Peste 3800 de persoane fizice din Regiunea Bucureşti-Ilfov au sperat că prind finanțare prin Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Cele peste 114 milioane de lei s-au dat în mai puțin de un minut, arată datele oficiale, astfel că bugetul de 114,120 milioane de lei alocat regiunii a fost rezervat integral.
Totuși, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) transmite, într-un comunicat, că există „suspiciuni de implicare AI și programe speciale pentru înscrierea rapidă” în program. Asociația precizează că înscrierile pentru zona București – Ilfov „au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situație”.
Record la Casa Verde Fotovoltaice 2024: Bugetul pentru București-Ilfov, epuizat în doar 65 de secunde
Cei care și-au depus, vineri dimineața, dosarele pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 s-au simțit ca la un adevărat concurs de tastare în viteză. Depunerea dosarelor a durat între orele 10:00:00 și 10:01:05, adică, un minut și cinci secunde. Un record, potrivit datelor oficiale.
În regiunea cu cei mai mulți prosumatori, mulți au rămas pe dinafară și au pierdut ajutorul de până la 30 de mii de lei.
- Plafonul alocat Regiunii Bucureşti-Ilfov: 14,120 milioane de lei
- Număr de dosare depuse: 3.804 persoane fizice
„Încă o etapă de înscrieri s-a finalizat cu succes astăzi. Încă 3.804 de gospodării, din Bucureşti şi Ilfov, vor primi finanţarea de 30.000 de lei prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, stocării şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional. Beneficiile utilizării sistemelor de panouri fotovoltaice şi a bateriilor de stocare a energiei aferente le reprezintă reducerea costurilor la factura de electricitate, precum şi, pe termen lung, reducerea emisiilor de carbon la nivel naţional”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, citat în comunicatul AFM.
Ce au fost nevoiți să facă utilizatorii în cele 65 de secunde
Persoanele care și-au depus dosarele au avut de urmat mai mulți pași, mai exact, de completat câmpurile unui formular împărțit în câteva secțiuni.
Ei au fost nevoiți să-și introducă adresa de e-mail, să adauge codul Captcha, să-și treacă datele din actul de identitate (cum ar fi numele, prenumele, seria, numărul și valabilitatea actului de identitate, CNP-ul, adresa de domiciliu, județul), dar și numărul de telefon. Cea mai complicată parte, probabil, a fost când au avut de încărcat cinci documente și apoi să valideze formularul printr-un cod de verificare.
Comparație: cât de repede au fost epuizate bugetele celorlalte regiuni în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024?
Regiunea Bucureşti-Ilfov: 01:05
Regiunea Nord-Vest: 02:01
Regiunea Centru: 01:48
Regiunea Nord-Est: 02:08
Regiunea Sud-Est: 01:54
Regiunea Sud-Muntenia: 01:59
APCE reclamă „suspiciuni de implicare AI și programe speciale pentru înscrierea rapidă în programul Casa Verde 2024”
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie suspectează utilizarea programelor de inteligență artificială în completarea formularelor de înscriere. APCE a transmis într-un comunicat de presă că înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona București – Ilfov „au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situație”.
„București – Ilfov a coborât bariera de timp la un minut pentru 3.800 de dosare. Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulți oameni „litterați” în calculatoare. Interesant este că, din informațiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat și ridică întrebarea logică: cum și câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?”, se arată în comunicat.
APCE consideră „procesul de înregistrare viciat”
„A.P.C.E. consideră procesul de înregistrare viciat. În urma discuțiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind „robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligența Artificială. Pentru a demonstra acest lucru, Asociația Prosumatorilor din România (A.P.C.E.) a cerut oficial către AFM să ne informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii. Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacitățile umane de a înscrie informațiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranță există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de inscriere rapida in aplicatie”, potrivit aceluiași comunicat.