Gazul petrol lichefiat (GPL) este unul dintre cei mai puternici combustibili. Explozia unei cisterne cu 10 tone de GPL poate fi echivalentă cu detonarea a cinci tone de trinitrotoluen (TNT), a explicat fizicianul Cristian Presură, în direct la Euronews România. Așa se explică de ce o cisternă a fost aruncată 70 de metri în aer și a ajuns peste o casă.
La rândul său, profesorul Ionel Pîșă din cadrul Universității Politehnica din București a precizat că transportul cisternelor cu GPL implică riscuri deoarece, în cazul unor scurgeri, se pot produce tragedii precum cea care a avut loc sâmbătă la Crevedia.
- Cum s-au produs exploziile de la Crevedia. Procuror General: Doi șoferi au încercat să transfere gaz în altă cisternă cu un furtun
- VIDEO. "Uitați cisterna la mine în curte". Ce a mai rămas din casa unui om în urma exploziilor de la Crevedia
- DNA a deschis două dosare penale pentru abuz în serviciu, după exploziile din Crevedia. Sunt vizate fapte, nu persoane
De ce s-a văzut o minge de foc pe cer în urma exploziilor din Crevedia
În direct la Euronews România, fizicianul Cristian Presură a explicat că în momentul în care are loc o explozie ”se degajă o cantitate foarte mare de căldură”
”În zona respectivă, temperatura crește foarte mult local și crescând foarte mult crește și presiunea. Asta știm și de la oala cu apă, atunci când o încălzim, crește și temperatura, crește presiunea.
Asta se întâmplă și cu acea minge de foc. Are o presiune foarte mare și atunci mingea de foc se expandează foarte puternic, se creează o undă de șoc și are loc o expansiune.
Odată ce are loc expansiunea, la sfârșitul exploziei mai sunt două efecte. Primul este că spre sfârșitul exploziei, expansiunea aceasta face mingea aceasta de foc să se răcească, iar, pe de altă parte, ce se mai întâmplă este că produsele de reacție care sunt acolo în centru și care și ele își cresc temperatura și volumul (...) mingea aceea de foc sau ceea ce rămâne în urma exploziei se urcă în sus datorită căldurii.
Cât de tare este explozia, asta depinde foarte mult de chimia care este acolo de unde a pornit toată această explozie”, a precizat fizicianul.
Cât de puternice au fost exploziile produse de la Crevedia
”Depinde de puterea exploziei și în general o explozie se exprimă în echivalentul a tone de trinitrotroluen (TNT). Gazul lichefiat lichid este foarte puternic, are o putere de explozie foarte mare.
Practic, 10 tone de GPL ar putea fi echivalentă cu explozia a cinci tone de TNT. Cinci tone de TNT ar fi foarte mult. Vorbim de o distanță care de zeci, sute de metri. Am citit că explozia de la Beirut a avut 300 de tone de TNT”, a menționat Cristian Presură.
Ce este GPL-ul și cât de periculos poate fi dacă nu este transportat corect
De asemenea, profesorul Ionel Pîșă din cadrul Universității Politehnica din București a vorbit despre dezavantajele folosirii GPL-ului pe post de combustibil, deoarece ”transportul și transferul acestor substanțe trebuie extrem de bine pus la punct”.
”Această substanță reprezintă un amestec între două gaze extrem de puternice din punct de vedere al puterii calorice - butanul și propanul. Se apropie de putere calorică pe metrul cub normal de hidrogen (...)
Ca să putem să transportăm acest GPL care are nenumărate avantaje, trebuie să îl lichefiem, ca să transportăm o cantitate cât mai mare într-un volum cât mai mic. Aici intervine acest dezavantaj pe care nu îl pomenește nimeni din punct de vedere comercial. Transportul și transferul acestor substanțe trebuie extrem de bine pus la punct.
Fac din gaz lichid, dar în momentul în care intervin scăpările, se transformă din nou în gaz. Gazul acestui GPL ca putere calorică reprezintă aproape 100.000 de kJ pe metrul cub normal.
În același timp, densitatea este de două ori mai mare decât a aerului, adică 2 față de 1,30 aproape cât are aerul.
La orice scăpare și manevră greșită, acest GPL rămâne în locul în care este scăpat. Acum, depinde de cantitatea critică care se acumulează în zonă”, a precizat profesorul de Mecatronică.