Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Înscrieri rapide pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Câți bani sunt ceruți

Înscrierile la programul Casa Verde Fotovoltaice continuă luni pentru oamenii care locuiesc în regiunea Centru. Pe internet au apărut deja persoane care le cer bani celor care vor să se înscrie și le garantează că-i vor înscrie cu succes în câteva zeci de secunde. Se vehiculează sume de la 300 de lei la 1.000 de lei. Experții recomandă să fie încheiat un contract prin care să obțină garanții privind înscrierea, în așa fel încât să nu rămână cu buza umflată.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a început vineri cu regiunea nord-vest. Fondurile s-au epuizat însă încă din primele două minute. Pe Facebook există mai multe grupuri dedicate programului AFM Casa Verde Fotovoltaice 2024, care au câteva zeci de mii de membri fiecare.

După ce vineri bugetul s-a epuizat rapid, grupurile au fost asaltate de anunțuri din partea unor persoane care se oferă, contra cost, să-i înscrie în aplicație pe cei care spun că nu se descurcă singuri.

„Vă ajut cu depunerea dosarelor contra cost. Azi am depus pentru mine în 41 de secunde și am obținut loc în primii 80. Mai multe detalii în privat”, sună unul dintre anunțuri.

Una dintre persoane a anunțat că e dispusă să-și ofere serviciile în schimbul sumei de 500 de lei.

Acest lucru poate să fie făcut, însă, cât se poate de simplu într-un mod care să nu implice costuri.

La ce trebuie să fie atenți aplicanții la programul Casa Verde Fotovoltaice 2024

În cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!” de la Euronews România, Victor Gavrilă, coordonator al Ghidului Prosumatorului Sustenabil, a explicat că obținerea de fonduri pentru a beneficia de energie verde s-a transformat într-o „goană după aur.”

„În contextul în care se pot primi 30.000 de lei, persoanele care nu sunt atât de încrezătoare în abilitățile lor digitale și cât de repede se pot mișca sunt dispuse să riște 500 de lei pentru a primi acei 30.000 de lei.

Foarte important e să ia măsuri să se asigure că acei oameni la care apelează sunt de bună credință și nu le vor lua banii dacă nu reușesc să îi înscrie, să aibă un fel de contract preliminar, pentru a fi siguri că nu rămân cu buza umflată”, a afirmat Victor Gavrilă, la Euronews România.

De asemenea, expertul i-a sfătuit pe cei care vor să acceseze bani puși la dispoziție prin programul Casa Verde Fotovoltaice „să se nu se vadă cu banii în căruță odată ce primesc acest loc și să se intereseze legat de ce sisteme vor achiziționa cu acele fonduri.”

Expert: Nu este deloc cinstit să se folosească programe cu care să înscrie pe bandă rulantă mai mulți clienți

Întrebat dacă astfel de practici sunt legale, Victor Gavrilă a menționat că „nu este deloc cinstit” să fie folosite softuri automatizate cu care să fie înscrise mai mulți solicitanți, însă are încredere că Administrația Fondului pentru Mediu a luat măsuri pentru a preveni acest lucru.

„Ar trebui să avem încredere și să sperăm că AFM a implementat sisteme care chiar caută acești boți și aceste programe automatizate, pentru că, într-adevăr, nu este deloc cinstit să se folosească programe cu care să înscrie pe bandă rulantă mai mulți clienți și aceia care au încercat să își folosească propriile aptitudini și să prindă loc, să fie lăsați în urmă și astfel să se simtă dezavantajați”, a mai precizat specialistul.

Sfaturi pentru instalarea de panouri fotovoltaice

„E foarte important să-și aleagă după ce se înscriu firma cu care vor face acest sistem, pentru că manopera este foarte importantă. Energia verde este totuși (...) curent electric și dacă nu este implementată corect, se poate ajunge la incendii.

Apoi, calitatea echipamentelor și brandul acestora și tehnologiile bateriilor, pentru că bateriile sunt noutate anului acesta.

Este o opțiune între plumb care este puțin mai dezavantajos și litiu care este cel mai bun, numai că au capacitate mai mică și asta te-ar putea păcăli la început. Însă litiul este de departe cel mai bun”, a explicat Gavrilă.

Cum poate fi accesat programul Casa Verde Fotovoltaice

Cei mai mulți dintre cei care nu au reușit să se înscrie vineri în programul Casa Verde deschis în regiunea nord-vest spun că platforma e greu de folosit. Înscrierile continuă luni în regiunea centru.

Administrația Fondului pentru Mediu a modificat anul acesta aplicația de pe site, astfel încât oamenii să se poată înscrie mai ușor. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create cu 48 de ore înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere. AFM spune că astfel beneficiarii se pot familiariza cu aplicația, pentru a le fi mai ușor la înscriere.

Înscrierile continuă luni. Pot aplica cei care vor să instaleze panouri fotovoltaice și baterii în județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Pe parcursul următoarei săptămâni, se vor putea înscrie și cei care locuiesc în celelalte județe ale României. Fondurile s-au epuizat în două minute în regiunea nord-vest, așa că cei care vor bani de la stat pentru sisteme fotovoltaice trebuie să completez rapid.

AFM a transmis că folosirea roboților de automatizare la înscriere este interzisă, fiind pregătite măsuri specifice precum codul CAPTCHA și monitorizarea în timp real. De asemenea, se fac intern o serie de analize care să identifice dacă s-au folosit astfel de programe informatice, după fiecare închidere de sesiune, susține instituția.

Anul acesta, fiecare beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice va primi 30.000 de la AFM , față de 20.000 de lei, cât a fost anul trecut), pentru a-și monta panouri fotovoltaice și baterii de stocare. Bugetul total al schemei este de două miliarde de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE