A mai murit un pacient rănit în explozia de la Crevedia. Este vorba despre o persoană care a suferit arsuri grave și fusese transferată la un spital din Germania.
Pacientul cu arsuri pe 40% din suprafața corpului era internat într-o clinică din Germania
Este vorba despre un bărbat - un localnic din Crevedia - care s-a ales cu arsuri grave, pe aproape jumătate din corp, în urma exploziilor. În ciuda eforturilor medicilor, el nu a supraviețuit.
În seara zilei de 26 august 2023, victima a fost dusă la un spital din Capitală, iar ulterior, a fost transferată în Germania pentru îngrijiri.
Vă reamintim că în urma exploziilor din localitatea dâmbovițeană, au fost 58 de victime, în total.
Știrea inițială. Mai multe explozii au avut loc, sâmbătă, 26 august, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. Cinci persoane au murit. Una dintre acestea, din cauza unui infarct, nu în urma unor arsuri.
- 58 de persoane s-au prezentat în total la spital.
- Autoritățile au activat Mecanismul European de Protecție Civilă – 12 răniți, transferați în spitale din Italia, Belgia, Germania și Austria;
- Parchetul General a preluat dosarul tragediei din Crevedia;
- DNA a deschis un dosar penal în urma exploziilor.
- MAI a activat o linie verde, în urma celor două explozii: 021.206.93.97 / 021.206.93.98
Explozii în Crevedia: Numărul deceselor a ajuns la cinci
Crește bilanțul victimelor în cazul tragediei din Crevedia. Încă o persoană internată cu arsuri grave în urma deflagrației a murit marți dimineață.
”În cursul acestei dimineți, a decedat la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București încă unul din pacienții aflați în stare foarte gravă de la începutul internării și care avea un prognostic rezervat. Acesta era de origine nepaleză și avea arsuri de peste 90% din suprafața corporală”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Starea persoanelor rănite din cauza exploziilor din Crevedia
Ministerul Sănătății a făcut publice, luni, noi detalii despre starea de sănătate a victimelor exploziilor produse în localitatea Crevedia pe data de 26 august.
Un pacient este internat în stare critică la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București.
Alți 14 se află în stare medie sau ușoară, fiind îngrijiți la Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București și la Spitalul Universitar de Urgență Elias.
De asemenea, 12 pacienți au fost transportați la unități medicale din străinătate.
Încă o persoană cu arsuri grave în urma exploziilor din Crevedia a murit
O persoană rănită grav în urma exploziilor din Crevedia a murit, luni dimineața, la nouă zile de la tragedie.
”În cursul acestei dimineți, a decedat la Spitalul Floreasca un pacient aflat în stare foarte gravă încă de la începutul internării, cu arsuri pe 95% din suprafața corporală”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Trei morți în urma exploziilor de la Crevedia
A murit încă un rănit în urma exploziilor de la Crevedia. Este vorba despre un localnic care a suferit arsuri pe 90% din suprafața corpului.
”În cursul nopții, a decedat la Spitalul Floreasca unul din cei doi pacienți cu arsuri de peste 90% din suprafața corporală. În ciuda eforturilor personalului medical, s-a ajuns la această situație tragică având în vedere șansele extrem de reduse de supraviețuire ale pacienților aflați în această situație. Adresăm compasiunea noastră familiei.”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Miercuri, în ultimul bilanț oficial, autoritățile spuneau că patru dintre răniții în dubla explozie produsă sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia sunt în continuare în stare critică - trei pacienți internați în spitale din România și unul transferat în Italia, la Milano.
Trei pacienți în stare critică, internați în România
Trei pacienți internați în România și șase transferați în străinătate sunt intubați și ventilați mecanic, potrivit ultimei informări de la Ministerul Sănătății.
Dintre cei trei pacienţi intubaţi din România, doi sunt la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, iar unul la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" Bucureşti.
Dintre cei 29 de pacienţi internaţi aflaţi în stare medie sau uşoară, 16 sunt internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 8 pacienţi - Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" Bucureşti, trei la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, unul Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unul la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti.
De asemenea, 12 pacienți au fost externați până în acest moment.
DNA a deschis un dosar penal în urma exploziilor
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal privind posibile fapte de corupţie în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control, în urma exploziilor de la Crevedia.
"Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control", au menţionat surse judiciare pentru Agerpres.
Opt victime ale exploziilor din Crevedia sunt transferate în spitale din Austria și Germania
Încă opt victime ale exploziilor din Crevedia sunt transferate în spitale din Austria și Germania, iar Bilanțul victimelor a ajuns la doi morți și 56 de răniți. În acest moment, 41 de persoane sunt internate, șase fiind intubate. Dintre acestea, majoritatea sunt salvatori - pompieri, polițiști și jandarmi.
Transferul răniților a început după ce a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, prin care statele pot cere ajutor dacă nu fac față unui dezastru.
La 8 ani de la tragedia din Clubul Colectiv, România tot nu are suficiente paturi pentru marii arși.
Raed Arafat a confirmat al doilea deces în cazul exploziilor de la Crevedia
Raed Arafat a confirmat al doilea deces al unei victime a exploziilor de la Crevedia. "Acum a fost confirmat de către colegii de la Floreasca încă un deces. Dar nu vreau să zic încă un deces din cauza arsurilor, pentru că primul deces, din păcate, a fost soţul doamnei care e decedat şi care a făcut infarct miocardic la faţa locului. Şi nu era ars. Acolo a decedat din cauza infarctului.
De data asta pot să spun că din cauza arsurilor, primul deces. Este soţia celui care a decedat ieri şi care a avut o suprafaţă arsă de peste 95%. Deci peste 95%, cum am explicat şi mai devreme astăzi, prognosticul este aproape de zero. Dacă nu este chiar zero, din păcate", a precizat Arafat într-o declaraţie acordată presei, potrivit Agerpres.
“În acest moment, sunt 41 de persoane internate, dintre care 6 intubate“, a mai precizat Raed Arafat.
4 răniți sunt transferați la Bruxelles și Milano. Raed Arafat: Dacă e nevoie de mai multe locuri, să suplimentăm solicitarea noastră
”Acum a plecat al doilea avion cu 2 pacienți critici spre Milano, mai devreme pe la 5:15 a decolat primul avion cu cei 2 pompieri răniți spre Bruxelles. Astăzi mai așteptăm să mai facem cel puțin încă un transport, după prânz, care va fi destinația lui probabil Austria, Germania, acum analizăm situația și așteptăm rapoartele medicale care ne vin de la spitale.
Ajutorul oferit la nivel de Bruxelles, Austria, Italia, Germania, Norvegia, care urmează să confirme locul pe care ni-l dau. Pe baza acestor oferte noi ne uităm la care sunt nevoile. Bineînțeles, dacă e nevoie de mai multe locuri, să suplimentăm solicitarea noastră, în portalul Mecanismului de Protecție Civilă Europeană.
În Bruxelles au fost transportați 2 pacienți, în Milano 2, Austria, acum, avem confirmat 1 loc, dar așteptăm confirmare la cel puțin 1-2 locuri, iar în Germania s-au confirmat printr-o scrisoare până la 13 locuri”, spune Raed Arafat, șeful DSU.
Arafat: Și alte țări europene apelează la găsirea unor locuri prin mecanisme bilaterale
”Situația cu mari arși, mai ales când ai un accident cu multiple victime, cum a fost cel de ieri, e extrem de important să poți să apelezi în astfel de situații la solidaritate și la sprijinul european. Costurile tratamentului vor fi plătite de asigurările din România, dar găsirea unor locuri e extrem de importantă și să știe toată lumea că și alte țări europene apelează la găsirea unor locuri prin mecanisme bilaterale sau chiar prin mecanismul de protecție civilă, dacă există un număr mai mare decât capacitatea lor.
Din păcate, capacitatea de paturi pentru mari arși e limitată la nivel european. Plus că în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă Europeană ați văzut sunt diferite situații care apelează la sprijin. România la acest moment e în Franța, e în Grecia, pentru incendiile de pădure. Noi acum am avut această tragedie și apelăm la rândul nostru, vin țările europene în sprijinul nostru. Deci asta înseamnă mecanismul de solidaritate și sprijin reciproc, în astfel de situații”.
Numărul total al persoanelor rănite
”58 de persoane s-au prezentat în total la spital, dar o parte au plecat acasă și au rămas o parte internați. O să vină cu actualizare colegii de la ministerul Sănătății, când se face evaluarea finală, câți au rămas internați.
1 pacient cu 95% arsuri din suprafața corpului nu poate să fie decât într-o stare foarte gravă și e foarte greu să-i găsești loc în afara țării, pentru că există reguli și dacă 75%, de regulă, e maximul de procent care se acceptă transferuri de acest gen, hai să zicem că ajungem până la 80%, dar 95% ,mă îndoiesc că vom găsi loc. Ei sunt pe paturi de mari arși la Floreasca și cu siguranță le vor acorda tot sprijinul, dar în astfel de situații pronosticul rămâne foarte rezervat”, mai spune șeful DSU.
Starea răniților și spitalele unde sunt internați
În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați.
Patru răniți vor fi duși în Italia și Belgia
UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ”mai mult ca sigur, patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia”.
Anterior, se știa că două din persoanele rănite la Crevedia vor fi transportate în această noapte la Spitalul Militar din Bruxelles.
Klaus Iohannis: ”Solicit autorităților luarea de măsuri urgente”
Președintele României a transmis un mesaj pe Facebook, după exploziile din Crevedia:
”O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete.”, a transmis șeful statului.
Răniții, internați la spitale din București
În urma celor două explozii de la Crevedia, persoanele rănite au fost internate la spitale din București:
- Spitalul Floreasca - 27 pacienți (4 intubați);
- Spitalul Bagdasar-Arseni - 11 pacienți (3 intubați);
- Spitalul Universitar - 4 pacienți;
- Spitalul de Arși - 4 pacienți (1 intubat).
Celulă de criză la sediul MAI
Premierul Marcel Ciolacu merge la Ministerul de Interne, unde s-a format celula de criză.
Valori de poluare în creștere, în nordul Capitalei. Nesemnificative, însă, conform șefului Gărzii de Mediu
Pe zona de nord se observă în prezent o creştere a concentraţiei de particule de PM10, respectiv în Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea, în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seara la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, dar deocamdată nu putem vorbi decât de nişte creşteri nesemnificative, a declarat pentru AGERPRES Şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan.
Raed Arafat: 26 de pompieri răniți, în cea de-a doua explozie
Raed Arafat a anunțat că 26 de pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua explozii, unul dintre ei intubat pe loc.
Alte șapte persoane au fost rănite în prima deflagrație - trei, intubate la fața locului și patru la spital.
Persoana decedată nu a murit în urma arsurilor, ci a unui infarct. Medicii au resuscitat-o, inițial, dar în ambulanță a făcut un al doilea infarct, fatal.
La fața locului, spune Raed Arafat, au fost aduși roboți, pentru ca pompierii să nu fie expuși pericolelor. Este vorba despre roboți concepuți special pentru stingerea incendiilor de proporții.
Surse: Instalația GPL funcționa ilegal
Surse din cadrul SCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Gaz), au preciat pentru Euronews România că instalația GPL era ilegală.
A doua explozie la Crevedia
O a doua explozie a avut loc la Crevedia. Cinci pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua deflagrații.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că există un deces confirmat
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că există un deces confirmat în urma deflagraţiei din Dâmboviţa.
"Există circa opt victime, care au arsuri în grade diferite, una dintre ele cu arsuri mai serioase, adică arsuri extinse chiar, este la Spitalul de Arşi. Celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secţii de arşi, respectiv 'Bagdasar' şi Floreasca. Am constituit un grup de lucru de urgenţă la nivelul ministerului - şi celelalte spitale care au secţii de chirurgie plastică vor îngriji pacienţi dacă numărul lor va fi mai mare. Examinăm şi vom lua o decizie rapidă dacă e nevoie să transferăm în străinătate unii dintre aceşti pacienţi, în cazul în care la spitalele din Bucureşti este depăşită capacitatea de intervenţie. Existau deja multe persoane cu arsuri internate din alte accidente şi nu cred că este timpul să pierdem un minut să acordăm asistenţă acestor oameni", a declarat Rafila la Digi 24.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pentru arşi sunt două locuri la Spitalul "Bagdasar Arseni", iar un alt pacient poate fi tratat în Unitatea de Primiri Urgenţe. Şi la Spitalul Floreasca este o situaţie asemănătoare.
"Suntem în legătură cu managerii de acolo. Oricum, chiar dacă nu sunt suficiente locuri în secţiile specializate, ei vor rămâne în secţiile de primiri urgenţe pentru acordarea primului ajutor şi a primelor îngrijiri. Iar dacă nu vor fi locuri în unităţile specializate pentru arşi, ei vor fi transportaţi în cel mai scurt timp în străinătate", a adăugat ministrul, punctând că şi la Timişoara pot fi trataţi mari arşi.
Conform IGSU, la acest moment arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne şi o casă.
Populația, evacuată pe o rază de 300 de metri
Populaţia din zona exploziei care s-a produs sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, va fi evacuată pe o rază de 300 de metri, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.
Conform sursei citate, la faţa locului a fost alocată şi autospeciala transport roboţi.
Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs la o staţie GPL în localitatea Crevedia.
"Având în vedere numărul de persoane implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie", precizează ISU Dâmboviţa.
De asemenea, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Conform datelor furnizate anterior de ISU, la faţa locului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ.
Explozie la o staţie GPL/Dâmboviţa: Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie; mesaj RO-ALERT din cauza fumului
Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia.
"Având în vedere numărul de persoane implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie", anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.
De asemenea, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Conform datelor furnizate anterior de ISU, la faţa locului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ.
Datele de la acest moment arată că cinci persoane ar fi rănite.
"Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului", precizează Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
O explozie a avut loc, sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, cinci persoane fiind rănite, anunţă Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
În urma evenimentului, cinci persoane au fost rănite şi vor fi investigate medical, arată sursa citată.
"Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului", precizează Centrul Infotrafic.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa precizează că la faţa locului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o1 autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ.
În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, o autospecială de intervenţie la înălţime şi o autospecială CBRN din cadrul ISUBIF, iar la locul intervenţiei se deplasează şi elicopterul SMURD.