Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursa pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. De la bugetele alocate pe regiuni, până la recordul de 65 de secunde pentru epuizarea banilor

Un minut și 20 de secunde a durat sesiunea de înscriere în programul Casa Verde, pentru regiunea Sud-Vest a țării. Cu un buget aproape dublu față de cel alocat pentru București-Ilfov, doritorii din Sud-Vest au avut la dispoziție cu doar 15 secunde în plus față de bucureșteni pentru a completa formularul.

Cursa pentru programul Casa Verde

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Să ne uităm la cât au durat înscrierile la acest program, din momentul în care acesta a început. În regiunea Nord-Vest, oamenii au avut la dispoziție două minute și o secundă pentru a se înscrie și, în acest timp, s-au înscris 9.143 de persoane.

În centru, procesul a durat un minut și 48 de secunde, în Nord-Est a durat două minute și 8 secunde, iar în Sud-Est, un minut și 54 de secunde. Ne uităm, totodată, și la Sud-Muntenia, cu un minut și 59 de secunde și ajungem la rgiunea București-Ilfov, unde cei 3.804 înscriși au avut la dispoziție 65 de secunde. Ne uităm la ceea ce tocmai am văzut: un minut și 20 de secunde pentru regiunea Sud-Vest. În acest timp, 6.640 de persoane au apucat să-și depună dosarele și au epuizat astfel bugetul de 199.200.000 de lei.

Dar merită să analizăm și această comparație, cea între bugetul de 114.120.000 de lei alocat pentru București-Ilfov și la cel de 199.200.000 alocat pentru Sud-Vest, adică aproape dublu. Cu toate acestea, a fost o diferență de doar 15 secunde pe care le-au avut în plus cei din regiunea Sud-Vest pentru a-și depune dosarele și pentru a obține acel ajutor de 30.000 de lei.

Privim și la ceea ce spunea șeful AFM, pentru Euronews România. El a declarat că, din toate datele strânse de departamentul IT al AFM, nu au fost depistate încercări de fraudare folosind roboți sau programe interzise.

Cu toate acestea, știm ce spuneau și reprezentanții asociațiilor, că toată această situație nu a devenit decât, de fapt, o cursă între roboți sau programe sofrware care permit completarea rapidă a formularelor de înscriere. Mai spunea șeful AFM că speră ca, la anul, bugetul să fie mai mare, de două sau chiar trei ori mai mare. Însă tot el spunea că nu știe încă de unde va atrage fondurile necesare pentru ca acest lucru să se și întâmple."

  • Marți, 8 octombrie, este ultima zi din sesiunea de înscriere în program și este destinată persoanelor fizice din regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).
  • În acest an, bugetul total este de două miliarde de lei. Fiecare beneficiar primește câte 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei.

Calendarul înscrierilor pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024

  • 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;
  • 30 septembrie: Regiunea Centru;
  • 1 octombrie: Regiunea Nord-Est;
  • 2 octombrie: Regiunea Sud-Est;
  • 3 octombrie: Regiunea Sud;
  • 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
  • 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia;
  • 8 octombrie: Regiunea Vest;
  • 9 octombrie: Unități de cult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE