Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pregătiri pentru noul an școlar. Deca: Combaterea violenței și a consumului de droguri - priorități/ 7800 de posturi noi/ Fără școli în trei schimburi

Ligia Deca, ministra Educației, a anunțat că au fost alocate 7800 de posturi noi în sistemul de învățământ. Totodată, a vorbit de faptul că sunt 800 de unități de învățământ care încep anul școlar în plin proces de reabilitare sau modernizare.

Noi posturi în învățământ

A fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care sunt alocate sistemului de educație 7800 de posturi în plus. Astfel, numărul de posturi în sistemul educațional trece de 300.000 de posturi.

”Avem creșe noi care vor fi date în folosință în acest an. Creștem numărul de îngirijitoare pentru creșe și grădinițe. În această suplimentare de posturi intră și posturi de profesori de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, logopezi, profesori pentru școala din spital sau pentru școala la domiciliu.

Avem nevoie să asigurăm și personal didactic auxiliar și personal administrativ. Spre exemplu, avem nevoie să asigurăm informaticieni care să sprijine activitatea celor 1435 de laboratoare inteligente finanțate prin interemediul PNRR. Școlile au început deja să primească echipamente pentru aceste laboratoare”, a precizat Deca.

Siguranța în școli și măsurile de prevenție pentru reducerea cazurilor de violență

„Am avut la MAI o videoconferință pentru a vedea care este stadiul pregătirilor pentru noul an la care au participat oficiali MAI, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării și inspectorii generali ai Poliției Române, ai Jandarmeriei, ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, directorii Agenției Naționale Antidrog și a Agenției Naționale contra Traficului de Persoane.

Siguranța în școli și măsurile de prevenție pentru reducerea cazurilor de violență, precum și cele care vizează prevenția consmului de substanțe interzise rămân proprități.

A fost aprobat planul național de combatere a violenței școlare

„Ministerul Educației, MAI și alte ministere implicate am colaborat pentru realizarea planului național de combatere a violenței școlare. A fost deja aprobat în ședință de Guvern. Documentul stabilește atribuțiile fiecărui actor important, precum și direcții și acțiuni concrete pentru combaterea violenței.

În școli se vor derula campanii, programe și acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos”, a declarat Deca.

Săptămâna „Școala Altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun, alături de educație rutieră.

800 de școli, în proces de reabilitare sau modernizare la început de an școlar

Toți copiii încep luni școala în format fizic, a anunțat ministra Educației: „Trebuie găsite soluții pentru ca toți copiii să meargă fizic la școală. Am făcut apel la autoritățile publice locale și la inspectorate să colaboreze pentru a identifica soluții de spații alternative. Avem peste 900 de unități de învățământ relocate, dintre care peste 800 sunt relocate pentru reabilitare, modernizarea sau construcție de spații noi. Este un număr record de școli pentru că, prin intermediul fondurilor europene și a investițiilor prin programe naționale, schimbăm fața școlii”.

Școlile în trei schimburi devin ilegale începând de anul viitor

„În ceea ce privește școlile în trei schimburi, mai avem la nivel național 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi, dintre care 7 ca urmare a lucrărilor de reabilitare, extindere, modernizare și 12 din cauza spațiului insuficient. Am transmis că este prioritar să nu mai avem școli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar, de anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi”, a mai declarat Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE