Raed Arafat prezintă raportul intervenției pompierilor în cazul exploziilor de la Crevedia. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență ceruse o evaluare celor care au coordonat misiunea, după ce în spațiul public au apărut întrebări legate de intervenția pompierilor. Peste 40 de salvatori au fost răniți în cea de-a doua explozie.
"Mai trebuie discutat și cu colegii care urmează să se externeze. Ce o să fac azi e să iau filmul situației care e stabilit ca și un raport preliminar împreună cu colegi
Am decis să facem azi conferință de presă ca să explicam exact ce s-a întâmplat, la nivel de raport preliminar. Sunt detalii de analizat, trebuie să discutăm cu colegii care se externează. O să iau filmul situației împreună cu colegii care sunt aici", a spus Raed Arafat.
Cronologie - Închiderea stației GPL
Obiectivul a fost autorizat în octombrie 2011 privind securitatea la incendiu de către ISU Dâmbovița ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule, cu o instalație monobloc, cu o capacitate de depozitare GPL de 4.000 de litri. Asta a fost autorizația emisă.
În 30 iulie 2020, în urma primirii unei sesizări, ISU Dâmbovița a efectuat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea skidului. A fost retrasă autorizația de securitate la incendiu. Au descoperit o pompă neomologată de transvasare GPL dintr-o cisternă în alta și o stație de incintă pentru alimentare cu motorină a autovehiculelor proprii, care prezenta scurgeri de carburant. Pentru asta au dat amendă de 10.000 de lei.
În 31 iulie au fost notificate Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Prefectura. Totodată, Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru pPotecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.
În 28 septembrie 2020, a fost un nou control. S-a constatat că obiectivul continuă să funcționeze, fără autorizație. Se dă o amendă de 30.000 de lei. Se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat. Se aplică încă o amendă de 10.000 de lei.
În 30 septembrie 2020 s-a decis închiderea punctul de lucru. În 13 octombrie operatorul economic notifică ISU Dâmbovița că punctul de lucru a fost închis.
Aici rolul ISU, pentru tipul de activitate care se desfășura acolo, s-a finalizat din punctul de vedere al legii.
Intervenția de la Crevedia
26 august 2023, ora 18:48 - ISU Dâmbovița a fost anunțat, prin 112, de faptul că în Crevedia a fost o explozie urmată de incendiu la o locuință.
A fost anunțat de locuitorii din zonă.
Actiunile luate imediat:
La nivelul dispeceratului Dâmbovița a fost alertată Garda de Intervenție Cornești care a trimis doua autospeciale cu apă și spumă, o ambulanță de prim-ajutor tip B2, iar Serviciul de ambulanță Dâmbovița a alocat 4 ambulante B2 și una C1 cu medic.
A fost anuntat ISU București care are plan comun de intervenție, având un punct mai aproape de Crevedia, anume Buftea.
La București sunt anuntate Detașamentul Buftea, alte subunități trimit patru autospeciale cu apă și spumă, o autospecială de cercetare CBRN (Chimic Biologic Radioactiv Nuclear), o descarcerare, cinci ambulanțe B2, o unitate mobilă de terapie intensivă SMURD și un elicopter. ISU Dâmbovița suplimentează autospecialele.
Vreau să subliniez că la fața locului hidrantul era fără presiune, motiv pentru care alimentarea cu apă se făcea prin navetă. Este o problemă cu care ne confruntăm permanent, găsirea hidranților.
La 19:06 ajung primele echipaje de la ISU București cu autospeciale și un Smurd. Șeful turei de serviciu de la Buftea raportează că incendiul se manifesta violent la un imobil și vede o cisternă.
Începe evacuarea populației, afectată pe o rază de 200 de metri, și răcirea cisternei. La 19:10 ajung și echipajele de pompieri ISU Dâmbovița cu autospeciale și Smurd.
Zona era tăiată în două din cauza incendiului și a focului de la cisterna și nu se puteau deplasa între cele doua zone. De asta au fost două zone de intervenție. După recunoașterea șefului de tură de la Dâmbovița pe partea lui, constată că focul se manifestă la o cisterna GPL, șapte mașini și două case de locuit, cu posibilitatea extinderii la vecinătăți și la două cisterne parcate pe DN1A, în afară de cele din interior care nu se vedeau și nu existau persoane care să dea informații dinăuntru. Nu a fost un reprezentant al firmei care să discute cu pompierii.
Prima schemă: avem cisterna, clădirea administrativă și cealalta cisternă care a lovit casa. Echipajele au ajuns într-un timp mai scurt decat ce s-a vehiculat.
În a doua schemă sunt primele echipaje ISU București (1) și ISU Dâmbovița (2), care ajung la fața locului.
Primele măsuri luate la fața locului:
- evacuarea populației din zona afectată, 10 case în apropiere,
- căutarea și salvarea victimelor de la fața locului,
- răcirea cisternelor,
- stingerea construcțiilor incendiate,
- realizarea dispozitivelor de protecție a construcțiilor din proximimitate.
Echipajele medicale au identificat opt victime din prima explozie. Au fost evaluate medical, li s-a acordat prim-ajutor calificat și asistență de urgență.
Una din persoane a intrat în stop cardiac, a doua oară și a decedat la spital.
Fiecare din cele două componente au cerut sprijin suplimentar de resurse, de mașini. A fost trimisă și mașina cu roboți
Șapte victime au fost preluate, trei intubati, duși la spitale de la prima explozie.
Au fost mobilizate echipe suplimentare. Erau implicate mai multe cisterne fără să știm cantitatea de GPL din ele. S-a acționat pentru dispersarea gazului cu perdea cu apă și răcirea permanentă pentru a reduce temperaturile cisternelor.
Acțiunile au permis evacuarea și retragerea unor pompiperi, și trimiterea roboților. Au cumpărat timp aceste măsuri, altfel vedeam a doua explozie mai devreme și mai mare.
La 19:25 ajunge ofițerul la continuitatea ISU București care validează măsurile, adica ofițerul de serviciu pe inspectorat. A dispus echiparea șefului de țeava cu costum de protecție anticaloric.
La 19:30 se activează grupa operativă care se deplasează la intervenție.
La 19:32 mesaj Ro-alert.
La 19:39 a fost activat planul roșu, dar deja acțiunile luate implicau măsuri de plan roșu.
Populatia evacuată pe 50.000 de mp cu poliția și jandarmeria. Li s-a solicitat să părăsească zona. Perimetrul unde s-a solicitat evacuarea. Succesiv ajung și preiau comanda pentru zona de nord.
La 19:54 ajunge primul adjunct al ISU Dâmbovița, validează măsuri și dispune suplimentar continuarea activității de cautare, salvare, evacuare a populației, organizarea unor dispozitivelor de intervenție în zona de vest, adoptarea unei tactici defensive. Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, ci oprirea răspâdirii. Era riscul ca gazul să continue să scape și să producă alte evenimente.
La 20:04 ajunge șeful DSU. Aici fac o paranteză. Intervenția este condusă de pompieri care au expertiză în domeniu. Eu când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliți. Trecuse aproape o oră de la intervenție. Toate aspectele erau stabilite de pompieri, n-a venit doctorul Arafat și a dat dispoziții despre cum să se stingă incendiul.
Intervenția rămâne organizată pe două zone principale. Amplasarea roboților și retragerea pompierilor din imediata apropiere care s-a făcut înainte de a doua explozie. Chiar dacă se dăduse comanda de îndepărtare, treceau oameni, se plimbau civili, unii voiau sa ajungă la casă. Am solicitat jandarmilor evacuarea cetățenilor, să fie fermi. Altfel, aveam zeci de civili răniti sau poate chiar morți, la fel si pompieri, dacă nu interveneau robotii. Aveam pompieri foarte mulți care erau la racire și puteam avea mulți morți.
În viitor, aceste zone să fie obligatoriu demarcate prin benzi, clar. Și ieri, dacă ați văzut intervenția din Sectorul 3, zona a fost balizată corect, indiferent de cât de greu a fost.
Atenție: Poate o chestie să scrie că asta e procedură, însă aceasta poate fi adaptată după caz. Nu ai cum să prevezi toate situațiile cu care te confrunți la fața locului.
La 20:09 ajunge autospeciala cu roboții care se instalează: trei roboți. Au preluat rolul pompierilor care răceau.
La 20:46 IGSU dispune trimiterea ISU Prahova cu echipaje suplimentare.
La 20:57 are loc a doua explozie și au apărut noi focare.
Măsurile în urma celei de-a doua explozii:
- retragerea personalului din dispozitive până la evaluarea situației nou create,
- constituirea unor echipe de căutare salvare,
- suplimentarea de forțe și mijloace,
- operaționalizarea punctului medical avansat,
- transportul victimelor la echipajele de prim-ajutor,
- reintrarea în dispozitiv pentru limitarea efectelor exploziei și stingerea incendiului,
- organizarea schimbului de efective,
- realizarea capacității operaționale la nivel patru la Inspectoratul Dâmbovița (a fost chemat tot personalul).
La 21:00 la IGSU s-a constituit o grupă operativa pentru a asigura suportul decizional și s-a făcut celula de criză la Ministerul de Interne.
27 august 2023, ora 05:00: Resursele au fost retrase gradual. Au rămas forțele care asigurau răcirea, pana în 31 august, fiind identificate scurgeri cu risc crescut.
Bilanțul victimelor
50 de persoane au fost transportate la spital:
- 8 de la prima explozie,
- 34 de la ISU București,
- 4 ISU Dâmbovița
Încă 8 persoane s-au prezentat la UPU cu leziuni minore.
Din randul populației civile, o persoană a decedat la spital, apoi pe parcurs încă două persoane cu arsuri mari.
Deci 58 de persoane, din care 50 au fost aduse cu ambulanțe.
Acum sunt 12 pompieri în România internați și 8 în străintate. Primul ar urma să fie externat săptămâna asta. Și informația despre pompieri și civili este că totul este sub control, sunt stabili. E un caz la Milano, cu arsuri de peste 80%. Suntem rezervați în această privință.
Noaptea am activat mecanismul de protecție civilă europeană care are noi proceduri, mai ales dupa situația de la Colectiv. Ni s-au oferit 52 de locuri de 9 state membre. Am avut 12 pacienti transferați în 5 state membre a doua zi. Ministerul Sănătății ne-a comunicat că nu mai sunt pacienți de transferat. Am închis cererea de ajutor.
Nu e adevărat că în străinătate au fost trimiși pacienți în stare bună. Unii au fost intubați, cu leziuni multiple ori leziuni specifice. Deciziile au fost luate cu Ministerul Sănătății. La Colectiv am așteptat echipe din afară care au stabilit cine va fi transferat.
Au fost distruse 10 imobile și 75 sunt afectate (de la un geam spart până la efecte mai serioase).
Pagubele înregistrate la nivelul structurilor de intervenție:
- 11 autospeciale de stingere,
- autospeciala cu roboți,
- un robot deteriorat din cei 3, urmează să fie reparat.
Verificările derulate la nivel național, dupa dispoziția premierului. Până acum, avem comisii mixte cu 2.115 persoane, total deficiențe constatate 2.150, total măsuri dispuse 1.519 (retragerea autorizației, amenzi etc.), 12 au fost închise, total sancțiuni contravenționale în cuantum de 6.545.307 lei.
Nivelul de echipare al pompierilor
Una dintre discuții e că pompierii noștri nu sunt echipați corespunzător. Vin cu niște clarificări.
În ultimii șase ani la nivelul IGSU au fost cumpărate un total de aproximativ 120.000 de echipamente de protecție la standarde românești, făcute după cele europene:
- 24.000 de căsti au fost achiziționate din 2017 încoace. Căștire respectă standarul categoriei 3 de risc. Casca, chiar dacă se deteriorează la exterior, are o protecție aluminizată. Casca e facută să protejeze, nu iese ca nouă din incendiu. Important e ca pompierul să nu fie rănit. Nu avem niciun pompier care să fi avut arsuri la cap, scalp. Vedeti restul echipamentului.
- 31.000 de bucati de costume, mănuși, cizme sau bocanci, speciale pentru zonele de incendii.
- Cilindru de aer comprimat. Durata de funcționare e de 20-25 de minute. Se folosește mai ales în spații închise. Se poate folosi și în exterior dacă zona nu e aerisită. Au fost colegi care au avut arsuri la mâini, dar nu purtau mănuși. Au fost întrebați de ce. Era foarte cald, poate nu s-au gandit ca așa ceva putea să se întâmple cu ei.
Am avut un coleg cu arsuri la picioare. Bănuiala noastră e că era cu pantaloni de la instrucție care nu protejează la fel de bine. Vom verifica.
Sper că am clarificat celor care spun că n-avem grijă de pompierii noștri. Noi avem grijă. În limita unui buget, dar vedeți că e o continuitate în echiparea lor. Avem 18 căști deteriorate, avem căști albe și roși. Toate respectă standardele europene. Sunt deteriorate pe exterior. Dacă nu se deteriorau ele, în locul lor erau scalpul și fața.
Nu spun că a fost totul perfect, dar spun că trebuie să luăm toate aspectele să le clarificam.