Suntem tot mai puțini. România se află mult sub media europeană în ceea ce privește natalitatea, în coada clasamentului. Specialiștii avertizează că, în acest ritm, în 2050 vom mai rămâne aproximativ 14 milioane de români. Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât depopularea României este majorată de proporția celor care părăsesc țara.
Conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică numărul nou-născuţilor înregistrat în luna iulie 2022 a fost mai mic cu 1.095, comparativ cu aceeaşi lună din 2021.
Sporul natural a fost negativ atât în luna iulie 2022, cât şi în luna iulie 2021.
Natalitatea în România se prăbuşeşte. Specialiștii spun că se nasc mai puțini copii decât perioada ante 1900, când România era formată doar din Țara Româneasca și Moldova.
Foarte puţine cupluri îşi doresc mai mult de unul sau doi copii
Studiul „Generaţii şi Gen" arată că foarte puţine cupluri îşi doresc mai mult de unul sau doi copii. Mai îngrijorător este faptul că peste 70% dintre cupluri au declarat că nu îşi doresc deloc copii. O rată a fertilităţii de 1,5 nu face decât să diminueze proporţiile declinului demografic, în anul 2050 populaţia României urmând să numere 14 milioane locuitori.
În multe ţări europene cu fertilitate scăzută, guvernele au iniţiat politici pronataliste pentru a încuraja creşterea natalităţii.
Danemarca și Franța, spre exemplu, sunt cazuri de succes când vine vorba de politicile privind natalitatea. Franța este pe primul loc, din punct de vedere al natalității, în Europa, cu o rată de 1.87, iar Danemarca are o rată a natalității de 1.7, adică peste peste media europeană.