Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții spun de ce roșiile nu mai au același gust și de ce sunt periculoase: ”În cazul metalelor grele sau a pesticidelor, pot produce boli”

Roșiile cu gustul copilăriei, misiune aproape imposibilă. Producătorii de tomate, dar și specialiștii în domeniul agricol spun că gustul a dispărut și din cauza faptului că se folosesc tot felul de substanțe care grăbesc coacerea.

De asemenea, soiul contează foarte mult. Producătorii de azi plantează soiuri de roșii care să reziste cât mai mult timp pe piață.

Din acest motiv, celebra salata de roșii, pe care s-o mănânci cu pâine înmuiată în zeama legumelor este pentru mulți doar o amintire. Producătorii de roșii bio se străduiesc să readucă gustul de odinioară în farfurie.

Salata de roșii cu pâine și brânză este delicatesa sezonului cald. Roșiile sunt ingredientul secret care dau întreaga aromă și savoare unei salate autentice. În familia Tomescu din comuna Mischii județul Dolj încă mai putem găsi gustul de odinioară.

Care este secretul pentru un gust autentic

Obțin roșii la solar pe care le cultivă atât pentru consum propriu, cât și pentru vânzare. Florin Tomescu spune că unul dintre secretele gustului este să nu se folosească substanțe chimice care să forțeze coacerea.

Gustul roșiei este dat și de tipul de răsad. Florin Tomescu își produce propriile răsaduri.

”Depinde foarte mult și de tipul de roșie, că el dacă este soi, el este mai dulce, este mai altfel la gust. Dar dacă sunt hibrizi, hibrizii, ce se întâmplă, nu toate au acel gust de roșie. Gustul de altădată..cerințele sunt foarte mari de la cumpărători. Caută foarte mulți să aibă gustul acesta bun”, spune el.

Gustul de roșie autentică este greu de găsit, o spun chiar consumatorii. Prorectorul Universității de Științele Vieții din Iași, profesorul Vasile Stoleru, spune că în zilele noastre este aproape imposibil să obții roșiile de acum 30-40 de ani.

Deși poate par mai gustoase, roșiile cu vârf alungit sunt rezultatul unor hormoni de creștere, spune profesorul Stoleru.

Substanțele folosite pentru recoltele bogate pot să ne afecteze sănătatea.

”Consumate în cantități mari, faptul că se acumulează în organism, bineînțeles că unele dintre ele, mai ales în cazul metalelor grele sau a pesticidelor, pot produce boli de natură neurodegenerativă sau alte boli, unele dintre ele cardiovasculare.”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru - prorector USV Iași.

La nivel național, anul trecut au fost 22.000 de producători de tomate, care sunt controlați de direcțiile județene agricole.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE