul de justiție în România își va face datoria și dacă sunt nevinovate, acest lucru va fi cu siguranță adus în fața oamenilor de sistemul de justiție din România. Sigur că dacă va exista o vinovăție, ea o să trebuiască tot așa, confirmată de instanță”.
Cele două doctorițe sunt în continuare cercetate în libertate pentru tentativă și omor calificat, cu premeditare.