Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul de fertilizare in vitro 2024. Câți bani pot primi cuplurile infertile care vor să aibă copii

Programul de fertilizare in vitro continuă și în 2024, după ce Guvernul a aprobat majorarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse cu suma de 150 milioane lei credite de angajament şi 5 milioane lei credite bugetare.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că a luat măsuri pentru ca programul de fertilizare in vitro să continue.

”Programul de fertilizare in vitro continuă şi în 2024. Am promis în luna martie că sunt parte din această misiune, de a sprijini demersurile pentru ca programul să continue. Azi sunt încântat să confirm că ne-am ţinut promisiunea făcută.

Mai întâi am instituit un mecanism pentru relocarea creditelor de angajament, măsură crucială pentru a asigura flexibilitatea financiară necesară derulării programului. Ulterior, am realizat mecanismul pentru ca astăzi să fie aprobată în Guvern majorarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pe anul 2024 cu suma de 150 milioane lei credite de angajament şi 5 milioane lei credite bugetare", a scris Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.

Câte familii vor putea beneficia de Programul de fertilizare in vitro

Banii provin din Fondul de rezervă bugetară şi vor ajuta 10.000 de familii

”Luăm o măsură importantă pentru persoanele și cuplurile infertile care doresc să aibă copii. Vor putea beneficia de sprijin de până la 15.000 de lei pentru asigurarea medicamentelor și procedurilor de specialitate în țară. Suplimentăm bugetul Ministerului cu 150 de milioane lei, astfel încât să acoperim aproximativ 10.000 de beneficiari”,” a anunțat premierul Marcel Boloș, joi, în timpul ședinței de Guvern.

România are tot mai puțini copii. În primul trimestru din 2023, s-au născut puțin peste 73 de mii de copii. Cel mai mic număr din ultimii 145 de ani și, de fapt, un nou record negativ stabilit de țara noastră aflată într-un declin demografic accentuat.

Nu doar România se confruntă cu o scădere demografică, ci întreaga Europă. La sfârșitul anului 2022, erau puțin peste 190 de milioane de familii europene, potrivit Eurostat. Trei din patru familii nu aveau niciun copil. În timp ce o familie din 10 avea un singur copil. În același timp, familiile care au mai mult de doi copii pot fi considerate o raritate, numărul lor fiind de doar 3%. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE