Românii care vor să devină prosumatori (adică să dețină instalații de producere a energiei electrice) își pot instala panouri fotovoltaice cu bani de la stat prin Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024.
Bugetul pentru regiunea Sud-Vest a fost epuizat în 80 de secunde
După recordul stabilit în regiunea București-Ilfov, în ceea ce privește epuizarea bugetului pentru Casa Verde, cel pentru regiunea Sud-Vest a fost terminat în 80 de secunde. Așadar, doritorii au avut timp cu doar 15 secunde în plus pentru a completa formularul.
Au fost depuse 6.640 de dosare în acest interval.
Bugetul total a fost de 199.200.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape dublu față de bugetul pentru București-Ilfov.
Record la Casa Verde Fotovoltaice: Bugetul pentru București-Ilfov, epuizat în doar 65 de secunde
Fondurile pentru „Casa Verde Fotovoltaice” s-au epuizat în doar 65 de secunde pentru regiunea București-Ilfov, arată datele oficiale. În regiunea cu cei mai mulți prosumatori, mulți au rămas pe dinafară, vineri dimineață, și au pierdut ajutorul de 30.000 de lei.
Bugetul de 114,120 milioane de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral.
„Încă o etapă de înscrieri s-a finalizat cu succes astăzi. Încă 3.804 de gospodării, din Bucureşti şi Ilfov, vor primi finanţarea de 30.000 de lei prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, stocării şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional. Beneficiile utilizării sistemelor de panouri fotovoltaice şi a bateriilor de stocare a energiei aferente le reprezintă reducerea costurilor la factura de electricitate, precum şi, pe termen lung, reducerea emisiilor de carbon la nivel naţional”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, citat în comunicatul AFM, potrivit Agerpres.
Fondurile de peste 319 milioane de lei alocate regiunii Nord-Est, epuizate
Bugetul de peste 319 milioane de lei alocat regiunii Nord-Est, în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice”, s-a epuizat, a transmis Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat, potrivit Agerpres.
„Astăzi, 1 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională - Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord-Est. Bugetul de 319.380.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 10.646 de persoane fizice”, notează instituţia.
Înscrierile persoanelor fizice vor continua miercuri, 2 octombrie, cu regiunea Sud-Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea), pentru care există o alocare financiară de 242,73 milioane de lei. Perioada de înscriere începe la ora 10:00 şi se termină la ora 23:59 pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat.
Peste 9.300 de persoane s-au înscris în Programul Casa Verde Fotovoltaice
Peste 9.300 de persoane fizice din Regiunea Centru s-au înscris luni dimineaţa în Programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul alocat acestei regiuni a fost rezervat integral, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.
„Astăzi, 30 septembrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională - Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Bugetul de 280.050.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 9.335 de persoane fizice”, se arată în comunicatul AFM.
Înscrierile la programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 - regiunea Centru încep astăzi
Înscrierile la programul Casa Verde Fotovoltaice cu regiunea Centru au loc luni. Pot aplica cei care vor să instaleze panouri fotovoltaice și baterii în județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Pe parcursul următoarei săptămâni, se vor putea înscrie și cei care locuiesc în celelate jurdețe ale României. Fondurile s-au epuizat în două minute în regiunea nord-vest, așa că cei care vor bani de la stat pentru sisteme fotovoltaice trebuie să completeze rapid cererile.
Bugetul pentru regiunea Nord-Vest, epuizat în două minute
Înscrierile pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 au început pe 27 septembrie cu regiunea Nord-Vest. Bugetul de 274,29 milioane de lei alocat regiunii s-a epuizat în două minute de la începerea sesiunii de înscrierii, a transmis Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Potrivit informării ministerului de resort, în sesiunea destinată judeţelor Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş au fost înscrise 9.143 de dosare.
Ce este Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
Obiectul programului constă în finanţarea achiziționării şi instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, în vederea producerii energiei electrice şi utilizării acesteia de către consumatorii racordați la rețeaua naţională de distribuție a energiei electrice, precum și achiziționării instalațiilor de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile.
Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, stocării şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional.
Obiectivul programului constă în creşterea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile și a cantității de energie electrică produsă din surse regenerabile.
Președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, estimează un număr de 67.000 de noi beneficiari ai programului, pentru sesiunea din acest an.
„Vreau să mai precizez doar faptul că anul acesta estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de de familii care au beneficiat în decursul a câtorva ani de acest program", a spus şeful AFM, potrivit Agerpres.
Calendarul înscrierilor pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
- 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;
- 30 septembrie: Regiunea Centru;
- 1 octombrie: Regiunea Nord-Est;
- 2 octombrie: Regiunea Sud-Est;
- 3 octombrie: Regiunea Sud;
- 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
- 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia;
- 8 octombrie: Regiunea Vest;
- 9 octombrie: Unități de cult.
Cine este eligibil pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
Poate beneficia de finanțare solicitantul care îndeplinește următoarele condiții:
- este persoană fizică cu domiciliul sau rezidența permanentă în România;
- nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare;
- are domiciliul la adresa unde se va implementa proiectul;
- este proprietar al imobilului-construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, este proprietar/deţine un drept de folosinţă şi asupra imobilului-teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; nu este eligibil solicitantul al cărui drept de proprietate asupra imobilului construcţie şi/sau teren este înscris provizoriu în cartea funciară;
- imobilul pe care se implementează proiectul:
- nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară, potrivit extrasului de carte funciară;
- destinaţia construcţiei este doar pentru locuinţă sau anexe care o deservesc, potrivit extrasului de carte funciară;
- nu face obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică, potrivit extrasului de carte funciară;
- nu este înregistrat ca sediu sau punct de lucru al unei entități care desfăşoară activităţi economice; poate fi eligibil solicitantul care prezintă dovada contorizării separate sau adresă de la instituțiile abilitate conform căreia la respectiva adresă nu se desfășoară activități economice;
- nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente;
- nu este eligibil solicitantul sau coproprietarii/devălmaşii care a/au mai beneficiat sau urmează a beneficia de finanțare, în baza unei cereri/solicitări aprobate anterior de AFM, pentru achiziția de sisteme de panouri fotovoltaice, în cadrul programelor derulate de AFM, pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară, ca cel pentru care solicită finanțare.
Actele necesare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
Pentru persoanele fizice, actele necesare pentru depunerea dosarului sunt:
- actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
- certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren; nu vor fi admise extrasele de carte funciară cu mențiunea „neutilizabile în circuitul civil”. Extrasele de carte funciară pot fi obţinute de solicitant şi în format electronic;
- copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.
Cum te înscrii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
Înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice se face prin autentificare în aplicația online inscrierionlineafm.ro. Pentru a crea contul, beneficiarul trebuie să completeze adresa de mail, să selecteze apoi transmiterea codului de verficiarea, apoi să completeze și să valideze codul de verificare primit pe adresa de mail. Crearea contului se finalizează prin completarea numelui complet și selectarea parolei.
Ghidul de finanțare pentru acest an precizează că documentele emise în format electronic vor fi încărcate de solicitanți în aplicația informatică în același format în care au fost eliberate de autoritățile/instituțiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scan/imagine după documentul emis în format electronic.
În termen de 90 de zile de la publicarea listei cu instalatorii aprobați, solicitanții vor alege instalatorul validat, instalatorul va verifica documentele încărcate de solicitant. Dacă este nevoie de clarificări în privința documentelor, instalatorul poate face o singură dată solicitare, prin intermediul aplicației, iar solicitantul trebuie să răspundă în maximum 10 zile de la cerere.
După caz, instalatorul va aproba solicitantul, îl va respinge sau va refuza instalarea panourilor fotovoltaice.
Etapele de parcurs pentru alegerea instalatorului:
Instalatorii au obligația de a verifica documentele depuse de solicitant în termen de maximum 30 de zile de la data selectării de către solicitant. Mai departe, instalatorii pot:
- aproba solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate;
- respinge solicitanții care nu îndeplinesc condițiile;
- refuza instalarea sistemului de panouri fotovoltaice.
Ce cheltuieli acoperă Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
Prin Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, AFM acordă beneficiarilor o finanțare în valoare de maximum 30.000 de lei pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Beneficiarul va contribui cu 10%, adică 3.000 de lei pentru achiziționarea sistemului.
Sunt considerate cheltuieli eligibile în cadrul programului:
- cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile;
- cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor/instalațiilor;
- TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 cuprinde, pentru prima dată, finanţarea stocării curentului electric care este produs în gospodărie, prin acumulatori. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„Noutatea programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 este legată de faptul că pentru prima oară finanţăm şi stocarea. Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kilowaţi, pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice", a afirmat Fechet, despre Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, conform Agerpres.
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 - buget
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat creșterea bugetului pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, sesiunea 2024, care va fi organizat în perioada 27 septembrie - 8 octombrie.
„Este de departe cel mai ambiţios buget pe care AFM l-a pus la bătaie vreodată. Am alocat în acest an două miliarde de lei. Dacă ne uităm la trendul pentru bugetul aferent «Casa Verde», panouri fotovoltaice, putem să constatăm că bugetul a crescut de la an la an şi sunt convins că în anii care urmează vom păstra acelaşi trend”, a afirmat ministrul Mediului.