Criza energetică din Europa are un impact negativ asupra României, deoarece țara noastră depinde de importurile de energie. Ca rezultat, sărăcia energetică a devenit o problemă semnificativă pentru multe gospodării din România.
Anca Sinea, ORSE: ”Sărăcia energetică este acea stare care afectează, o familie, o gospodărie, deci și o pune în indisponibilitatea sau în foarte mare dificultate de a-și achiziționa energia de care are nevoie, pentru a-și derula în viața de zi cu zi, în condiții normale, în contextul în care trăim astăzi.”
În 2020, trei din zece familii au întâmpinat dificultăți cu plata facturilor la energie și au ajuns în sărăcie energetică, după ce au cheltuit un procent de peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, potrivit unui studiu realizat de Observatorul Român al Sărăciei Energetice. Mai mult decât atât, aproximativ două din zece gospodării suferă de ceea ce se numește „sărăcie energetică ascunsă”, pentru că și-au redus semnificativ consumul de energie din cauza veniturilor prea mici, un procent de aproximativ 20%, față de 16% în 2022.
Anca Sinea, ORSE: ”Familiile se pot confrunta cu dificultăți financiare de a-și plăti facturile care vin lună de lună. (...) Un alt factor care este de foarte mare importanță este ineficiența energetică a locuințelor. Case care sunt insuficient izolate consumă mult mai multă energie, spre urmare facturile la sfârșit de lună vor fi mult mai mari.”
Panourile fotovoltaice, o soluție sustenabilă pentru criza energetică globală
În acest context, oamenii încep să ia măsuri pentru a face energia mai accesibilă și mai ieftină. Tehnologia panourilor fotovoltaice a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, făcându-le mai accesibile pentru consumatori. În prezent, există o varietate de panouri solare disponibile pe piață, cu diverse caracteristici, dar și prețuri diferite. Despre cum să le alegem pe cele mai potrivite nevoilor actuale de consum ne-a explicat Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN.
Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN: ”În România a fost un trend foarte important la începutul anului din 2010, când parcurile fotovoltaice au devenit o zonă de investiții. Pe atunci erau foarte scumpe, erau cred că de 10 ori mai scumpe decât prețurile din ziua de azi.”
Cum stabilim necesarul de energie electrică al unei locuințe
Un prim pas înainte de instalarea panourilor fotovoltaice acasă este determinarea necesarului de energie electrică. Acest lucru poate fi realizat prin evaluarea consumului de energie actual al gospodăriei prin intermediul facturilor de energie anterioare sau prin monitorizarea consumului de energie pe o perioadă de timp. Această informație este crucială pentru a dimensiona corect sistemul fotovoltaic și pentru a asigura că panourile solare vor genera suficientă energie electrică pentru nevoile gospodăriei.
Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN: ”Uitându-ne la facturi ne dăm seama de un scenariu în care noi știm câți kilowați consumăm pe lună. Acum putem să vedem că sunt niște avantaje, niște incentive-uri pe care statul ți le oferă, dacă tu reușești să te încadrezi într-un plafon de 255 de kilowați oră pe pe lună.”
Care sunt costurile inițiale pentru instalarea unui kit de panouri fotovoltaice
Costurile inițiale pentru instalarea panourilor solare pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea sistemului, puterea dorită, calitatea componentelor și complexitatea instalației.
Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN: ”Având în vedere că incentive-ul din partea statului este de 20.000 lei pentru un kit care este de minim trei kilowați, marea majoritate a oamenilor se gândesc că aceasta este soluția salvatoare, dar nu se potrivește oricui. De aia primele lucruri pe care trebuie să le facem este să vedem energia pe care o produce acest chit de trei kilowati, dacă ne satisface nouă facturile lunare sau anuale.”
Maximizarea producerii de energie electrică verde
Eficientizarea capacității panourilor fotovoltaice nu se rezumă doar la montaj, ci necesită o abordare integrată care include analiza echipamentelor și metodelor de încălzire a casei. În acest sens, este esențial să optăm pentru aparate electrocasnice și echipamente cu un consum redus de energie, care să se potrivească cu sistemul nostru fotovoltaic.
Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN: ”Dacă oamenii încep să-și monteze, să schimbe centrala pe gaz cu o pompă de căldură care folosește energie electrică și cu coeficientul de performanță este ridicat, atunci începem să ne mutăm pe partea de energie electrică și un kit fotovoltaic ne ajută din ce în ce mai mult să ne diminuăm facturile.”
Mituri și îngrijorări legate de panourile fotovoltaice
Unele îngrijorări cu privire la panourile fotovoltaice se referă la posibilitatea unei producții insuficiente de electricitate pe timpul iernii. Cu toate acestea, specialiștii spun că dar noile tehnologii și îmbunătățirile în eficiența acestora asigură o alimentare stabilă și fiabilă cu curent electric.
Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN: ”Noi deja testăm acum niște echipamente fotovoltaice care sunt fotovoltaice bifaciale. Ne îndepărtăm de panourile clasice, acum putem să montăm niște panouri fotovoltaice care pe o suprafață redusă pot produce cu 30-40% mai mult. (...) Sunt destul de multe elemente tehnice care trebuiesc respectate. O problemă pe care o întâlnim des este că oamenii fac rabat la aceste instrucțiuni și la aceste informații.”
O altă temere legată de panourile fotovoltaice este aceea că nu ar produce energie electrică pe timpul iernii. Specialistii contrazic acest mit și afirmă că eficiența acestora poate crește chiar și în sezonul rece.
Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN: ”Panourile fotovoltaice cumva ar produce mai mult iarna, pentru că atunci când este rece afară și sunt bine ventilate iar ele ar putea produce la o eficiență mai mare. Ce important iarăși, pe timp de vară este că panourile fotovoltaice care sunt orientate foarte bine către către soare, ele produc, dar se supraîncălzesc și atunci e foarte important să avem zone de ventilare. Trebuie să fim atenți să nu avem panouri fotovoltaice pe nord. Acolo eficiența scade către 20%.”
Tot mai mulți români aleg să devină prosumatori
Din dorinţa de a plăti facturi mai mici, zeci de mii de români se transformă în prosumatori, adică îşi produc singuri o parte din energia de care au nevoie. Asociația condusă de Claudiu Butacu a realizat chiar și un ghid pentru cei care doresc să devină prosumatori.
Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN: ”Dacă în 2016-2017 vorbeam de zero prosumatori, prin 2019 au început să apară primele sute în 2020, primele mii. Astăzi în 2023 ne aflăm undeva la 50.000 de prosumatori. Și autoritățile și ministerul se așteaptă ca anul acesta să avem încă 100.000 de prosumatori.”
Statul pune la dispoziție programe de sprijin pentru instalarea panourilor fotovoltaice la domiciliu, oferind astfel oamenilor posibilitatea de a beneficia de energie verde. Programul guvernamental care oferă subvenții de 20 de mii de lei de persoană aduce modificări importante față de anii trecuți. Anul acesta, banii pentru fotovoltaice pentru regiunea București Ilfov s-au epuizat în doar câteva minute.
Antreprenorii devin independenți energetic
Cristian Ciocan este unul dintre românii care s-au convins rapid de avantajele instalării unor panouri fotovoltaice acasă așa că a decis să treacă la nivelul următor și să încerce să-și reducă costurile la facturi și pentru afacerea pe care o deține, un teren de tenis acoperit, acolo unde copii se antrenează să ajungă următorii campioni.
Cristian Ciocan, antreprenor: ”Antreprenorii pare că sunt împiedicați să facă astfel de investiții, dar trebuie să le facă. Dacă ai reușit să obții creditul sau ai resurse să faci chestia asta, te muți cu problemele la producătorii de energie sau transportatorii de energie. De acolo trebuie să-ți iei un aviz tehnic de racordare pentru a putea să injectezi practic surplusul de energie în rețea și acolo e de durată.”
Furnizorii de energie electrică pun bețe în roate prosumatorilor pentru a-și apăra profitul
În teorie, procesul de tranziție de la energia electrică la cea produsă de panourile fotovoltaice pare destul de simplă. Cristian Ciocan spune că în realitate statul și furnizorii ridică probleme serioase prosumatorilor. Furnizorii de energie electrică întârzie intenționat semnarea contractelor și emiterea avizelor de funcționare, în scopul de a proteja propriul lor profit.
Cristian Ciocan, antreprenor: ”Dacă nu ești prosumator nu poți să injectezi surplusul de energie în rețea și atunci poți să consumi doar pe timp de zi atunci când îți produc panourile. Atunci degeaba ai 100 kw sau 10 kw pe casă dacă nu ești prosumator să dai energia în rețea, produci mult mult mai puțin. Și aici sunt piedicile pe care le întâmpinăm. Furnizorii de energie nu emit certificatele de prosumator, nu semnezi contractele cu ei și atunci stai cu panourile pe casă și nu produci la capacitatea la care ar trebui.”
Pe lângă fondurile acordate de statul român, Uniunea Europeană pune la dispoziție vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru consumatorii casnici interesați de instalarea de panouri fotovoltaice, pentru instalaţii cu o putere de trei kilowaţi fiecare, prin intermediul proiectului REPowerEU.